Osallistu EU-kumppanuustapahtumaan Brysselissä 9. joulukuuta 2024
Lähde mukaan Brysseliin tutustumaan, miten suomalaiset korkeakoulut osallistuvat EU:n kumppanuusohjelmiin toimiakseen tehokkaammin yritysten kanssa saavuttaakseen EU:n tavoitteet!
Lähde mukaan Brysseliin tutustumaan, miten suomalaiset korkeakoulut osallistuvat EU:n kumppanuusohjelmiin toimiakseen tehokkaammin yritysten kanssa saavuttaakseen EU:n tavoitteet!
Turun yliopiston ja Åbo Akademin johtama tutkimusryhmä on kansainvälisten partnerien kanssa tunnistanut uuden menetelmän tuottaa puhdasta fosforia jätteistä. Fosfori on tärkeä alkuaine esimerkiksi ruuantuotannossa, mutta jätteiden mukana vesistöihin päätyessään se on ympäristölle haitallinen ravinne. Tehokkaampi kierrätys vähentäisi merkittävästi fosforista aiheutuvia ympäristöhaittoja.
Turun yliopistossa kehitetty uudesta materiaalista valmistettu memristori voitti Vuoden insinöörikeksintö -palkinnon insinööriliiton järjestämässä insinöörigaalassa perjantaina 13.9.2024. Memristorin avulla erilaisten elektroniikkasovellusten jatkuvasti lisääntyvää energiankulutusta voitaisiin saada merkitsevästi pienennettyä.
Pohjoismaisessa hankkeessa kehitetään uudenlaisia ympäristöystävällisiä älytekstiileitä. Hankkeen kehittämät prototyypit ovat esillä näyttelyssä 1.–11. lokakuuta Turun yliopistossa Natura-rakennuksen aulassa. Näyttelyn avajaistilaisuus järjestetään 1. lokakuuta klo 14.00, jonka jälkeen pidetään yleisöluentoja näyttelyn aiheista.
Syksyn Frontiers of Science -seminaariohjelma on valmis. Luennot ovat torstaisin klo 12:00 ja ennen jokaista seminaaria on tarjolla kahvia ja sämpylöitä. Esityksiä ei striimata tai tallenneta.
BioCity Symposiumin rekisteröityminen on auki 16.8.2024 saakka. BioCity Symposium on Turun bio- ja molekyylilääketieteilijöiden tärkein vuosittainen kokoontuminen, ja se järjestetään tänä vuonna otsikolla Unleashing the Power of Metabolism.
Turun alueen korkeakoulut ovat syksyllä 2021 aloittaneet yhteistyössä Turun Tiedepuiston kanssa yhteisen Aboa Tech Talks -webinaarisarjan, joka keskittyy uusiin teknologioihin ja kestävään kehitykseen.
TurkuNLP-tutkimusryhmä kehittää kieltä ymmärtäviä ja tuottavia tekoälyn malleja osana Euroopan unionin rahoittamaa High Performance Language Technologies (HPLT) -projektia yhteistyössä Euroopan suurimman yksityisen tekoälylaboratorio Silo AI:n kanssa. TurkuNLP ja Silo AI ovat nyt julkaisseet uuden monikielisen Viking-mallin, joka on ensimmäinen avoin kielimalli kaikille pohjoismaisille kielille.
Business Finland on myöntänyt merkittävän rahoituksen Turun yliopiston johtamalle laajalle konsortiohankkeelle, jonka tavoitteena on tulevaisuudenkestävä tuotantolaitos. Business Finlandin, yritysten ja yliopistojen rahoittaman hankekokonaisuuden budjetti on yhteensä 11,7 M€. LifeFactFuture-hanke yhdistää life science - ja teknologiayritysten huippuosaamisen sekä suomalaiset tutkijat. Rahoituspäätös on erinomainen esimerkki julkisten tutkimus- ja kehittämispanostusten suuntaamisesta tärkeään tutkimusyhteistyöhön korkeakoulujen ja yritysten välillä.