Asiasana: Fysiikan ja tähtitieteen laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

"Imaging the Black Hole in the center of our Milky Way" - kuinka Linnunradan keskustan musta aukko kuvattiin?

13.05.2022

Kansainvälinen tutkijaryhmä on julkistanut ensimmäistä kertaa kuvan, joka on vahva todiste siitä, että galaksimme keskustassa oleva Sagittarius A* -nimellä tunnettu kohde on musta aukko. Aalto-yliopiston, Turun yliopiston sekä Suomen ESO-keskuksen tutkijat osallistuivat käänteentekevän kuvan ottamiseen. Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyöllä on ollut merkittävä rooli tiedon yhdistelyssä ja analysoinnissa supertietokoneilla. Tutkijat pitävät maanantaina 16.5. klo 14.00 luennon, jolla kerrotaan kuinka kuva otettiin.

MAGIC-teleskoopit havaitsivat erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Nova-purkauksesta – havainto selittää kosmisen säteilyn alkuperää

19.04.2022

Tutkijat ovat havainneet MAGIC-teleskooppien avulla erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Linnunradalla sijaitsevan RS Oph -kaksoistähden Nova-purkauksesta. Mitattu säteily on jopa sata miljardia kertaa energisempää kuin näkyvä valo ja tämä on ensimmäinen kerta, kun Novasta havaitaan näin voimakasta gammasäteilyä. Havainnot tuovat uutta tietoa Nova-purkausten roolista mystisten kosmisten säteiden lähteinä.

Väittelijä kehitti uusia malleja Auringon hiukkassäteilyn arviointiin (Väitös: FM Osku Raukunen, 28.6.2021, fysiikka)

Auringon suurienergiaiset hiukkaset vahingoittavat teknisiä järjestelmiä avaruudessa ja voivat aiheuttaa vakavan säteilyvaaran astronauteille. FM Osku Raukunen tutki pitkien havaintosarjojen avulla Auringon hiukkaspurkausten esiintymistä ja ominaisuuksia, vertaillen erityisesti Auringon kahta viimeisintä aktiivisuusjaksoa. Tutkimuksessa kehitettyjä hiukkassäteilymalleja voidaan hyödyntää avaruuslaitteiden suunnittelussa.

Mittausten simulointi tuo uusia näkökulmia kvanttiteorian perusteiden tutkimukseen (Väitös: FM Leevi Leppäjärvi, 17.6.2021, teoreettinen fysiikka)

Kvanttifysiikan teoreettisiin mahdollisuuksiin ja mahdottomuuksiin keskittyvä kvanttiteorian perusteiden tutkimus pyrkii selittämään kvanttifysiikan oudoimpia havaintoja ja ilmiöitä. Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa FM Leevi Leppäjärvi tuo esille uusia tekniikoita selittämään näitä ilmiöitä kvanttimittausten osalta.