Taide herättää kehon tuntemaan

27.03.2023

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.

Taiteen äärelle pysähtyminen ja siitä nauttiminen yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Tunteet ovat myös keskeinen aihe niin kuvataiteissa kuin musiikissa ja esittävissä taiteissakin. Taiteen tunteita virittävät mekanismit tunnetaan kuitenkin huonosti.

Tuore tutkimus paljastaa, kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin. Tutkimukseen osallistuneet katselivat erilaisia taideteoksia ja raportoivat kehossaan kokemiaan tuntemuksia. Tutkijat tarkkailivat taideteosten katselemista silmänliikemittausten avulla. Lisäksi osallistujat arvioivat, millaisia tunteita kukin taideteos herätti.

– Taiteen katseleminen herätti ihmisissä monenlaisia tunteita. Vaikka monet taideteoksista käsittelivät surullisia tai pelottavia aiheita, olivat teosten herättämä tunteet pääosin myönteisiä. Taiteen aiheuttamat keholliset tuntemukset myös vaikuttivat tunteisiin: mitä voimakkaammin keho reagoi taideteoksiin, sitä voimakkaampia tunteita koettiin, kertoo professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta.

Kaksiosainen kuva, jossa ylhäällä useita ihmisiä esittäviä piirroskuvia, joiden kehot on väritetty eri tavoin sen mukaan, missä tietty tunne kehossa tuntuu. Alapuolella kuvia taideteoksista, joihin on merkitty kiinnostavimmaksi koetut kohdat.

Kuvassa näkyvät taiteen aiheuttamat keholliset tunteet (A) ja esimerkkejä  taideteosten mielenkiintoisimmiksi merkityistä alueista (B) sekä silmänliikkeistä taideteoksia katsellessa (C).

– Taideteoksissa toiset ihmiset olivat kaikkein kiinnostavin kohde, ja niitä myös katseltiin kaikkein eniten. Ihmisillä on taipumus eläytyä toistensa tunteisiin, ja näin todennäköisesti käy myös kun katselemme taideteoksissa kuvattuja ihmisiä. Taideteoksissa esitettyjen ihmisten tunteet voivat kenties huomaamattamme siirtyä itseemme niin sanotun peilautumisen avulla, kertoo akateemikko Riitta Hari Aalto-yliopistosta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 1186 henkilöä eri maista, ja he arvioivat yli 300 erilaisen taideteoksen aiheuttamia tuntemuksia. Tutkimus toteutettiin sekä verkkokyselyiden että laboratoriossa tehtyjen silmänliikemittausten avulla.

– Tulostemme perusteella kehollisuus on merkittävä osa taidekokemusta. Keholliset tuntemukset voivat vetää ihmisiä taiteen pariin: taide herättää kehon tuntemaan, ja tällainen kehon nautintokeskusten kutkutteleminen tuntuu katsojasta miellyttävältä. Tämän vuoksi taiteen virittämiä tunteita ja kehon tuntemuksia voidaankin käyttää hyödyksi esimerkiksi psykologisen kuntoutuksen ja hoidon tukena, Nummenmaa kertoo. 

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Cognition & Emotion -tiedelehdessä.

Katso videolta, mihin katse kiinnittyy kuuluisissa suomalaisissa maalauksissa:

 

Luotu 27.03.2023 | Muokattu 27.03.2023