Professori Charlotta Wolffille 25 000 euron Mauritz Hallberg -palkinto kustavilaisen ajan eliitin tutkimuksesta

16.05.2024

Svenska litteratursällskapet i Finland jakaa Mauritz Hallberg -palkinnon poikkeuksellisen ansiokkaille tutkijoille, jotka ovat julkaisseet tieteellistä tutkimusta Suomessa alun perin ruotsin kielellä.

Suomen historian professori, dosentti Charlotta Wolffille on myönnetty Svenska litteratursällskapet i Finlandin (SLS) Mauritz Hallberg -palkinto. Parhaista ruotsinkielisistä tieteellisistä teoksista jaettavan palkinnon arvo on 25 000 euroa.

Wolff saa palkinnon monografiastaan Johan Fredrik Aminoff. Gustavian i två riken (suom. Johan Fredrik Aminoff. Kustaviaani kahdessa valtakunnassa). Se kuvaa suomalaissyntyistä aatelismies Aminoffia, joka oli keskeinen toimija Suomen suuriruhtinaskunnan perustamisessa.

Teos käsittelee poliittisia ja ideologisia murroksia, lojaalisuutta ja tunteita sekä rajat ylittäviä verkostoja ja yläluokan viitemaailmaa.

Palkintoperustelujen mukaan teos täydentää 1700- ja 1800-lukujen pohjoiseurooppalaista yhteiskunnallista eliittiä koskevaa kuvaa "helposti lähestyttävällä ja historiografisesti innovatiivisella tavalla".

”Olen erityisen otettu ja iloinen juuri tästä palkinnosta, koska sen aikaisempien saajien joukossa on monia sellaisia historian ja kirjallisuuden tutkijoita, jotka ovat olleet merkittäviä esikuvia minulle”, Wolff iloitsee.

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) on myöntänyt palkinnon vuosittain vuodesta 1920 lähtien. Palkinto myönnetään poikkeuksellisen ansiokkaille tutkijoille, jotka ovat julkaisseet tieteellistä tutkimusta Suomessa alun perin ruotsin kielellä. Voittajan valitsee palkintolautakunta, johon kuuluu sekä SLS:n että Åbo Akademin edustajia.

Tänä vuonna jaetaan kaksi Mauritz Hallberg -palkintoa lahjoittajan poismenon 100-vuotismuiston kunniaksi. Toinen palkinto myönnettiin valtiotieteiden tohtori Mikael Harjulalle.

Luotu 16.05.2024 | Muokattu 16.05.2024