Saija Yli-Rahnasto

Psykologian opiskelija Saija

Opiskelijalähettiläs 2022–2023 vastaa kysymyksiin.

Kuka olet?

”Olen Saija Yli-Rahnasto ja opiskelen nyt toista vuotta psykologiaa yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Sivuaineena olen tähän mennessä opiskellut neurotiedettä ja haluaisin vielä opiskella jotain kaupallisen alan opintoja tai sosiaalitieteitä.”

Miten päädyit opiskelemaan psykologiaa Turun yliopistoon?

”Mun matka Turkuun tai yliopistoon ylipäänsä ei ollut mitenkään alusta asti selvää, vaan se muotoutui vähitellen ajan kuluessa. Aloittaessani lukion olin ihan varma, etten tule opiskelemaan lukion jälkeen enää mitään. Lukion toisen vuoden aikana pääsin kunnolla opiskelemaan psykologian kursseja, jotka olivat supermielenkiintoisia. Jossain vaiheessa minusta alkoi tuntumaan, että lukiossa olevat kuusi kurssia eivät vain tulisi riittämään minulle. Hiljalleen ajatus jatko-opinnoista pehmeni niin, että aloin jopa harkita niitä ja etsimään lisää tietoa.

Päädyin selailemaan yliopistojen sivuja ja lueskelemaan muutamien psykologian opiskelijoiden kirjoituksia heidän omista opinnoistaan. Mitä enemmän luin psykologian opiskelusta, sitä varmemmin tiesin haluavani sinne itsekin. Turku oli aiemmin ollut minulla toisena vaihtoehtona, mutta viimeisenä hakuvuotena se nousi minulle ykkösvalinnaksi, sillä olin kuullut Turusta hyvää opiskelijakaupunkina ja täällä tuntui olevan minulle kiinnostavimmat vaihtoehdot opintojen kannalta. Muutamien penkin alle menneiden hakujen jälkeen oli vihdoin mun vuoro päästä sisään. Opiskelu psykalla ja Turussa on ollut juuri sitä, mitä toivoinkin, ja jos minun pitäisi nyt palata viimeiseen hakukevääseeni, valitsisin tämän edelleen mun ykköskohteeksi.”

Mikä inspiroi sinua opiskelussa ja opinnoissasi Turun yliopistossa?

”Minua motivoi opinnoissa se, että pääsee opiskelemaan aiheista, jotka aivan oikeasti kiinnostavat itseäni. On todella inspiroivaa, kun luennoilla ja kurssikirjoissa törmää meidän laitoksellamme tehtyihin tutkimuksiin ja pääsee sellaisten henkilöiden luennoille, jotka ovat aiemmin olleet oppikirjoista nimeltä tuttuja. Aina välillä haaveilen siitä, mitä kaikkia mielenkiintoisia juttuja pystyn tämän koulutuksen ansiosta tekemään tulevaisuudessa.

Kaikkein parasta täällä opiskelussa ovat kuitenkin ihmiset. Siinä missä kurssien sisällöt ovat jo itsessään mielenkiintoisia, on vielä parempaa päästä opiskelemaan sitä seurassa, joka on yhtä kiinnostunut niistä kuin mitä itse on. Olen päässyt tutustumaan todella ihaniin ja hauskoihin ihmisiin yliopiston kautta. Varsinkin meidän ainejärjestössämme Fobiassa on tosi hyvä yhteishenki ja paljon kivoja tapahtumia.”

Mikä on unelma-ammattisi?

”En vielä oikeastaan tiedä tarkalleen, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Kun tulin yliopistoon, oli minulla selkeä visio, millaista työtä haluaisin valmistuneena tehdä. Nyt kuitenkin mitä enemmän olen käynyt meidän oman alan kursseja ja tutustunut erikoisaloihin, sitä kiinnostavammilta ne vaikuttavat. Ehkä eniten tällä hetkellä minua kiinnostaa neuropsykologia ja haluaisin joskus opiskella myös urheilupsykologiaa.”

Lempipaikkasi kampuksella ja Turussa?

”Turussa mun lempipaikka on jokiranta. Se on niin kiva paikka viettää aikaa kesäisin ja on talvi-iltoinakin tosi nätti. Kampuksella puolestaan lempipaikka on meidän ainejärjestötila, sillä sieltä löytää aina tilanteen mukaan joko opiskelu- tai hengailuseuraa.”