Opintoajan rajaus koskee 1.8.2005 ja sen jälkeen alkaneita perustutkintojen opiskeluoikeuksia. Perustutkintoja ovat alemmat ja ylemmät korkeakoulututkinnot. Opintoajan rajauksesta on säädetty yliopistolaissa (558/2009, 40§, 41§).
Opintoajan rajaus tarkoittaa sitä, että tutkinto pitää suorittaa määrätyssä ajassa.
- Tutkinnoista on ilmoitettu tavoitteelliset suoritusajat. Opintoaika lasketaan lukuvuosi-ilmoittautumisten statuksen perusteella.
- Voit tarkastaa opintoaikasi Pepistä. Tiedon saa tarvittaessa myös opiskelijakeskus Discosta, disco@utu.fi. Muista ilmoittaa viestissäsi opiskeluoikeusnumerosi.
Tutkintojen tavoitteelliset suoritusajat on kerrottu yliopistolaissa
Opiskelijan katsotaan aloittavan tutkinnon suorittamisen sinä vuonna kun hän ottaa opiskelupaikan vastaan.
- Alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisen yhteenlaskettu tavoiteaika on viisi lukuvuotta lukuun ottamatta psykologian koulutusta, jossa tavoiteaika on viisi ja puoli lukuvuotta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinnot kahta vuotta niiden yhteenlaskettua tavoiteaikaa pidemmässä ajassa.
- Pelkästään alempaa korkeakoulututkintoa suorittamaan hyväksytyillä tutkinnon tavoiteaika on kolme lukuvuotta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto yhtä vuotta tavoiteaikaa pidemmässä ajassa.
- Pelkästään ylempää korkeakoulututkintoa suorittamaan hyväksytyillä tutkinnon tavoiteaika on kaksi lukuvuotta, lukuun ottamatta psykologian maisterin tutkintoa, jossa ylemmän tutkinnon tavoiteaika on kaksi ja puoli lukuvuotta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto kahta vuotta tavoiteaikaa pidemmässä ajassa.
- Lääketieteen lisensiaatin yksiportaisen tutkinnon tavoiteaika on kuusi lukuvuotta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto kahta vuotta tavoiteaikaa pidemmässä ajassa.
- Hammaslääketieteen lisensiaatin yksiportaisen tutkinnon tavoiteaika on viisi ja puoli lukuvuotta 1.8.2011 ja sen jälkeen aloittaneilla. Aiemmin aloittaneilla tavoiteaika on viisi lukuvuotta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto kahta vuotta tavoiteaikaa pidemmässä ajassa.
- Yliopistolaki 558/2009, 40§ ja 41§
Mikä kuluttaa tutkinnon suoritusaikaa?
- Lukukaudet, jolloin olet ilmoittautunut läsnäolevaksi.
- Lukukaudet, jolloin et ole ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi ollenkaan eli ilmoittautumisvelvollisuus on laiminlyöty.
- Poissaolevaksi ilmoittautuminen kolmannen tai sitä useamman kerran, jos aiemmat poissaolevaksi ilmoittautumisesi eivät ole johtuneet ns. lakisääteisistä syistä. Ks. tarkemmin alta.
- Lukukaudet, jolloin olet opintoajan pidennyksellä tai tiedekunnan myöntämällä lisäajalla ilmoittautunut poissaolevaksi tai et ole ilmoittautunut ollenkaan.
Lukukauden ilmoittautumisstatus määräytyy kyseisen lukukauden viimeisen päivän statuksen mukaan.
Mikä ei kuluta tutkinnon suoritusaikaa?
Syyslukukaudella 2015 ja sen jälkeen alkaneet opiskeluoikeudet:
- Tutkinnon suorittamisaikaan ei lasketa yhteensä enintään kahden lukukauden (yhteensä 1 vuosi) pituista poissaoloa, jonka ajaksi opiskelija on ilmoittautunut poissaolevaksi. Tällainen poissaolo ei edellytä poissaolon syyn ilmoittamista yliopistolle lukuun ottamatta opiskelujen ensimmäistä vuotta, jolloin poissaoloon tulee olla lakisääteinen syy vuodesta 2015 alkaen.
- Laki yliopistolain 39 ja 41 §:n muuttamisesta 324/2015
Kevätlukukaudella 2015 ja sitä ennen alkaneet opiskeluoikeudet:
- Tutkinnon suorittamisaikaan ei lasketa yhteensä enintään neljän lukukauden (yhteensä 2 vuosi) pituista poissaoloa, jonka ajaksi opiskelija on ilmoittautunut poissaolevaksi. Tällainen poissaolo ei edellytä poissaolon syyn ilmoittamista yliopistolle.
- Yliopistolaki 558/2009, 41 §
Tutkinnon suorittamisaikaan ei lasketa lukukausia, jolloin opiskelija on ilmoittautunut poissaolevaksi yliopistolaissa määriteltyjen, ns. lakisääteisten syiden takia (esim. asepalvelus). Ks. tarkemmin sivulta ”Siirry opintoajan pidennyksen ilmoittamisen ohjeisiin”.
- Jos opinnot ovat viivästyneet, voi niihin hakea lisäaikaa tiedekunnasta. Tiedekuntakohtaiset ohjeet lisäajan hakemiseen löydät ohjesivulta. Hakuaika on 1.-31.3., jos opiskeluoikeus on päättymässä 31.7. Hakuaika on 1.-31.10., jos opiskeluoikeus on päättymässä 31.12.
- Yliopistolaissa määriteltyjen poissaolojen (mm. ase- ja siviilipalvelus, lapsen syntymän tai adoption yhteydessä pidettävä vapaa) vuoksi pidentyneisiin opintoihin voi hakea pidennystä opiskelijakeskus Discosta. Ohjeet pidennyksen ilmoittamiseen löydät opintoajan pidennyksen ohjesivulta.
- Pidennyksen voit ilmoittaa opiskelijakeskus Discoon milloin tahansa poissaolon syyn päättymisen jälkeen. Huomioithan, että pidennystä on kuitenkin haettava opintoajan (varsinainen tutkinnon suorittamisaika) ollessa vielä voimassa, ei enää takautuvasti opintoajan päätyttyä tai lisäajalla opiskeltaessa.
Lisäaikahakemuksia aletaan käsitellä monissa tiedekunnissa vasta hakuajan päättymisen jälkeen. Hakuajan päättymiseen mennessä toimitetut hakemukset käsitellään siten, että opiskeluoikeuteen ei tule katkosta.
Jos opiskeluoikeutesi on päättynyt opintoajan rajauksen vuoksi, voit hakea oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi.
- Tee hakemus ajankohtana, jolloin sinulla on realistiset mahdollisuudet jatkaa tutkinnon suorittamista. Saat apua mm. opintosuunnitelman laatimiseen oman tiedekuntasi opintotoimistosta.
- Tiedekuntasi tekee päätöksen oikeudesta päästä uudelleen opiskelijaksi. Käytännössä oikeutta haetaan lisäajan hakemuslomakkeella. Katso ohjeet lisäajan hakemisesta alta.
- Kun tiedekunta on tehnyt päätöksen oikeudesta päästä uudelleen opiskelijaksi, voit ilmoittautua yliopistoon. Lukuvuosi-ilmoittautumisen ohjeet lähetetään sinulle opiskelijakeskus Discosta.
- Lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä peritään uudelleenkirjoittautumismaksu (Valtioneuvoston asetus 1082/2009, 4 §)