Sivuaineopinnot humanistisessa tiedekunnassa
Voit tutustua sivuainevalikoimaan ja syksyn 2025 hakutietoihin alla:
Vapaat sivuaineopinnot
Alueidenkäytön ja maisemansuojelun asiantuntijuuden (ALA) opintokokonaisuuden sivuaineoikeus on vapaa kaikille, joilla on tutkinnon suoritusoikeus Turun yliopistossa.
25 op:n laajuiseen sivuaineeseen ei ole kiintiötä, mutta yksittäisillä opintojaksoilla saattaa olla osallistumisrajoituksia. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella
Digitaalinen kielentutkimus on vapaa opintokokonaisuus Turun yliopistossa perustutkintoa suorittaville opiskelijoille, eikä opintojen aloittaminen vaadi erityisiä pohjatietoja.
Kokonaisuus järjestetään yhteistyössä Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen ja Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen kanssa. Vastuuopettajat ovat Veronika Laippala (Kkl) ja Filip Ginter (Ttl).
Lisätietoa opinnoista saa Veronika Laippalalta (veronika.laippala@utu.fi).
Opintojen sisältöön voi tutustua Digitaalisen kielentutkimuksen sivuilla, ja tarkempia kurssikuvauksia pääsee tarkastelemaan opinto-oppaalta. Lisätietoa löytyy myös TurkuNLP-tutkimusryhmän sivuilta.
Tutkinto-ohjelman sivuaineopiskeluoikeus on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella
Tutkinto-ohjelman sivuaineopiskeluoikeus on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella
Finnish Culture Studies is a non-degree programme organized by the School of History, Culture and Arts Studies at the University of Turku. Courses are open to all degree, non-degree and exchange students at the University of Turku. Courses can be taken individually or combined into a larger module of 10-30 ects. A student who wants to have the module as a minor in her/his degree at the University of Turku needs to accomplish 25 credits at minimum including FICS0001 Introduction to Finnish Culture and Society, 5 ects.
Tutkinto-ohjelmaan kuuluvat oppiaineet: arkeologia, Euroopan ja maailman historia, kulttuurihistoria sekä Suomen historia.
Sivuaineen opiskeluoikeus on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa tai Åbo Akademissa.
Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella
Ensisijaisesti ilmoittautumisajankohdaksi suositellaan syyslukukauden alkua.
Åbo Akademin opiskelijat hakevat opinto-oikeutta Turun yliopiston erillisellä JOO-lomakkeella.
Kielen oppimisen ja opettamisen sivuaineopinnot on vapaa kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopinto-oikeuden saa ilmoittautumalla syyslukukaudella 28.8.2025 ja kevätlukukaudella 8.1.2026 mennessä Webropol-lomakkeella.
Tutkinto-ohjelmaan kuuluvat oppiaineet: kotimainen kirjallisuus ja yleinen kirjallisuustiede
Sivuaineen opiskeluoikeus on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Kotimaisen kirjallisuuden tai yleisen kirjallisuustieteen sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella. Ensisijaisesti ilmoittautumisajankohdaksi suositellaan syyslukukauden alkua, jotta voit suorittaa opintoja opetussuunnitelman mukaisesti.
Sivuaineen opiskeluoikeus on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopiskelijoita kehotetaan ottamaan yhteyttä Jaana Vaahteraan (jaana.vaahtera@utu.fi).
Kreikkalaista filologiaa voi opiskella sivuaineena vapaasti jokainen, jolla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Mikäli opiskelijalla on klassisen kreikan osaamista, kielitaidon taso voidaan määrittää tasokokeella. Näin selviää, mitkä kurssit ovat opiskelijan tasolle sopivia. Asiassa tulee olla yhteydessä perusopintojen vastuuhenkilö Minna Seppäseen (minna.seppanen@utu.fi).
Tutkinto-ohjelman muodostavat yhdessä etnologian, folkloristiikan ja uskontotieteen oppiaineet. Sivuaineopiskelijoille on tarjolla 25 op:n perus- ja 35 op:n aineopinnot kulttuurientutkimuksesta sekä oppiainekohtaiset (etnologia, folkloristiikka ja uskontotiede) 60 op:n syventävät opinnot. Sivuaineena kulttuurien tutkimuksen opiskelu on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa.
Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella.
Sivuaineen opiskeluoikeus on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella.
25 opintopisteen kokonaisuuden voi suorittaa verkko-opintoina valitsemalla verkkokursseja, kirjatenttejä tai -esseitä sekä harjoittelun.
Käännösviestinnän sivuaineen opiskeluoikeus on vapaa kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuainekokonaisuus koostuu vähintään 20 opintopisteestä pakollisia ja vähintään 5 opintopisteestä valinnaisia kursseja. Sivuaineopinto-oikeuden saa ilmoittautumalla syyslukukaudella 28.8.2025 ja kevätlukukaudella 8.1.2026 mennessä Webropol-lomakkeella.
Latinalaista filologiaa voi opiskella sivuaineena vapaasti jokainen, jolla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa.
Latinaa aiemmin opiskelleen on mahdollista saada merkintä sekä alkeis- että jatkokurssista (yht. 10 op) ylioppilastutkintotodistuksen latinan arvosanojen perusteella seuraavasti:
Latina lyhyenä kielenä: laudatur = 5, eximia cum laude = 4, magna cum laude = 3.
Latina pitkänä kielenä: laudatur = 5, eximia cum laude = 4, magna cum laude ja cum laude = 3.
Sellaiset opiskelijat, joilla on latinan osaamista, mutta ei edellä mainittua ylioppilastutkinnon arvosanaa, voivat suorittaa kielitaidon tason määrittämiseksi tasokokeen. Näin selviää, mitkä kurssit ovat opiskelijan tasolle sopivia. Asiassa tulee olla yhteydessä perusopintojen vastuuhenkilö Minna Seppäseen (minna.seppanen@utu.fi).
Museologian opiskeluoikeus Porin yksikössä on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella
Sivuaineen opiskeluoikeus on vapaa kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa.
Sivuaineen opiskeluoikeus on vapaata kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella.
Sukupuolentutkimuksen opinnot voi aloittaa missä tahansa vaiheessa lukuvuotta. Opintoja suositellaan aloitettavaksi Sukupuolentutkimuksen perusteet -opintojaksosta, jonka jälkeen suoritusjärjestys on vapaa.
Suomen kielen ja kulttuurin sivuaineoikeus on vapaa niille tutkinto-opiskelijoille, jotka ovat saaneet pohjakoulutuksen ja suorittaneet ylioppilastutkinnon muualla kuin Suomessa tai kirjoittaneet suomalaisessa ylioppilastutkinnossa suomi toisena kielenä -kokeen (eivät siis äidinkielen ja kirjallisuuden koetta) ja joilla on opinto-oikeus Turun yliopistossa. Kielitaitovaatimuksena on, että opiskelija pystyy lukemaan suomenkielistä tekstiä, ymmärtämään suomenkielisiä luentoja sekä ilmaisemaan itseään kirjallisesti ja suullisesti suomen kielellä. Sivuaineopiskelijaksi ilmoittaudutaan Suomen kielen ja kulttuurin opinnoista vastaavalle lehtorille (hanna.jokela@utu.fi). Samalla varmistetaan suomen kielen taidon soveltuvuus ja riittävyys.
Uskonto toisena opetettavana aineena -opinnot ovat vapaita kaikille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden Webropol-lomakkeella.
Vanhojen aikojen opintokokonaisuuden suorittaminen ei edellytä sivuaineoikeutta, vaan opetus on vapaa kaikille Turun yliopistoon läsnäoleviksi opiskelijoiksi ilmoittautuneille. Opetuksesta vastaavat yhteistyössä Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Kieli- ja käännöstieteiden laitos sekä TUCEMEMS-keskus. Lisätietoa opintokokonaisuudesta löydät täältä.
Viron kielen ja kulttuurin perus- ja aineopintojen suorittaminen on vapaata kaikille yliopistossa perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Sivuaineopiskelijaksi voi ilmoittautua Webropol-lomakkeella.
Valintamenettelyä käyttävät sivuaineet
Asklepios-ohjelmaan valitaan yhteensä 30 opiskelijaa humanistisesta, kasvatustieteellisestä, lääketieteellisestä ja yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Hakuaika syksyllä 2025 alkaviin opintoihin on 4.8.2025 - 10.9.2025. Hakulomake [linkki] avautuu ma 4.8.2025 klo 8:00. Hakulomakkeelle kirjoitetaan lyhyt perustelu, miksi haluaa suorittaa Asklepios-opintokokonaisuuden. Hakemuksesta tulee ilmetä myös hakijan pääaine ja opintojen vaihe.
Mikäli opiskelijakiintiöön jää haun jälkeen tilaa, on Asklepios-kokonaisuuteen mahdollista ilmoittautua myös varsinaisen hakuajan jälkeen niin kauan kuin kokonaiskiintiöön mahtuu [linkki täydennyshakulomakkeeseen]. Ensimmäisenä opintojaksona suoritettava Johdatus-kurssi on tällöin mahdollista suorittaa itsenäisesti missä tahansa vaiheessa lukuvuotta. Muut jaksot ovat tarjolla niiden normaaleina opetusaikoina.
Sivuainekoe järjestetään 25.8.2025 klo 9.00 - 10.30 lähikokeena Arcanumin luentosalissa Aava (A152). Kokeeseen osallistuville lähetetään tarkemmat tiedot kokeen suorittamisesta ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat 1.4.2025 alkaen sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Sivuaineopiskelijoita valitaan enintään 26. Kiintiö jakautuu kolmeen osaan:
1) elokuun sivuainekokeessa sivuaineoikeuden saaneet
2) saman kesän yhteishaun opiskelijavalinnassa sivuainepaikan saaneet (enintään 10)
3) perusopinnoista aloittavat erillis- ja täydennysopiskelijat (enintään 3)
1) Sivuainekoe on pääasiallinen väylä englannin kielen sivuaineoikeuteen. Kokeen rakenne ja pistemäärät on määritelty alla.
2) Sivuaineoikeuden voivat saada ne kesällä englannin kielen opiskelijavalinnassa hyväksymiseen riittävän tuloksen saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat ottaneet vastaan jonkin muun pääaineen opiskeluoikeuden Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Mikäli näitä opiskelijoita on yli kymmenen, valinta tehdään ensisijaisesti todistusvalinnan tulosten perusteella ja sen jälkeen valintakoepisteiden mukaan, jos kiintiössä on edelleen tilaa. Näiden opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineoikeuden vastaanottamisesta.
3) Erillis- tai täydennysopiskelijan tulee osallistua sivuainekokeeseen ja saada kokeesta vähintään sama pistemäärä kuin matalimmalla pistemäärällä sivuaineopiskelijaksi hyväksytty perustutkinto-opiskelija.
Kokonaisuudessaan 26 opiskelijasta enintään 13 voi olla opiskelijoita, joiden pääaine ei ole Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksessa. Tämän kiintiön mahdollisesti täytyttyä sivuainekokeen suorittaneista huomioidaan vain kieli- ja käännöstieteiden laitoksen opiskelijat kokeessa saavutetun pistemäärän mukaisessa järjestyksessä.
Sivuainekoe koostuu kolmesta osasta, jotka ovat
- kielioppi ja sanasto, maksimipisteet 25
- kielitiede, maksimipisteet 10
- kirjallisuus (novellit), maksimipisteet 15.
Kielioppi- ja sanasto-osa testaa sekä englannin sanaston että kieliopin ja kieliopillisten käsitteiden hallintaa (esim. sanaluokat ja lauseenjäsenet). Tässä osassa voi olla aukkotehtäviä, täydennystehtäviä, monivalintatehtäviä tai aineistotehtäviä.
Kielitiedeosa mittaa luetun ymmärtämistä, kielitieteellistä ajattelua sekä englannin ja suomen kielen taitoa. Koetilaisuudessa hakija saa luettavakseen lyhyen englanninkielisen tekstin kielitieteellisestä aiheesta ja vastaa sen pohjalta suomenkielisiin kysymyksiin.
Kirjallisuusosassa hakija kirjoittaa lyhyen englanninkielisen tekstin ennakkoon lukemansa novellin ja koetilaisuudessa annettavien väittämien pohjalta.
Sivuaineen valintakokeen ennakkomateriaalina on novelli:
Makereti, Tina (2016). Black Milk. https://granta.com/black-milk/
Tullakseen hyväksytyksi sivuainekokeessa hakijan on saatava kokeesta yhteensä vähintään 25 pistettä. Kokonaispistemäärästä riippumatta vaaditaan, että hakija saa jokaisesta osasta pisteitä
Sivuainekoe järjestetään 26.8.2025 klo 9.00 - 11.00 lähikokeena Arcanumin seminaarisalissa A112
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat 1.4.2025 alkaen sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Muut kuin perustutkintoa suorittavat opiskelijat (erillisopiskelijat, avoimen yliopiston opiskelijat) ilmoittautuvat sivuainekokeeseen webropol-lomakkeen kautta.
Sivuaineopiskelijoita valitaan enintään 14.
Tähän kiintiöön kuuluvat myös ne kesällä espanjan kielen opiskelijavalinnassa hyväksymiseen riittävän tuloksen saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat ottaneet vastaan jonkin muun pääaineen opiskeluoikeuden Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Näiden opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella (linkki) sivuaineoikeuden vastaanottamisesta.
Sivuainekokeessa edellytetään vähintään lyhyen espanjan tai vastaavien tietojen ja taitojen sekä suomen kielen hyvää hallintaa. Kokeessa testataan hakijan taitoa analysoida kielellisiä rakenteita ja sisältöjä sekä tuottaa espanjankielistä tekstiä. Kokeen maksimipistemäärä on 50. Koe on kolmiosainen ja hakijan täytyy saada kaikista osioista pisteitä:
1. luetun ymmärtäminen, monivalintatehtävä (maksimi 16 p.)
- kokeessa jaettavaan espanjankieliseen materiaaliin perustuvia sisältökysymyksiä, joihin vastataan suomeksi (avoimia kysymyksiä ja/tai monivalintakysymyksiä)
2. kielioppi
- aukko- ja/tai monivalintatehtäviä (maksimi 17 p.)
3. espanjankielinen essee (maksimi 17 p.)
- lyhyt essee espanjaksi kokeessa annetusta aiheesta (150-200 sanaa)
- essee arvioidaan sekä sisällön että kielen osalta
Tullakseen hyväksytyksi valintakokeessa hakijan on saatava vähintään 25 pistettä.
Sivuaineopiskelijoita valitaan enintään 10.
Tähän kiintiöön kuuluvat myös ne kesällä italian kielen opiskelijavalinnassa hyväksymiseen riittävän tuloksen saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat ottaneet vastaan jonkin muun pääaineen opiskeluoikeuden Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Näiden opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineoikeuden vastaanottamisesta.
Sivuainekoe järjestetään 27.8.2025 klo 9.00 - 11.00 lähikokeena Arcanumin salissa A112.
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Jos kiintiö jää vajaaksi, järjestetään marraskuussa toinen sivuainekoe.
Elokuun sivuainekokeen läpäisseen opinto-oikeus astuu voimaan syyslukukaudella 2025, marraskuun kokeen läpäisseen tammikuussa 2026.
Sivuainekokeessa ei ole ennakkomateriaalia. Kokeessa on yksi tehtävä (maksimipistemäärä 30 pistettä):
1. Motivaatio- ja reflektointiessee, joka perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon (esseevastaus suomeksi)
Tullakseen hyväksytyksi hakijan on saatava tehtävästä vähintään 15 pistettä.
Sivuaineopiskelijoita valitaan enintään 5.
Tähän kiintiöön kuuluvat myös ne kesällä kiinan kielen opiskelijavalinnassa hyväksymiseen riittävän tuloksen saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat ottaneet vastaan jonkin muun pääaineen opiskeluoikeuden Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Näiden opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineoikeuden vastaanottamisesta.
Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen (CEAS) tutkinto-opiskelijoille on oma kiintiönsä: enintään viisi sivuainekokeessa parhaiten suoriutunutta hakijaa voidaan valita. CEAS:in tutkinto-opiskelijoiden valintakokeen suorituskieli on englanti. Jos CEAS:in tutkinto-opiskelijoiden kiintiö ei täyty syksyn sivuaineen valintakokeessa, järjestetään CEAS:in tutkinto-opiskelijoille lokakuussa toinen haku. Lisätietoa sivulla: https://www.utu.fi/en/chinese-language-minor-for-ceas-students
Sivuaineen valintakokeessa voidaan siis maksimissaan valita 5 sivuaineen opiskelijaa ja 5 Itä-Aasian tutkimus - ja koulutuskeskuksen opiskelijaa eli 10 opiskelijaa.
Sivuainekoe järjestetään 26.8.2025 klo 14.00 - 16.00 lähikokeena Arcanumin salissa A112. Kokeeseen osallistuville lähetetään tarkemmat tiedot kokeen suorittamisesta ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Jos kiintiö jää vajaaksi, järjestetään marraskuussa toinen sivuainekoe.
Elokuun sivuainekokeen läpäisseen opinto-oikeus astuu voimaan syyslukukaudella 2025, marraskuun kokeen läpäisseen tammikuussa 2026.
Sivuainekokeessa ei ole ennakkomateriaalia. Koe jakautuu kolmeen osaan (maksimi yhteensä 50 pistettä):
1. Kielellistä päättelykykyä mittaava tehtävä (lyhyet vastaukset suomeksi, max. 15 pistettä.
2. Aineistotehtävä, max. 20 pistettä.
3. Suomen kielellä kirjoitettava lyhyt (n. yksi liuska) opiskelumotivaatiota käsittelevä essee, jonka arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisällön relevanssiin, aiheen käsittelyn johdonmukaisuuteen sekä kirjallisen ilmaisun hallintaan, max. 15 pistettä.
Tullakseen hyväksytyksi hakijan on saatava sivuainekokeesta vähintään 25 pistettä, ja pisteitä on oltava kaikista kokeen kolmesta osasta.
Opintokokonaisuutta suorittamaan otetaan kymmenen Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman opiskelijaa lukuvuodessa.
Sitova ilmoittautuminen sivuaineopintoihin tapahtuu hakuaikana e-lomakkeella. Linkki ilmoittautumislomakkeelle löytyy ilmoittautumisaikana Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman intrasivulta:
https://intranet.utu.fi/fi/yksikot/hum/yksikot/hkt/oppiaineet/ktmt/ohjeita_opiskeluun/Sivut/default.aspx
Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin paikkoja, osallistujat arvotaan.
Sivuaineen valintakoe 2025
Turun yliopiston luovan kirjoittamisen sivuaineoikeus, jonka saatuaan voi suorittaa sekä luovan kirjoittamisen perusopinnot että aineopinnot, myönnetään 14 Turun yliopiston tutkinto-opiskelijalle, jotka suorittavat parhain arvosanoin valintakokeen.
Valintakoe pidetään torstaina 4.9.2025 klo 10.00–13.00.
Paikka: EDU 1
Pääsykokeeseen on ennakkoilmoittautuminen. Kokeeseen on ilmoittauduttava to 28.8.2025 klo 18.00 mennessä. Hakulomake aukeaa ma 11.8.2025 klo 8.00.
Kokeen maksimipistemäärä on 50. Pääsykoe koostuu kahdesta osasta:
1) Omalla nimellä varustetusta ennakkotehtävästä, joka tuodaan paikan päälle omalla nimellä varustetussa kirjekuoressa, maksimi 25 pistettä
sekä
2) paikan päällä kirjoitettavasta tehtävästä, jonka tehtävänanto annetaan pääsykoetilanteessa, maksimi 25 pistettä.
Ennakkotehtävä vuonna 2025 on:
- lue Pauliina Haasjoen esseeteoksesta Himmeä sininen piste (Poesia 2019) teksti otsikolla Perspektiivi (sivut 34–44).
- kirjoita Haasjoen esseestä inspiroituen noin 3600 merkin mittainen kaunokirjallinen proosateksti, jossa joku tarkastelee maapalloa läheltä ja kaukaa.
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. näkökulma- ja sisältövalintojen syvällisyyteen ja omaperäisyyteen, tarinan tai tekstikokonaisuuden sommitteluun sekä rytmin ja kielen hallintaan.
Sivuaineoikeuden saaneiden nimet ilmoitetaan viimeistään syyskuun 27. päivänä sähköpostitse.
Lisätietoja: Luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja (sijainen) Emma Puikkonen, emma.puikkonen@utu.fi.
Avoimessa yliopistossa tai muualla luovan kirjoittamisen perusopinnot suorittaneet
Aineopintoihin oikeuttava täydentävä valintakoe, joka on suunnattu luovan kirjoittamisen perusopinnot tai vastaavat kirjoittamisen alan opinnotavoimessa yliopistossa tai muussa yliopistossa suorittaneille Turun yliopiston tutkinto-opiskelijoille, järjestetään samaan aikaan sivuaineen valintakokeen kanssa 4.9.2025 klo 10:00–13:00.
Paikka: EDU1
Täydentävässä valintakokeessa valitaan 2 parhain arvosanoin valintakokeen suorittanutta opiskelijaa suorittamaan Turun yliopiston luovan kirjoittamisen aineopintoja. Voidakseen tulla hyväksytyksi on opiskelijan saatava täydentävässä valintakokeessa vähintään sama pistemäärä, joka on ollut perus- ja aineopintojen sivuaineoikeutta hakevien opiskelijoiden matalin valintaan oikeuttava pistemäärä.
Kokeen maksimipistemäärä on 50. Pääsykoe koostuu kahdesta osasta:
1) Omalla nimellä varustetusta ennakkotehtävästä, joka tuodaan paikan päälle omalla nimellä varustetussa kirjekuoressa, maksimi 25 pistettä
sekä
2) paikan päällä kirjoitettavasta tehtävästä, jonka tehtävänanto annetaan pääsykoetilanteessa, maksimi 25 pistettä.
Ennakkotehtävä vuonna 2025 on:
- lue Pauliina Haasjoen esseeteoksesta Himmeä sininen piste (Poesia 2019) teksti otsikolla Perspektiivi (sivut 34-44).
- kirjoita Haasjoen esseestä inspiroituen noin 3600 merkin mittainen kaunokirjallinen proosateksti, jossa joku tarkastelee maapalloa läheltä ja kaukaa.
Täydentävään kokeeseen ennakkoilmoittaudutaan Webropol-lomakkeella. Täydentävän kokeen hakulomake avautuu ma 11.8.2025, ja ilmoittautumisaika päättyy to 28.8.2025 klo 18:00. Täydentävän valintakokeen ennakkoilmoittautumiseen liitetään todistus aiemmin suoritetusta luovan kirjoittamisen perusopintokokonaisuudesta!
Tutkinto-ohjelmaan kuuluvat oppiaineet: mediatutkimus, musiikkitiede, taidehistoria
Hakukohteeseen (vuodesta 2017 alkaen) hyväksytyt opiskelijat saavat vapaan sivuaineoikeuden oppiaineryhmän aineisiin.
Muita sivuaineopiskelijoita valitaan suorittamaan tutkinto-ohjelman perusopintoja enintään 50. Haku järjestetään kahdessa osassa lukuvuonna 2025–2026: ennen I periodia sekä ennen III periodia. Valinta tehdään sähköisellä lomakkeella palautettavan motivaatiokirjeen perusteella, ja valintakriteereinä toimivat sivuaineopintojen relevanssi opiskelijan aineyhdistelmän ja hops:in kannalta sekä opintojen vaihe.
Elokuun hakuaika (kiintiö 30): 12.8.–27.8.2025 [linkki lomakkeelle]
Joulukuun hakuaika (kiintiö 20, tai lukuvuoden kiintiö täyteen): 1.12.–11.12.2025 [linkki lomakkeelle]
Kunkin oppiaineen aineopinnot ovat vapaita kaikille perusopinnot (so. mediatutkimuksen/musiikkitieteen/taidehistorian erilliset perusopinnot tai tutkinto-ohjelman yhteiset perusopinnot) suorittaneille opiskelijoille, joilla on tutkinnonsuoritusoikeus Turun yliopistossa.
Aineopintojen yksittäisten kurssien suorittaminen tutkinnon vapaiksi opinnoiksi:
Musiikkitieteen aineopintojen yksittäisiä kursseja voi suorittaa tutkinnon vapaina opintoina jakson vastuuopettajan luvalla. Aineopintokokonaisuutta ei kuitenkaan voi suorittaa ilman musiikkitieteen / memutan perusopintoja.
Mediatutkimuksen tai taidehistorian aineopintojen yksittäisiä kursseja ei voi suorittaa tutkinnon vapaina opintoina ilman opinto-oikeutta.
Opiskelijat valitaan Turussa annettavaan opetukseen sivuainekokeen perusteella. Museologian perusopintojen Turussa annettava opetus on Turun yliopiston ja Åbo Akademin välistä yhteistyötä, aineopinnot ovat kokonaan Turun yliopiston opetusta. Porissa museologian perusopintojen opetus kuuluu Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman vastuulle.
Turun yliopiston ja Åbo Akademin humanististen tiedekuntien opiskelijoilla on Turussa annettaviin perusopintoihin omat opiskelijakiintiönsä (19 ja 7). Enintään kolme täydennysopiskelijaa tai muiden tiedekuntien opiskelijaa tai erillisiä opintoja suorittavaa opiskelijaa voi saada museologian opiskeluoikeuden vuosittain sivuainekokeen perusteella. Enintään kolme jatko-opiskelijaa voidaan valita vuosittain motivaatiokirjeen perusteella. Åbo Akademille kirjattavat kurssit ovat jatko- ja täydennysopiskelijoille maksullisia erillisopintoja.
Kokeeseen on ilmoittautuminen, joka aukeaa 2.4.2025 ja sulkeutuu 30.4.2025 klo 16.00. Ilmoittautumislinkki kokeeseen: https://link.webropolsurveys.com/S/4E89831CE842994C
Sivuaineen valintakoe pidetään keskiviikkona 7.5.2025 klo 9.00 - 11.00, Aava, Arcanum.
Sivuainekokeeseen otetaan mukaan kirjoitusvälineet (lyijykynä ja pyyhekumi).
Sivuainekokeeseen luetaan:
Päivi Roivainen: Puettu lapsuus. Löytöretkiä lastenvaatteiden saarille. Kansatieteellinen arkisto 56. Suomen Muinaismuistoyhdistys. Helsinki, 2016.
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6658-5
Kokeessa on 3-5 kirjallista tehtävää. Kokeen maksimipistemäärä on 50. Kokeesta on saatava vähintään 25 pistettä. Yksi tehtävistä on motivaatiotehtävä, jossa hakijan tehtävänä on reflektoida omia näkemyksiään museoalasta. Muut tehtävät liittyvät Roivaisen teokseen.
Jatko-opiskelijat voivat hakea museologian sivuaineopiskelijaksi 1-2 sivun pituisella motivaatiokirjeellä, joka lähetetään osoitteeseen maija.j.maki@utu.fi 30.4.2025 mennessä. Motivaatiokirjeessä tulee kertoa hakijan opiskelutausta, mahdollinen työkokemus museoalalta sekä motivaatio museologian opintoja kohtaan.
Sivuaineen opiskeluoikeudesta:
Valittavilta humanistisen tiedekunnan opiskelijoilta edellytetään perusopintojen opinnot jossakin tiedekunnan oppiaineessa.
Sivuainekoe järjestetään 25.8.2025 klo 14.00 - 16.00 lähikokeena Arcanumin luentosalissa Aava (A 152). Kokeeseen osallistuville lähetetään tarkemmat tiedot kokeen suorittamisesta ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Sivuaineopiskelijoita valitaan enintään 14., jakautuen kolmeen kiintiöön:
- humanistisen tiedekunnan opiskelijoiden kiintiö (10 paikkaa)
- Muiden kuin hum.tdk:n opiskelijat (3 paikkaa)
- Erillis- ja täydennysopiskelijat (1 paikkaa)
Humanistisen tiedekunnan opiskelijoiden kiintiöön kuuluvat sivuainekokeessa sivuaineoikeuden saaneet humanistisen tiedekunnan opiskelijat sekä kesällä pohjoismaisten kielten opiskelijavalinnassa hyväksymiseen riittävän tuloksen saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat ottaneet vastaan jonkin muun pääaineen opiskeluoikeuden Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Kevään valintakokeiden tuloksen perusteella sivuaineoikeuteen oikeutettujen opiskelijoiden on on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineoikeuden vastaanottamisesta. Jos sivuainekiintiö täyttyy kesän pääainevalinnan perusteella hyväksytyistä, sivuainekoetta ei järjestetä.
Sivuainekiintiöön kuuluvat myös erillis- ja täydennysopiskelijat sekä muiden kuin humanistisen tiedekunnan opiskelijat. Erillis- ja täydennysopiskelijoista valitaan yksi sivuainekokeessa parhaiten suoriutunut hakija ja muiden kuin humanistisen tiedekunnan opiskelijoista kolme sivuainekokeessa parhaiten suoriutunutta hakijaa. Tullakseen hyväksytyksi erillis- ja täydennysopiskelijan sekä muiden kuin humanistisen tiedekunnan hakijoiden tulee kuitenkin saada kokeesta vähintään sama pistemäärä kuin matalimmalla pistemäärällä sivuaineopiskelijaksi hyväksytty perustutkinto-opiskelija.
Pohjoismaisten kielten sivuainekoe edellyttää vähintään lukion ruotsin kielen keskipitkää oppimäärää tai vastaavia taitoja. Koe mittaa hakijan ruotsin kielen kieliopin ja sanaston hallintaa sekä tekstin ymmärtämistä.
Kokeen rakenne on seuraava:
1. Kielivirheiden tunnistaminen, monivalintatehtävä (15 p.)
2. Kielioppitiedon soveltaminen, monivalintatehtävä (15 p.)
3. Luetun ymmärtäminen ja sanaston hallinta, monivalintatehtävä (20 p.)
Tullakseen hyväksytyksi hakijan on saatava kokeesta vähintään 25 pistettä. Lisäksi kokeen kaikista osioista tulee saada pisteitä.
Sivuaineoikeuden haku elokuussa 2024
Sivuaineopiskelijoita valitaan enintään 20.
Tähän kiintiöön kuuluvat myös ne kesällä ranskan kielen opiskelijavalinnassa hyväksymiseen riittävän tuloksen saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat ottaneet vastaan jonkin muun pääaineen opiskeluoikeuden Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Näiden opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineoikeuden vastaanottamisesta.
Lisäksi sivuainekiintiötä täytetään seuraavassa järjestyksessä:
1) ylioppilaskirjoitusten ranskan kielen arvosanan perusteella tai
2) sivuaineen valintakokeessa.
Jos sivuainekiintiö täyttyy kesän pääainevalinnan ja yo-kokeen tulosten perusteella hyväksytyistä, sivuainekoetta ei järjestetä. Mikäli kesän pääainevalinnan ja yo-kokeen tulosten perusteella sivuaineopiskelijaksi hyväksyttyjä on enemmän kuin kiintiössä paikkoja, tehdään karsinta opintomenestyksen perusteella.
Opinto-oikeuden saaminen ylioppilaskirjoitusten ranskan kielen arvosanan perusteella
Sivuaineopiskelijaksi hyväksytään ilman valintakoetta hakijat, jotka ovat kirjoittaneet ylioppilaskirjoitusten ranskan kielen pitkässä oppimäärässä (A1- tai A2-kieli) vähintään cum laude approbaturin, lyhyessä oppimäärässä (B2- tai B3-kieli) vähintään magna cum laude approbaturin tai saaneet IB-, EB- tai Reifeprüfung -tutkinnossa vastaavan arvosanan.
Opinto-oikeudesta kiinnostuneiden tulee ilmoittautua opintoihin webropol-lomakkeella viimeistään 22.8.2025 klo 12.00.
Opinto-oikeuden saaminen sivuaineen valintakokeen perusteella
Hakijat, jotka eivät ole kirjoittaneet ranskaa tai ovat kirjoittaneet ranskan pitkässä (A1- tai A2-kieli) tai lyhyessä (B2- tai B3-kieli) oppimäärässä tai IB-, EB- tai Reifeprüfung -tutkinnossa edellä kuvattua alemmat arvosanat, hakevat sivuaineen opinto-oikeutta valintakokeen kautta.
Sivuainekokeessa mitataan hakijan sekä suomen että ranskan kielitaitoa ja korkeakoulukypsyyttä.
Sivuaineen ensimmäinen valintakoe järjestetään 26.8.2025 klo 11.30 - 13.30 lähikokeena Arcanumin salissa A112. Kokeeseen osallistuville lähetetään tarkemmat tiedot kokeen suorittamisesta ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Sivuainekoe koostuu seuraavista pakollisista osista:
1) aineistotehtävä, joka perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon (max. 25 p)
2) suomen tai ranskan kielellä kirjoitettava lyhyt essee. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisällön relevanssiin, aiheen käsittelyn johdonmukaisuuteen sekä kirjallisen ilmaisun hallintaan (max. 25 p)
Valintakokeen tehtävät perustuvat koetilaisuudessa jaettavaan aineistoon. Valintakoe ei edellytä ennalta luettavaa kirjallisuutta, mutta siihen voi valmistautua kertaamalla ranskan kielioppia ja sanastoa.
Tullakseen hyväksytyksi sivuainekokeessa hakijan on saatava vähintään 25 pistettä. Lisäksi sivuainekokeen molemmista osista pitää saada pisteitä.
Sivuaineoikeuden toinen haku lokakuussa
Jos sivuaineopiskelijoiden kiintiö ei täyty, järjestetään lokakuussa toinen sivuainehaku. Lokakuun haussa sivuaineen opiskeluoikeuden voi saada ylioppilastutkinnon ranskan kielen arvosanan perusteella (ks. edellä) tai sivuainevalintakokeen perusteella. Jos vapaana olevat opiskelupaikat täyttyvät yo-kokeen tulosten perusteella hyväksytyistä, sivuainekoetta ei järjestetä.
Sivuainekoe järjestetään lokakuussa (ilmoittautumisaika, kokeen ajankohta ja koepaikka ilmoitetaan myöhemmin).
Lokakuun sivuainekokeen läpäisseen opinto-oikeus alkaa syyslukukaudella II periodin alusta.
Sivuaineopiskelijoita valitaan enintään 20.
Tähän kiintiöön kuuluvat myös ne kesällä saksan kielen opiskelijavalinnassa hyväksymiseen riittävän tuloksen saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat ottaneet vastaan jonkin muun pääaineen opiskeluoikeuden Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Näiden opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineoikeuden vastaanottamisesta.
Lisäksi sivuainekiintiötä täytetään seuraavassa järjestyksessä:
1) ylioppilaskirjoitusten saksan kielen arvosanan perusteella tai
2) sivuaineen valintakokeessa.
Jos sivuainekiintiö täyttyy kesän pääainevalinnan ja yo-kokeen tulosten perusteella hyväksytyistä, sivuainekoetta ei järjestetä. Mikäli kesän pääainevalinnan ja yo-kokeen tulosten perusteella sivuaineopiskelijaksi hyväksyttyjä on enemmän kuin kiintiössä paikkoja, tehdään karsinta opintomenestyksen perusteella.
Sivuaineen opinto-oikeuden hakeminen ylioppilaskirjoitusten saksan kielen arvosanan perusteella
Sivuaineopiskelijaksi on mahdollista hyväksyä ilman valintakoetta hakijat, jotka ovat kirjoittaneet ylioppilaskirjoitusten saksan kielen pitkässä oppimäärässä (A1- tai A2-kieli) vähintään cum laude approbaturin, lyhyessä oppimäärässä (B2- tai B3-kieli) vähintään magna cum laude approbaturin tai saaneet IB-, EB- tai Reifeprüfung -tutkinnossa vastaavan arvosanan.
Opinto-oikeudesta kiinnostuneiden tulee ilmoittautua opintoihin Webropol-lomakkeella. Ilmoittaudu sivuaineopiskelijaksi viimeistään 22.8.2025 klo 12.00.
Opinto-oikeuden saaminen sivuaineen valintakokeen perusteella
Hakijat, jotka eivät ole kirjoittaneet saksaa tai ovat kirjoittaneet saksan pitkässä (A1- tai A2-kieli) tai lyhyessä (B2- tai B3-kieli) oppimäärässä tai IB-, EB- tai Reifeprüfung -tutkinnossa edellä kuvattua alemmat arvosanat, hakevat sivuaineen opinto-oikeutta valintakokeen kautta.
Sivuaineen ensimmäinen valintakoe järjestetään elokuun viimeisellä viikolla 25.8.2025 – 27.8.2025 sähköisenä kokeena. Kokeeseen osallistuville lähetetään tarkemmat tiedot kokeen suorittamisesta ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Sivuainekokeen sisältö
Saksan kielen sivuainevalintakoe on kielitaitokoe, joka mittaa saksan kieliopin ja sanaston hallintaa sekä saksankielisen tekstin ymmärtämistä ja tuottamista. Valintakokeessa edellytetään vähintään lyhyen saksan (B2- tai B3-kieli) tai vastaavien tietojen ja taitojen hyvää hallitsemista.
Sivuainevalintakokeen maksimipistemäärä on 50. Tullakseen hyväksytyksi sivuainekokeessa hakijan on saatava vähintään 25 pistettä. Valintakokeella valittavat hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen koepisteiden perusteella. Tasapistetilanteessa valitaan kaikki saman pistemäärän saaneet.
Sivuainevalintakokeen tehtävät perustuvat koetilaisuudessa jaettavaan aineistoon. Valintakoe ei edellytä ennalta luettavaa kirjallisuutta, mutta siihen voi valmistautua kertaamalla saksan kielioppia ja sanastoa.
Sivuaineoikeuden toinen haku lokakuussa
Jos sivuaineopiskelijoiden kiintiö ei täyty, järjestetään lokakuussa toinen sivuainehaku. Lokakuun haussa sivuaineen opiskeluoikeuden voi saada ylioppilastutkinnon saksan kielen arvosanan perusteella (ks. edellä) tai sivuainevalintakokeen perusteella. Jos vapaana olevat opiskelupaikat täyttyvät yo-kokeen tulosten perusteella hyväksytyistä, sivuainekoetta ei järjestetä. Kokeeseen ilmoittautuneille ilmoitetaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen, jos koetta ei järjestetä.
Sivuainekoe järjestetään lokakuussa (ilmoittautumisaika, kokeen ajankohta ja koepaikka ilmoitetaan myöhemmin).
Lokakuun haussa hyväksyttyjen opinto-oikeus astuu voimaan tammikuussa 2026.
Suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen sivuainekiintiö on 36.
Kiintiö jakautuu kolmeen osaan:
1) saman kesän yhteishaun opiskelijavalinnassa sivuainepaikan saaneiden kiintiöön
2) kirjallisuustieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijoiden kiintiöön
3) muiden opiskelijoiden kiintiöön
Kiintiöiden ulkopuolelta sivuaineoikeuden saavat ne Turun yliopiston tutkinto-opiskelijat, jotka ovat suorittaneet avoimessa yliopistossa Turun yliopiston suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen perusopintoja (25 op) vastaavat opinnot hyvin tiedoin. Opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineopiskelijoiksi.
1) Sivuaineoikeuden voivat saada ilmoittautumalla ne Turun yliopiston humanistiseen tiedekuntaan pääaineen opiskeluoikeuden saaneet uudet opiskelijat, jotka ovat saman kesän suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen opiskelijavalinnassa saaneet hyväksymiseen riittävän tuloksen. Näiden opiskelijoiden on viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 ilmoitettava webropol-lomakkeella sivuaineoikeuden vastaanottamisesta.
2) Sivuaineoikeuden voivat saada ilmoittautumalla kirjallisuustieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijat. Vapaita sivuainepaikkoja on tässä kiintiössä kymmenen, ja ne täytetään hakijoiden kirjallisuustieteistä suorittamien opintopisteiden määrän perusteella. Mahdollisessa tasapistetilanteessa paikat täytetään opintomenestyksen perusteella. Kirjallisuustieteiden opiskelijoiden on ilmoittauduttava tähän kiintiöön viimeistään 22.8.2025 klo 12.00 webropol-lomakkeella.
3) Muut opiskelijat voivat ilmoittautua sivuaineoikeutta hakeviksi. Tämä koskee myös kesän opiskelijavalintaan osallistuneita ja kirjallisuustieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijoita, jotka eivät saa paikkaa kiintiöistä 1 ja 2. Sivuaineoikeutta hakevat osallistuvat sivuainekokeeseen.
Kiintiöön 2 kuuluvat voivat ilmoittautua varmuuden vuoksi myös sivuaineoikeuden hakijaksi. Ilmoittautuminen päättyy 22.8.2025 klo 12.00. Kiintiöihin 1 ja 2 valitut saavat sähköpostitse tiedon sivuaineoikeudestaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen ennen sivuaineen valintakoetta.
Sivuainekoe järjestetään 25.8.2025 klo 11.30 - 13.30 lähikokeena Arcanumin luentosalissa Aava (A152).
Kokeeseen voi ilmoittautua 1.4.2025 alkaen sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuminen on avoinna 22.8.2025 klo 12.00 asti
Perustutkintoa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat sivuainekokeeseen sekä webropol-lomakkeella että Pepissä. Lisätietoa Peppi-ilmoittautumisesta
Sivuainekokeessa vastataan kolmeen tehtävään, jotka pohjautuvat lukion oppimäärään ja kokeessa jaettavaan tekstiaineistoon mutta edellyttävät myös kielellistä päättelykykyä. Tehtävät keskittyvät kielen rakenteisiin, normeihin ja tekstitaitoihin (joihinkin tai kaikkiin edellä mainituista teemoista). Ne voivat liittyä myös kokeessa jaettavan kielitieteellisen tekstin ymmärtämiseen tai sen pohjalta tehtävään päättelyyn.
Kokeen kokonaispistemäärä on 50 pistettä. Tullakseen hyväksytyksi hakijan on saatava vähintään 25 pistettä. Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasapistetilanne seuraavasti: Etusijalle asettuvat ne, jotka ovat saaneet parhaimmat pisteet ensimmäisestä tehtävästä. Mikäli tämä ei tuota ratkaisua, tarkastellaan toisen ja sen jälkeen kolmannen tehtävän pisteitä.
Turun yliopiston humanistiseen tiedekuntaan kevään toisessa yhteishaussa valittu opiskelija voi saada toisen hakemansa oppiaineen opinto-oikeuden, jolloin pääaineeksi tulee hakutoivejärjestyksessä ylimpänä oleva hakukohde ja toiseen hakukohteeseen hakija voi saada sivuaineoikeuden.
Voit saada sivuaineoikeuden kielten tutkinto-ohjelman hakukohteisiin:
- jos otat opiskelupaikan vastaan humanistisessa tiedekunnassa ja
- olet hakenut samassa haussa kielten tutkinto-ohjelman hakukohteisiin ja
- saat kielten hakukohteiden valinnassa (todistus- tai koevalinta) vähintään saman pistemäärän kuin matalimmalla pistemäärällä hyväksytty hakija
On suositeltavaa, että hakija hyödyntää tätä mahdollisuutta, koska tutkintovaatimuksiin sisältyy vähintään yksi sivuaine.
Sivuaineoikeuden vastaanottamisesta tulee ilmoittaa erikseen. Ilmoittamiseen saat ohjeet sähköpostitse opiskelijavalinnan päättymisen jälkeen elokuun alkupuolella.