Rauhanjärjestön johtajalle Ukrainan kriisi ei tullut yllätyksenä

14.11.2014

– Tunnistamme, että rauha on pitkäkestoinen prosessi, joka onnistuakseen vaatii koko yhteiskunnan tuen, ruotii Crisis Management Iniative ry:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie

​Tuija Talvitie luennoi englanniksi järjestönsä toiminnasta sekä kansainvälisistä kriiseistä.

​Turun yliopistolla järjestettyjen Ahtisaari-päivien yhteydessä kuultiin Crisis Management Initiative ry:n (CMI) toiminnanjohtaja Tuija Talvitien vierailuluento. Talvitie puhui tilaisuudessa yleisemmin CMI:n toiminnasta ja erityisesti kriisinhallinnan haasteista nykymaailmassa.

Vaikka CMI on rakennettu alkujaan Ahtisaaren varaan, ei entinen presidentti enää ole mukana yhdistyksen jokapäiväisessä työssä. Talvitien mukaan kriisinhallinta onkin muuttunut menneiltä vuosikymmeniltä:

– Olemme jättäneet taaksemme ajan, jolloin yksi henkilö pystyi välittämään rauhan konfliktialueelle. Konfliktit ovat niin monitahoisia ja sisältävät niin paljon vaikuttavia tekijöitä, että rauhanvälityksen eri vaiheet vaativat hyvin erityislaatuista osaamista.

Paikallisuus yhä tärkeämpää kriisinhallinnassa

Kansallisten toimijoiden avustaminen on CMI:n keskeisiä tehtäviä. Paikallistason ratkaisujen tukeminen on Talvitien mukaan kestävin keino saavuttaa ratkaisu kriisiin tai konfliktiin.

– Suurin osa nykymaailman kriiseistä on maiden sisäisiä sen sijaan että ne olisivat maiden välisiä. Perinteinen diplomatia on keskittynyt maiden välisten konfliktien selvittelyyn, minkä takia olemme tarvinneet uusia lähestymistapoja kriisinhallintaan.

Talvitie painottaa, etteivät ylhäältäpäin tulevat ratkaisut toimi nykymaailmassa. Hänen mukaansa onnistunut kriisinhallinta edellyttää osallistavia paikallisratkaisuja.

Ukrainan kriisi puhuttaa edelleen

CMI:llä on ollut toimintaa Ukrainassa jo neljän vuoden ajan. Maan kriisiytyminen ei tullut organisaatiolle täytenä yllätyksenä. Sitä, miten ja milloin kriisi lopulta ilmenee, on Talvitien mukaan mahdotonta ennustaa.

– Tämän päivän konflikteille on tyypillistä, että tilanne eskaloituu hyvin nopeasti. Yhtenä päivänä istutte kahvilassa juomassa espressoa ja seuraavana päivänä olettekin sodassa.

Ukrainan valtion heikkous ja Euroopan Unioniin sekä Venäjään liittyvät jännitteet kielivät Talvitien mukaan puhkeavasta kriisistä. Talvitie päättää luennon vakavana:

– Näyttää siltä, että Ukrainan kriisissä meillä on jälleen uusi suuri konflikti entisten neuvostotasavaltojen piirissä.

 

Heikki Kettunen

Luotu 14.11.2014 | Muokattu 14.11.2014