Suomipassi auttaa käyttämään suomen kieltä arjen tilanteissa

31.08.2018

Turun yliopistolla kehitettyä Suomipassi-sovellusta käytetään muun muassa vaihto-opiskelijoiden ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden suomen kielen opinnoissa. Suomipassin avulla käyttäjä voi valikoida esimerkiksi kaupassa tai ravintolassa asiakaspalvelutilanteeseen sopivan fraasin ja kuunnella sen suomeksi. Kynnys käyttää suomen kieltä arjen tilanteissa madaltuu, kun apuväline löytyy omasta puhelimesta.

 

 

Turun yliopiston kieli- ja viestintäopintojen keskuksen suomen kielen opettaja Jenni Laine halusi kehittää opiskelijoilleen konkreettisen apuvälineen arjen asiointitilanteisiin.

 

Mukaan projektin pilottiin lähti Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY). Ensimmäisellä kierroksella kielipassi toteutettiin painettuna vihkona. Idean jalostuttua rahoitusta mobiiliapplikaatiolle saatiin Opiskelijakaupunki Turku -hankkeesta. 

– Käyttäjänsä mukana kulkevan sovelluksen avulla voi opetella muun muassa ääntämistä. Suomipassi on käännetty kuudelle kielelle ja mukana on fraasien lisäksi myös ruokasanastoa, numerot sekä puhekieltä, Laine toteaa. 

 


Jenni Laine opasti yliopistolaisia Suomipassi-sovelluksen lataamiseen ja käyttöön kansainvälisten opiskelijoiden Welcome Fair -tapahtumassa.
 

 

Suomipassia on ollut aktiivisesti kehittämässä joukko Turun yliopiston kieltenopiskelijoita.

 

Opinnoissaan Suomipassin pilottiin tutustunut Qing Liu innostui kielipassista ja halusi olla mukana toteuttamassa mobiilisovellusta. Qing Liu käänsi Suomipassin fraasit kiinaksi. Lisäksi Suomipassi on käännetty englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, venäjäksi ja espanjaksi.

 

– Lähdin mukaan projektiin, koska Suomipassissa on paljon hyödyllisiä fraaseja, joita voin käyttää erilaisissa tilanteissa. Se auttoi minua puhumaan suomea päivittäisessä elämässä, siksi minä halusin kääntää ne kiinan kielen puhujille, Qing Liu toteaa. 

 

- On ollut mahtavaa nähdä opiskelijoideni innostuneisuus: he osallistuivat rohkeasti viime syksyn pilottiin, antoivat tärkeää palautetta ja osa heistä käänsi sovellukseen tulevat fraasit omalle kielelleen. On myös ollut hienoa huomata, että kaikki yhteistyötahot ovat heti nähneet Suomipassin tärkeyden: kyse ei ole vain kielen oppimisesta vaan myös kaupunkiin ja paikallisiin tutustumisesta sekä vaihto- ja maisteriopiskelijoiden Turkuun kotiutumisen tukemisesta, toteaa Laine. Nyt valmistuva sovellus on suunnattu alkeistason oppijoille. Keskitason ja edistyneiden oppijoiden näkökulmasta mahdollisuuksia jatkokehittelyyn on monia. 

 

Suomipassi toteutettiin Turun yliopistossa 

 

Sovelluksen toteuttivat Turun yliopiston Tutkimuksen IT:n sovelluskehittäjät.

 

Turun yliopiston Tutkimuksen IT:n ohjelmistokehittäjät ovat päässeet Suomipassi projektissa kokeilemaan monenlaisia uusia teknologioita. Yhteistyön tuloksena syntynyt mobiilisovellus tarjoaa monenlaisia jatkokehitysmahdollisuuksia niin pedagogisesti, sisällöllisesti kuin teknisestikin. Se on myös kehittäjien näkökulmasta motivoivaa. 

 

– Syksystä alkaen Tutkimuksen IT toimii Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen tiloissa. Yhteistyö mahdollistaa entistä joustavamman ja laaja-alaisemman tutkijoiden ja tutkimuksen IT-palvelujen tarjonnan, kun Tutkimuksen IT:n ohjelmistokehityshenkilöstö ja TT-laitoksen opiskelijat ja ohjaajat yhdistävät voimansa. Se mahdollistaa esimerkiksi monenlaiset kokeilevat kehityshankkeet sekä niistä syntyneiden helmien tuonnin osaksi yliopiston IT-tarjontaa, kertoo IT-palvelupäällikkö Meri-Tuulia Kaarakainen

Suomipassi on vapaasti ladattavissa Google Play -kaupasta Android-laitteille ja App Storesta Applen laitteille. Sovellusta voi käyttää vaikka ei olisikaan Turun yliopiston opiskelija.

 

 

 

Tutustu Suomipassiin: https://suomipassi.utu.fi

 

 

 

 

 

Kuva: Mari Ratia

Luotu 31.08.2018 | Muokattu 13.05.2019