Foucault'n heiluri Quantum kierreportaat hires

Turun yliopistoon kaksi uutta luonnontieteiden ja tekniikan akatemiatutkijaa sekä yksi tutkijatohtori

07.05.2019

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on valinnut rahoitettaviksi 20 akatemiatutkijaa ja 41 tutkijatohtoria. Turun yliopistosta rahoituksen sai kaksi uutta akatemiatutkijaa ja yksi tutkijatohtori.

Toimikunta käyttää uusien akatemiatutkijoiden rahoitukseen noin yhdeksän miljoonaa euroa. Toimikunta myöntää akatemiatutkijoille palkkarahan lisäksi rahoitusta oman ryhmän perustamiseen ja muihin tutkimuskuluihin. 

Kaikista hakuun jätetyistä hakemuksista rahoitettiin noin 10 prosenttia. Valinnassa toimikunta painotti hakijoiden henkilökohtaista pätevyyttä ja tutkimuksen tieteellistä laatua.

– Rahoitetut tutkijat ovat kansainvälisessä vertailussa uravaiheensa huomioon ottaen alansa parhaimmistoa. Naisten osuus rahoituksen saaneista oli tänä vuonna valitettavan matala verrattuna kahteen edelliseen vuoteen, toteaa toimikunnan puheenjohtaja Reko Leino Akatemian tiedotteessa. 

Turun yliopistosta arvostetun viisivuotisen rahoituksen sai kaksi tutkijaa:

  • Kopra, Kari: LanthaGlo - erotusvapaat määritysmenetelmät inhibiittorien ja antibioottien tehoseulontaan, 438 874 €
  • Kuncarayakti, Hanindyo: Supernovat ja niiden ympäristöt, 438 874 €

Rahoitusta myös tutkijatohtoreille

Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoituksen myös 43 tutkijatohtorille. Toimikunta käytti rahoitukseen yhteensä noin 11 miljoonaa euroa ja hakemuksista noin 16 prosenttia rahoitettiin.

Tutkijatohtorin rahoitus myönnettiin yhdelle Turun yliopistossa toteutettavalle tutkimukselle:

  • Tuovinen, Riku: Ultranopeat monihiukkaskorrelaatiot kvanttikuljetuksessa ja spektroskopiassa 253 965 €
Luotu 07.05.2019 | Muokattu 07.05.2019