Turun yliopisto Kanariansaarilla sijaitsevan korkeatasoisen teleskoopin omistajaksi

02.04.2019

Turun yliopisto sitoutuu La Palmalla, Kanariansaarilla sijaitsevan Nordic Optical Telescope (NOT) -teleskoopin omistamisen vastuisiin lokakuusta 2019 lähtien yhdessä Aarhusin yliopiston kanssa. 

Yhteispohjoismaisessa käytössä olevan NOT-teleskoopin toiminta turvataan Turun yliopiston ja Aarhusin yliopiston yhteistyöllä. Turun yliopiston haltuun tulee teleskooppi rakennuksineen ja Aarhusin yliopisto ottaa vastuulleen teleskoopin henkilöstön. Turun yliopiston hallitus hyväksyi yhteisomistuksen kokouksessaan 26.10.2018 ja valtuutti rehtorin allekirjoittamaan tarvittavat sopimukset, mikä tapahtui 1.4.2019. 

Suomalaiset ovat vuodesta 1984 alkaen osallistuneet yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa NOT-teleskoopin suunnitteluun ja rakentamiseen ja 1990 lähtien sen käyttöön ja kehittämiseen.

Teleskoopin on omistanut Ruotsin lainsäädännön alainen säätiö Nordic Optical Telescope Scientific Association (NOTSA). Säätiössä ovat jäseninä Ruotsista Vetenskaprådet, Tanskasta Ministry of Science, Innovation and Higher Education, Norjasta Norges Forskningsråd ja Suomesta Suomen Akatemia. Teleskoopin nykyinen omistajuusmalli puretaan Ruotsin Vetenskapsrådetin vetäytyessä säätiön rahoittamisesta vuoteen 2020 mennessä. 

Turun yliopiston ja Aarhusin yliopiston yhteistyömallissa teleskoopin toimintaa tullaan säätiön purkamisesta huolimatta rahoittamaan edelleen pohjoismaisena yhteistyönä. 

– Turun yliopistossa tähtitieteen tutkimus on kansainvälisesti korkeatasoista ja vaikuttavaa. Teleskoopin myötä kansainvälinen toimintamme ja näkyvyytemme vahvistuu entisestään. NOT-teleskooppia on tutkimuksen lisäksi käytetty koulutuksessa ja lukioyhteistyössä. On hienoa, että voimme edelleen tarjota tämän ainutlaatuisen tutkimus- ja oppimisympäristön, Turun yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen sanoo. 

La Palman 2.4 km korkeudella sijaitseva observatorioalue on yksi parhaita paikkoja tähtitieteellisten havaintojen tekoon maailmassa. Erinomainen sijainti, optiikan laatu sekä kattava instrumentaatio tekevät NOT-teleskoopista hyvin tehokkaan havaintovälineen. Se on edelleen tärkeässä roolissa Suomen tähtitieteessä tarjoten ainutlaatuiset mahdollisuudet erityisesti pitkäaikaisiin hankkeisiin muun muassa aktiivisten galaksien, supernovien, vuorovaikuttavien kaksoistähtien, magneettisesti aktiivisten tähtien ja aurinkokunnan kohteiden tutkimuksessa.

– NOT-teleskoopi soveltuu ketteryytensä ansiosta erityisen hyvin nopeasti muuttuvien kohteiden kuten supernovaräjähdysten havaitsemiseen. Jatkossa tulemme käyttämään teleskooppia muun muassa gravitaatioaaltolähteiden näkyvän valon vastineiden etsimiseen. NOT-teleskoopilla on myös tärkeä rooli uuden tutkijasukupolven koulutuksessa. Jo parisen kymmentä opiskelijaa Suomesta on työskennellyt harjoittelijana La Palmalla, tähtitieteen professori Seppo Mattila kertoo.

NOT-teleskoopin optiikan vaativa hiontatyö on tehty Tuorlan observatoriossa, jossa Opteon Oy nykyään jatkaa maailman tarkimpien teleskoopeissa käytettyjen peilien valmistusta. Teleskoopille ollaan parhaillaan rakentamassa Kööpenhaminan yliopistossa NTE-havaintolaitetta (NOT Transient Explorer), joka tulee takaamaan teleskoopin kilpailukyvyn yli vuosikymmeneksi eteenpäin.

Kuvat: Jens Jessen-Hansen, Thomas Amby Ottosen / Nordic Optical Telescope Scientific Association

Luotu 02.04.2019 | Muokattu 04.10.2019