Emeritusprofessori Esko Valtaojalle Warelius-palkinto

26.06.2020

Suomen tietokirjailijat ry on myöntänyt avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojalle 12 000 euron Warelius-palkinnon. Palkinto myönnettiin Vanhan kirjallisuuden päivillä Youtuben välityksellä perjantaina 26. kesäkuuta.

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Warelius-palkinnot jaettiin tänä vuonna osana Vanhan kirjallisuuden päivien Youtube-ohjelmaa. Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Valtaojan lisäksi palkinto myönnettiin kirjailija Vivi-Ann Sjögrenille.

Esko Valtaoja toimi Turun yliopiston avaruustähtitieteen ma. professorina vuodesta 1997 alkaen ja pysyvästi vuodesta 2002 alkaen. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2015.

Valtaoja on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja erityisesti luonnontieteen eri aiheista. Ensimmäisessä omaa tieteenalaansa popularisoivassa kirjassaan Kotona maailmankaikkeudessa (2001) Valtaoja pohti elämän synnyn ja kehittymisen mahdollisuuksia planeettamme ulkopuolella. Toisessa kirjassaan Avoin tie: Kurkistuksia tulevaisuuteen (2004) hän koetti selvittää, millaisia mahdollisia tulevaisuuksia ihmiskunnalla ja maapallolla voisi olla. Trilogian täydensi maailman ihmeistä kertova Ihmeitä: kävelyretkiä kaikkeuteen (2007). Vuonna 2012 julkaistiin Kaiken käsikirja: Mitä jokaisen tulisi tietää?.

Palkintolautakunnan mukaan Valtaojan tietokirjojen erityinen ansio on niiden sujuvasanaisuus, innostavuus ja mukaansatempaavuus. Valtaoja on myös ennakkoluulottomasti laajentanut aihepiirejään filosofisiin teemoihin.

Vuodesta 1985 lähtien jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Kahdentoistatuhannen euron palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Luotu 26.06.2020 | Muokattu 26.06.2020