Asiasana: uudet teknologiat ja digitalisaatio

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uudessa EU-hankkeessa kehitetään eurooppalaista identiteettilompakkoa ja rakennetaan parempaa turvallisuusteknologiaa

22.05.2025

Turun yliopisto on yksi seitsemästä kansainvälisestä kumppanista uudessa Horisontti Eurooppa -rahoitetussa PRIVIDEMA-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää tietoturvaa edistäviä teknologioita kyberuhkien selvittämisen, yksityisyyden suojan sekä identiteetinhallinnan aloilla.

Tutkijat löysivät edullisen ja ekologisen menetelmän valon ja aineen vuorovaikutuksen tutkimiseen – voi mullistaa tulevaisuuden teknologioiden kehityksen

13.05.2025

Turun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet yksinkertaisen menetelmän monimutkaisen kvanttifysiikan osa-alueen tutkimiseen. Löytö tekee tämän alan tutkimuksesta edullisempaa ja helpommin saavutettavaa, mikä voi vaikuttaa merkittävästi tulevien laser-, kvantti- ja huipputeknisten näyttöteknologioiden kehittämiseen.

Väittelijä kehitti entsyymiteknologiaa biotalouden prosessien parantamiseksi – lignoselluloosaa voidaan hyödyntää tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin (Väitös: DI Veera Nikoskelainen, 11.4.2025, biokemia)

Lignoselluloosa on yleinen biomassa, ja sen tehokas hyödyntäminen voi vähentää fossiilisten raaka-aineiden ja energian käyttöä. Sen jalostaminen on kuitenkin haastavaa. Väitöstutkimuksessa kehitettiin entsyymejä, jotka tehostavat lignoselluloosan jalostusta biopolttoaineiksi ja biomateriaaleiksi. Erityisesti lakkaasin tuotannon tehostaminen voi parantaa teollisten prosessien taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. 

Turun yliopiston tutkijat kehittivät uudenlaisia virtausakkumateriaaleja, jotka mahdollistavat edullisen ja ekologisen energian varastoinnin

01.04.2025

Turun yliopiston materiaalitekniikan ja -kemian yhteistutkimusryhmä on kehittänyt uusia ja lupaavia materiaaleja vesipohjaisiin virtausakkuihin, jotka ovat keskeinen teknologia energian varastoinnissa. Mikäli keksintö kaupallistetaan, uusi akkuteknologia voisi tehdä energian varastoinnista kustannustehokkaampaa ja kestävämpää.

Turun yliopiston tutkijat keksivät menetelmän, joka auttaa kehittämään tarkkoja antureita terveyden jatkuvaan seurantaan

13.03.2025

Uudessa tutkimuksessa valmistettiin nanomateriaaleja, joiden avulla voidaan tulevaisuudessa kehittää entistä tarkempia antureita terveydenhuollon tarpeisiin. Esimerkiksi naishormonien pitoisuudet ovat niin pieniä, että niiden vaihteluiden havaitsemiseen ihmiskehossa tarvitaan erittäin herkkiä sensoreita.