Tietojärjestelmätieteilijät keräsivät tietoa puolueiden ja ehdokkaiden Facebook-tykkäyksistä ja laativat ennusteen vaalituloksesta

10.04.2019

Ennusteeseen on kerätty tietoa kaikkien suomalaisten ehdokkaiden julkisilta Facebook-sivuilta. Aineiston perusteella on tehty valtakunnallinen analyysi siitä, ketkä ehdokkaat tulisivat valituiksi eduskuntaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa, mikäli vaalitulos noudattelisi Facebook-menestystä. 

Julkaistu aineisto muodostaa vuoden 2019 aineiston tohtorikoulutettava Tapio Vepsäläisen tietojärjestelmätieteen alaan kuuluvasta väitöskirjatutkimuksesta, jossa selvitetään, korreloivatko kansanedustajaehdokkaiden saamat Facebook-tykkäykset todelliseen menestykseen eduskuntavaaleissa. Vastaava aineisto on olemassa vuodelta 2015. 

– Aineiston perusteella on tehty valtakunnallinen analyysi siitä, ketkä ehdokkaat tulisivat valituiksi eduskuntaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa, mikäli vaalitulos noudattelisi Facebook-menestystä. Ennuste on tehty yhteensä lähes 1,6 miljoonan tykkäyksen analyysin perusteella. Aineisto on kerätty 4.4.2019. Analysoitavaksi kelpaava sivusto löytyi 1 546 eduskuntavaaliehdokkaalta, Vepsäläinen kertoo.

Väitöskirjatutkija Tapio Vepsäläinen korostaa, että aineistoa voi tarkastella miten haluaa. Vepsäläinen kokosi vastaavan aineiston myös viime eduskuntavaalien alla vuonna 2015.

– Vuoteen 2015 verrattuna Facebook-tykkäysten kärkipaikka on vaihtunut kokoomukselta vihreille, ja erityisesti ovat kirineet vasemmistoliitto (+ 60 %) ja perussuomalaiset (+ 70 %).  

Eniten tykkäyksiä keräsivät vihreät ja kokoomus, joilla on kaikista tykkäyksistä molemmilla 18 prosenttia. Kolmoseksi sijoittuu vasemmistoliitto, joka keräsi 15,2 prosenttia tykkäyksistä. Kolmen kärkeä seuraavat SDP (13 %), perussuomalaiset (11 %), keskusta (10 %), RKP (4 %) ja kristillisdemokraatit (3 %).  

– Vuonna 2015 tekemämme ennusteen perusteella voidaan nyt sanoa, että menestys sosiaalisessa mediassa ei ole tae menestyksestä vaaleissa, eikä ennuste ollut kovin tarkka. Mielenkiinnolla seuraamme, miten tilanne on muuttunut vuoden 2019 vaaleissa tekemämme ennusteen osalta, tutkija sanoo.  

Luotu 10.04.2019 | Muokattu 10.06.2019