Uusi selvitys kartoittaa oikeusvaltion kriisinkestävyyttä oikeushallinnon näkökulmasta

28.05.2025

Myös poikkeusaikojen toiminnan lähtökohtana ovat normaaliaikojen toimivaltuudet ja lainsäädäntö, selvityksessä korostetaan.

Oikeustieteellisen tiedekunnan tutkijatohtorit Pekka Pohjankoski, Hanna Hämäläinen, Tuukka Brunila ja professori Janne Salminen ovat kirjoittaneet oikeusministeriön pyynnöstä selvityksen oikeusvaltion kriisinkestävyydestä oikeushallinnon toimivuuden näkökulmasta.

Selvityksessä tarkastellaan oikeusvaltiollisuutta kriisioloissa, arvioidaan erilaisia oikeusvaltion kannalta keskeisiä kriisityyppejä sekä pyritään tunnistamaan oikeushallinnon toimijoiden ja toimintojen kriittisimpiä haavoittuvaisuuksia poikkeuksellisissa olosuhteissa.

– Kriisit koettelevat oikeushallinnon toimintoja eri tavoin, ja ne voivat olla monenlaisia laajuudeltaan, kestoltaan ja muutosnopeudeltaan, Pohjankoski sanoo.

Tarkastelu koskee haasteita, jotka liittyvät oikeushallinnon ydintoimintojen mahdollisimman häiriöttömän toiminnan takaamiseen. Näitä ydintoimintoja ovat muun muassa tuomioistuimet, syyttäjä, toimeenpanoviranomaiset ja rikosseuraamusviranomaiset.

Oikeusvaltion periaatteiden ja eri kriisityyppien taustakartoituksen pohjalta arvioidaan seuraavia kysymyksiä: Miten oikeusvaltiollisuus tulisi huomioida kriiseihin varautumisessa ja kriisitoimissa erityisesti oikeusministeriön hallinnonalalla? Mitkä ovat keskeisiä toimintoja, joiden avulla oikeushallinnon varautumista ja kriisinkestävyyttä vahvistetaan? Entä mitä ja miten toimintoja tulisi turvata oikeusvaltion toimivuuden näkökulmasta?

Kriiseihin liittyviä haasteita ja vaatimuksia konkretisoidaan oikeushallinnon poikkeusolojen tarkistuslistassa. Siinä hyödynnetään Euroopan neuvoston piirissä toimivan nk. Venetsian toimikunnan laatimaa oikeusvaltion tarkistuslistaa ja korostetaan lisäksi tarvetta huomioida hallinnon avoimuus sekä yksityisyyden suoja, jotka voivat olla uhattuina erityisesti poikkeusaikoina.

– Oikeusvaltion kannalta oikeushallinnon keskeisten toimintojen haasteet tulisi tunnistaa ja niihin reagoida mahdollisuuksien mukaan jo normaaliaikoina. Poikkeuksellisina aikoina erilaiset toimijoiden ja prosessien haavoittuvuudet korostuvat.

Valtioneuvoston sivuilla julkaistu Selvitys oikeusvaltion kriisinkestävyydestä oikeushallinnon toimivuuden näkökulmasta laadittiin oikeusministeriön pyynnöstä. Taustalla on hallitusohjelmassa tunnistettu tarve vahvistaa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Selvityksen tavoitteena on tukea tulevaa oikeudenhoidon selontekoa sekä oikeusvaltion kriisinkestävyyden vahvistamistyötä. 

Luotu 28.05.2025 | Muokattu 28.05.2025