Varsinais-Suomen kilpailukykyyn haetaan uutta puhtia

22.01.2016

Juuri toimintansa aloittanut asiantuntijaryhmä pohtii tulevaisuuden vahvuusalueita ja kiteyttää älykkäitä strategioita Varsinais-Suomessa.

​Asiantuntijaryhmä ei tyydy vain tarkastelemaan nykypäivää, vaan pyrkii hahmottamaan ratkaisuja maailmanmarkkinoiden muuttuvaan kysyntään ja ihmiskunnan kasvaviin haasteisiin.

– Tarvitsemme rohkeita, uusia avauksia. Pelkästään olemassa olevien toimialojen priorisoinnilla tai yleisluontoisten teemojen valinnalla emme saavuta merkittävää kilpailuetua. Pyrimme tunnistamaan myös yllättäviä suuntia ja toimialoja, jotka eivät ole suoraan näköpiirissä tai itsestäänselviä työn alkaessa, ryhmän toimintaa koordinoiva Tuomas Valtonen Turun yliopistosta sanoo.

Asiantuntijaryhmä tarkastelee laajasti alueen mahdollisuuksia vastata muuttuviin megatrendeihin.

– Oleellista on, että kehitämme sellaisia kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita, joista tulevina vuosina on Suomessa ja maailmalla kysyntää. Voimme hyödyntää nykyistä osaamispohjaamme, mutta tarvittaessa myös hakea osaamista alueemme ulkopuoleltakin, Valtonen kertoo.

Eurooppalainen trendi

Älykkään erikoistumisen strategiatyön alkuvaiheessa on vaikea ennustaa, millaiseen lopputulemaan päädytään.

Euroopan alueet ovat viime vuosina kehittäneet älykkään erikoistumisen strategioita, joiden tavoitteena on talouskasvun vauhdittaminen kohdistamalla ja tehostamalla alueellisia tutkimusinvestointeja ja innovaatioita. Tämä tutkimus- ja innovaatiostrategia pohjautuu alueen voimavarojen ja partnereiden analyysiin sekä rakentuu liike-elämän, julkisen sektorin ja tutkimuslaitosten väliselle vahvalle yhteistyölle. Strategian avulla alueiden on mahdollista suunnata resurssinsa tehokkaasti menestyviin ja kilpailukykyisiin toimintoihin.

– Älykkään erikoistumisen strategioita on viime vuosina kehitelty lähes kaikilla Euroopan unionin alueilla. Uutta kilpailuetua voi saavuttaa kohdistamalla rajalliset resurssit tieteenaloille ja sektoreille, joissa alueen nykytilasta ja osaamispohjasta on realistinen mahdollisuus ponnistaa Euroopan tai jopa maailman kärkeen. Näiden tunnistaminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja tulevaisuutta on vaikea ennustaa, Valtonen toteaa.

Katso myös:

>> Technology Research Center

 

JM
Kuva: Mikael Korhonen

Luotu 22.01.2016 | Muokattu 22.01.2016