Arvostettu Novo Nordiskin rahoitus ensimmäistä kertaa Turun yliopistoon – tutkija Laura Wey etsii ratkaisuja elävien energiajärjestelmien kehittämiseen
Tutkijatohtori Laura Wey on saanut 1,5 miljoonan euron rahoituksen tutkimukseen, jonka tavoitteena on hyödyntää yhteyttäviä bakteereja vihreän sähkön tuotannossa.
Novo Nordisk -säätiö on myöntänyt Turun yliopiston molekulaarisen kasvibiologian tutkijatohtori Laura Weylle kilpaillun Emerging Investigator -apurahan. Kyseessä on uransa alkuvaiheessa olevalle teollisen ja ympäristöbioteknologian alan tutkijalle myönnettävä arvostettu rahoitus, joka myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa Turun yliopistoon.
– Apuraha mahdollistaa oman tutkimusryhmän perustamisen biotekniikan laitoksella. Tutkimuksessa yhdistämme perustutkimusta ja käytännön sovelluksia voidaksemme vastata globaaleihin haasteisiin kestävän energian ja maatalouden saralla, Wey kertoo.
Weyn tutkimuksen ytimessä ovat yhteyttävät bakteerit, jotka kykenevät siirtämään elektroneja solunsa ulkopuolelle. Kyseinen prosessi liittyy fotosynteesiin ja sitä on jo hyödynnetty biovalokennoissa vihreän sähkön tuottamiseksi.
– Tämän mekanismin toimintaa ei kuitenkaan vielä täysin ymmärretä. Aiemman tutkimukseni tulokset viittaavat siihen, että bakteereista olisi mahdollista kehittää niin sanottuja fotobioparistoja, jotka voivat ladata, varastoida ja purkaa sähköä ympäristötekijöiden, kuten sokerien saatavuuden, valon ja lämpötilan, ohjaamina, Wey kertoo.
Aiemmassa tutkimuksessaan Wey on havainnut, että bakteerit saattavat pystyä vaihtamaan sitä, siirtävätkö ne elektroneja solujensa ulkopuolelle vai tuovatko niitä sisäpuolelle. Nyt Weyn tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää, mitä ovat ne biologiset ja ympäristöön liittyvät mekanismit, jotka säätelevät bakteerien ulkoisen elektroninsiirron suunnanvaihtoa.
Tämän suunnanvaihdon ymmärtäminen voi avata uusia mahdollisuuksia elävien energiajärjestelmien kehittämiseen, Wey kertoo. Uusia kestäviä, biologisia sähköntuotantoratkaisuja voitaisiin hyödyntää esimerkiksi maataloudessa, etävalvonnassa ja muillakin aloilla.
– Olen kiitollinen voidessani perustaa oman tutkimusryhmän Turun yliopistoon, joka on kansainvälisesti tunnettu kasvitieteellisen tutkimuksen keskus. Odotan myös innolla tiiviimpää yhteistyötä pohjoismaisen tutkimusyhteisön kanssa sekä mahdollisuutta ohjata ja tukea uransa alkuvaiheessa olevia nuoria tutkijoita, Wey sanoo.