FinnBrain-perhetapahtumassa kiitettiin perheitä osallistumisesta laajaan tutkimushankkeeseen

19.04.2023

Kansainvälisesti ainutlaatuinen lasten kehitystä ja terveyttä selvittävä Turun yliopiston FinnBrain-tutkimushanke kutsui tutkimukseen osallistuvat perheet tutustumaan toimintaansa lauantaina 15.4. Syvälahden monitoimitalolle Hirvensaloon. 

– FinnBrain-tutkimus on tiettävästi tällä hetkellä monipuolisin lapsen aivojen kehitystä ja tulevaa terveyttä tutkiva hanke koko maailmassa, sanoo FinnBrain-tutkimuksen johtaja, professori Hasse Karlsson.

Vuosikymmeniä jatkuvan seurantatutkimuksen onnistumiseksi tutkimukseen osallistuvien perheiden sitoutuminen on ratkaisevan tärkeää. Ilman tutkimusperheitä pitkittäistutkimuksen tekeminen ei ole mahdollista. 

Finnbrain-tutkimusryhmä ryhmäkuvassa.
FinnBrain-tutkimusryhmä. Kuva: Leo Karlsson

– Tämän vuoksi on tärkeää, että kiinnitämme huomiota myös siihen, mitä osallistujat itse voivat saada osallistumisestaan ja mikä heitä motivoi olemaan aktiivisesti mukana jatkossakin, korostaa Hasse Karlsson.

FinnBrain-tutkimukseen osallistuvat lapset ovat nyt 7–10-vuotiaita. Jo neljättä kertaa järjestetyllä perhetapahtumalla kiitetään perheitä jo raskausaikana alkaneesta pitkäjänteisestä sitoutumisesta. 

– Lasten kasvaessa on entistä tärkeämpää kertoa tutkimuksesta myös heille itselleen ikätasolle sopivalla tavalla: miksi tätä tutkimusta tehdään ja millaisia tutkimustuloksia on saatu tähän mennessä, apulaisprofessori Linnea Karlsson tähdentää.

Tytöt kumartuneina piirtämään.
Kerttu Tarro ja Anastasia Drobysh kirjoittavat, millaisia aiheita he toivovat jatkossa tutkittavan. Kuva: Saija Tarro

Perhetapahtumassa vanhemmat ja lapset pääsivätkin kuulemaan keskeisimpiä tutkimustuloksia sekä keskustelemaan kasvokkain eri alojen tutkijoiden kanssa.

Perhetapahtuman teemana oli tänä vuonna: ”Tiedettä ja teatteria”. Ohjelmassa oli tietoiskuja tutkimuksen tuloksista ja Grus Grus Teatterin klovneriaesitys ”Perästä kuuluu!”. Yksi FinnBrainin vahvoista tutkimuslinjoista on suoli-aivotutkimus, ja kaikenikäisiä viihdyttävä teatteriesitys linkittyi aiheeseen. 

– FinnBrain-tutkimus on ollut ensimmäisenä maailmassa osoittamassa, että suolistomikrobiston koostumuksella ja aivojen sekä käyttäytymisen piirteillä on yhteys ihmisvauvoilla, Linnea Karlsson muistuttaa.

Poika tunnustelee "kakkoja" laatikossa.
Joona Väre tunnustelee ”kakkojen” eli banaanien, suklaarusinoiden ja kaurapuuron koostumusta Bristolin ulosteskaalan mukaisesti jaoteltuna. Kuva: Saija Tarro

Ohjelman lomassa perheet nauttivat herkullisista tarjoiluista, ja lapset tutustuivat aarrekartan avulla infopisteisiin. 

FinnBrain-tutkimukseen lähti vuosien 2010–2015 aikana mukaan yli 4 000 perhettä Turusta ja ympäristökunnista sekä Ahvenanmaalta. Tutkimusaineistoa on kerätty raskausajasta lähtien, ja tavoitteena on seurata lapsen kehitystä pitkälle aikuisikään asti sekä vanhempia lapsen syntymän jälkeen useiden vuosien ajan. Tutkimusaineisto koostuu mm. kyselyaineistosta, rekisteriaineistosta ja biologisista näytteistä.

Luotu 19.04.2023 | Muokattu 23.04.2023