Ruissalon kasvitieteellinen puutarha houkutti kävijöitä korona-aikana – yleisötilaisuudet jatkuvat ystävänpäivänä ja hiihtoloman tiedetempauksilla

11.02.2022

Kasvitieteellisessä puutarhassa vieraili viime vuoden aikana koronasuluista huolimatta lähes 90 000 kävijää. 
 

COVID19-pandemia on ollut Turun yliopiston vierailukohteille taloudellisesti haastavaa aikaa. Esimerkiksi Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet olivat sekä vuonna 2020 että 2021 pitkiä aikoja yleisöltä suljettuina. 

Koronasulkujen välillä ihmiset kuitenkin vierailivat kasvihuoneissa ahkerasti. Pikamatka tropiikkiin tarjosi monelle mahdollisuuden nauttia lämmöstä ja valosta synkkien korona-uutisten aikana. 

Hyvä vuosi koronasta huolimatta

Viime vuosien aikana kasvitieteellisen puutarhan kävijämäärät ovat olleet vahvassa nousussa. 

Vuoteen 2017 asti puutarhassa vieraili vuosittain noin 50 000 ihmistä. Vuonna 2019, juuri ennen koronaa, saavutettiin kävijäennätys, 107 000 vierailijjaa. Yleisötoiminnan kasvun takana on Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tekemät panostukset tiede- ja ympäristökasvatuksen sekä tiedematkailun kehittämiseen. 

– Koronasuluista huolimatta puutarhassa vieraili vuonna 2021 yli 87 000 vierailijaa. Tämä on hyvä tulos, kun huomioidaan, että kasvihuoneet olivat suljettuina osan vuodesta, iloitsee ylipuutarhuri Simo Laine.

Koronasulkujenkin aikana puutarhan ulkoalueet on pidetty avoinna vierailijoille. Niistä onkin tullut Turun seudulla asuville ja myös kauempaa tuleville matkailijoille tärkeä retkikohde.

– Teimme muutamia vuosia sitten Turun yliopistossa päätöksen, että kasvitieteellisen puutarhan ulkoalueita ei muuteta maksullisiksi. Haluamme, että ihmiset saavat jatkossakin vapaasti tutustua luonnon monimuotoisuuteen ulkoalueilla, kertoo biodiversiteettiyksikön johtaja, professori Ilari E. Sääksjärvi

Kasvitieteellisen puutarhan yleisötapahtumat käynnistyvät helmikuussa 

Kasvitieteellinen puutarha on Turun merkittävimpiä luontomatkailukohteita ja saa vierailijoilta erinomaisia arvosteluja. 

Yleisötoimintaa puutarhalla kehitetään jatkuvasti. Korona-aikana puutarhalla on keskitytty erityisesti asiakaskokemuksen parantamiseen ja esimerkiksi virtuaalikierroksia tarjotaan varmasti jatkossakin. Suurin yksittäinen investointi on uudet diginäytöt, joiden avulla vierailijoille voidaan kertoa sekä luonnon monimuotoisuudesta että ajankohtaisista tapahtumista.

– Puutarhaan sopii hyvin digitaalinen sisältö, mutta sen rinnalla tarvitaan myös live-kohtaamisia, esimerkiksi suosittuja orkideailtoja ja lasten satuseikkailuja, yliopistotutkija Juulia Räikkönen sanoo.

Nyt kasvitieteellisen puutarhan suosituksi tulleet yleisötilaisuudet ovat jälleen käynnistymässä.

Helmikuussa  kasvitieteellisellä puutarhalla vietetään ystävänpäivää. Puutarhan Facebook-liven kautta voi ystävänpäivänä seurata Rakkautta kasvihuoneissa -kierrosta tai helmikuun ajan puutarhalla voi tutustua omatoimisesti rakkausteemaiseen kasvihuoneseikkailuun. Hiihtolomaviikolla puolestaan on tarjolla sekä omatoimisia että ohjattuja tiedetempauksia koululaisille. 

Maaliskuussa elokuvapäivänä sukelletaan sademetsään upean luontoelokuvan ja sademetsätutkijan tarinoiden avulla. Suositut Lasten lauantait jatkuvat 5.3. alkaen ja tarjoavat lapsiperheille tiedeseikkailua jokaisen kuukauden ensimmäisenä lauantaina. 

– Syksyllä Lasten lauantain Halloween-teemaisen tapahtuman vetonaulana oli hämähäkkitutkija Alireza Zamani karvajalkaisine ystävineen. Englanninkielinen tilaisuus käännettiin suomeksi. On tärkeää, että myös kansainväliset tutkijat pääsevät mukaan yleisötoimintaan ja Turun seudulla on paljon englantia kotikielenään puhuvia lapsiperheitä. Keväällä luvassa on muun muassa uhanalaisiin lajeihin liittyvää ohjelmaa, kertoo Juulia Räikkönen.

Kevät on aivan nurkan takana, ulkopuutarha herää pikku hiljaa eloon, eikä kesään ole enää pitkä matka. Tervetuloa nauttimaan luontoelämyksistä!

Tulossa olevat tapahtumat puutarhalla:

Luotu 11.02.2022 | Muokattu 11.02.2022