Kulttuuri ja terveys -tutkijaseminaari

 

Kevään 2021 ohjelma

Seminaarikerrat 6.4. ja 4.5. ovat avoimia ehdotuksille! Jos olet kiinnostunut tuomaan oman paperisi käsittelyyn, esittelemään tutkimustasi tai hankettasi tai sinulla on jokin muu idea kevään seminaareihin, niin ota rohkeasti yhteyttä Annastiina Mäkilään osoitteella aemaki@utu.fi.

Tiistaisin klo 14.00–16.00

9.2.2021 – Tieteiden välistä keskustelua mielestä ja mielen ongelmista. Viitisen kutsuttua tutkijaa eri aloilta.

9.3.2021 – Ajankohtaista vammaistutkimusta.

Puheenvuorot:

 • FT Touko Vaahtera. Väitös vuonna 2019 otsikolla "Cripping Swimming: Culture, Ableism, and the Re-articulation of Able-Bodiedness"
 • Yliopistotutkija, FT, dos. Meri Kytö. Sisäkorvaistutteen käyttö.

6.4.2021 – Seminaarin ohjelma vielä auki. Ehdota paperia, esitelmää, hanke-esittelyä!

4.5.2021 – Seminaarin ohjelma vielä auki. Ehdota paperia, esitelmää, hanke-esittelyä!

Seminaari pidetään turvallisesti etänä.
utu-tunnuksen omaavat löytävät zoom-osoitteet Kulttuuri ja terveys -seminaarin Moodlesivuilta osoitteessa https://moodle.utu.fi/course/view.php?id=17338
Muut saavat osoitteet kevään seminaareihin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen aemaki@utu.fi

 

 

Kevään 2020 ohjelma

HUOMIO! Kevään loput seminaarit järjestetään etänä Zoomissa.

Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön järjestämä Kulttuuri ja terveys -tutkijaseminaari kokoontuu kerran kuussa keskiviikkoisin klo 14.00–16.00. Seminaari on osa myös Sote-akatemian Kulttuurin ja terveyden tutkimusverkoston toimintaa. Tervetuloa mukaan!

13.5.2020 Korona ja kulttuurintutkimus

 • Kevään viimeinen seminaari pidetään Zoomissa: https://utu.zoom.us/j/61215106355.
 • Pyöreän virtuaalipöydän ääreen kokoontuu kolme kulttuurin ja terveyden tutkimuksen asiantuntijaa, Outi Hakola, Venla Oikkonen ja Susanne Ådahl keskustelemaan näkökulmista, joista et todennäköisesti ole lukenut vielä mistään. Keskustelua vetää Anu Laukkanen.
 • Aloitamme tasan klo 14.00 ja lopetamme klo 15.00. Jatkot Digibaarissa, linkin saat osallistumalla seminaariin. Tervetuloa mukaan!

15.4.2020

HUOM! Tapaaminen pidetään Zoomissa: https://utu.zoom.us/j/461230014

Aloitamme tasan klo 14.00. Tervetuloa mukaan!

 • Pipsa Havula ja Anne Heimo (folkloristiikka, Turun yliopisto): Valoa, ilmaa ja aurinkoa: Muistoja tuberkuloosin hoidosta Paimion parantolassa (hanke-esittely)
 • Paula Kangasniemi (Aalto-yliopisto): Lisääkö kuvataidetyöskentely palliatiivisessa hoidossa olevien mielen hyvinvointia?

11.3.2020 

Ylva Gustafsson (filosofia, Åbo Akademi): Reflections on emotional intelligence and the measuring of resilience in the health care sector (artikkelikäsikirjoitus)

12.2.2020

 • ei istuntoa
 • muuta ohjelmaa: Histories of death -symposium 18.-21.2.2020

15.1.2020 

Mona Mannevuo, erikoistutkija, Eduskuntatutkimuksen keskus, TY: Työhyvinvoinnin mittaamisen psykoteknillinen historia

 • Työn rationalisointi on taistelua tehottomuutta, lorvimista ja uupumusta vastaan. Keinot vaihtelevat, mutta pyrkimys kaaoksen hallintaan säilyy. Tarkastelen esitelmässäni itsen mittaamisesta inspiroitunutta työntekijän hyvinvointia mittaavaa Quantified Employee -ilmiötä osana psykoteknillisen rationalisoinnin jatkumoa. 


Harley Bergroth, tohtorikoulutettava, sosiologia, TY: Arkisen itsenmittauksen paradokseista

 • Arkisen, omaehtoisen elämänhallinnan ja hyvinvointitietoisuuden merkitystä korostetaan nykyään monissa yhteyksissä. Suhteessa tähän, kuluttajatrendiksi noussut digitaalinen itsenmittaus lupaa usein paljon mutta mitä se käytännössä antaa? Tämä puheenvuoro tarkastelee suosittuja, esimerkiksi unta ja aktiivisuutta tarkkailevia itsenmittausteknologioita enemmän-kuin-välineinä, ja luotaa niiden kanssa toimimiseen liittyviä moninaisia ristiriitaisuuksia.

 

Syksyn 2019 ohjelma

Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön järjestämä Kulttuuri ja terveys -tutkijaseminaari kokoontuu kerran kuussa keskiviikkoisin klo 14.00–16.00. Tapaamiset ovat Salongissa (V108, Artium, Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12, Turun yliopisto). Seminaari on osa myös Sote-akatemian Kulttuurin ja terveyden tutkimusverkoston toimintaa. Tervetuloa mukaan!

25.9.2019 

Suvi Seppälä, tohtorikoulutettava, englannin kieli, TY: Taiteen merkitys kriisikokemukseen liittyvien tunteiden välittäjänä amerikkalaisessa nykykirjallisuudessa

 • Tulevassa väitöskirjatyössäni tutkin, miten amerikkalainen nykykirjallisuus kuvaa kriisitilanteeseen joutumista, kuten terrori-iskun kokemusta, ja siihen liittyvien tunteiden käsittelyä taiteen avulla. Selvitän, millainen rooli taiteella on kriisikokemuksesta selviämiseen, tai pikemminkin sen kanssa elämiseen liittyvässä prosessissa aineistona olevassa fiktiossa. Lisäksi olen kiinnostunut tarkastelemaan, millaisia käsityksiä hyvinvoinnista teokset tuovat esiin. 

Annastiina Mäkilä, tohtorikoulutettava, kulttuurihistoria, TY: Mieltä suojaava kulttuuri ja yhteiskunta

 • Haluaisin kehitellä monitieteistä hanketta, jossa eri tieteenalojen asiantuntijuutta hyödyntäen tutkittaisiin millainen kulttuuri ja yhteiskuntamalli suojaa ihmisen mieltä optimaalisimmin. Yhteistyöstä ja aiheesta kiinnostuneet tervetuloa!

23.10.2019 

Emmi Kykkänen, tohtorikoulutettava, kulttuurihistoria, TY: Suomalaiset näytelmä- ja lyhytelokuvat raittiusvalistuksen välineinä 1948-1958

 • Käsittelen väitöskirjassani 1940- ja 50-lukujen suomalaisia raittiusvalistuselokuvia. Käsittelen sitä, millaisena sairautena alkoholismi kuvataan elokuvissa ja minkälaisia ratkaisuja niissä on esitetty alkoholin väärinkäytöstä johtuviin ongelmiin. Aineistooni kuuluu Alkon rahoituksella syntyneistä elokuvia sekä lyhyitä ei-kaupalliseen levitykseen valmistettuja lyhytelokuvia, jotka on tuotettu eri raittiusyhdistysten tilauksesta. Käsittelen siis elokuvien alkoholismikuvausten kautta sitä, miten elokuvia käytettiin raittiusvalistuksessa välineinä, joilla pyrittiin vaikuttamaan katsojien alkoholinkäyttöön.

Minna Laiti, tohtorikoulutettava, hoitotiede, TY: Suomalaisten sateenkaarinuorten läheisten ja yläkoulun merkitys oman seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin kehitysvaiheessa

15.11.2019

Terveyttä ja sairautta koskevan tiedon etiikka –seminaari Maaherran makasiinissa, Porthan –salissa, klo 12.30-16.00. 

20.11.2019

Kerttu Lehto, tohtorikoulutettava, Tampereen yliopisto: Roolipelit ja hyvinvointi (tutkimussuunnitelma, pyydä Anu Laukkaselta, anu.laukkanen@utu.fi)

Mari Turja: Asiakas ja ammattilainen palvelun toimijoina (esitelmä)

11.12.2019 HUOM! Tapaaminen Virkkusessa (E104, Minerva 1 krs., Kaivokatu 12) 

Annikka Immonen, tohtorikoulutettava, kulttuurihistoria, TY: Kohtaamisia ajassa – muistisairaan hoitopolun toimijoiden ymmärryksen tavat muistisairaasta, muistisairaudesta ja muistisairaan toimijuudesta

Simone Rassmann, Goethe University Frankfurt a.M., Germany (Visiting Researcher, Sociology Unit, Turun Yliopisto): Therapeutisation, Gender and Mental Health

 • In my dissertation I deal with self-constructions in narrations of participants in psychologic-therapeutic-oriented women's self-help groups in Germany. Why do women participate in gender-specific groups to discuss their mental health issues? Which manifest and latent functions do different group offers have for the participants? First results provide insights into a variety of self-presentations that are discussed against the background of sociological analyzes of the therapeutisation of society. 

 

Seminaari on tarkoitettu tohtorikoulutettaville sekä muille tutkijoille, jotka tekevät opinnäytetyötä tai muuta tutkimusta kulttuuriin, taiteeseen, terveyteen, sairauteen ja/tai hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Seminaari on monitieteinen ja pyrkii edistämään tieteidenvälistä keskustelua. Seminaari tarjoaa osallistujille mahdollisuuden palautteen saamiseen, keskustelemiseen ja verkostoitumiseen. Seminaarista on mahdollista saada myös opintopisteitä.

Kommentoitavien seminaarilaisten tekstien lisäksi istuntojen ohjelmaan mahtuu hyvin vapaamuotoisia tutkimushankkeiden tai omien aiheeseen liittyvien julkaisujen esittelyjä. Seminaari-istuntoja voidaan järjestää myös yhteistyössä muun muassa muiden tutkimushankkeiden, verkostojen ja oppiaineiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä ja ehdota yhteistyötä!  

Jos tapaamiseen on luettavana ennakkomateriaalia, käsiteltävät tekstit jaetaan Moodlessa edellisellä viikolla.