Humanistit edistävät hyvinvointia Hiiskuttua-verkkolehden syysnumerossa

07.11.2018

Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan Hiiskuttua-verkkolehden syysnumerossa sukelletaan humanistisen tutkimuksen moninaisuuden pyörteisiin.

 

​​Syysnumerossa lukijoille esitellään useita hyvinvointia edistäviä humanistien hankkeita. Maarit Mutta ja Pauliina Peltonen kertovat Language and Literacy Learning through Art -hankkeesta, jonka tavoitteena on opettaa paikalliskielen luku- ja kirjoitustaitoa sekä kulttuuria aikuisille maahanmuuttajille taiteen avulla. Tutuiksi tulevat esimerkiksi myös Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen tänä syksynä perustettu Kielen ja hyvinvoinnin tutkimuskeskus (LaWe) sekä työkaluja kokonaisvaltaisen kestävyyden ymmärtämiseen ja hallintaan tarjoava kansainvälinen NOCURE-maisteriohjelma (Master’s Degree Programme in Nordic Cultural and Social Resilience). 

– Humanistinen tutkimus syventää ja hienovaraistaa hyvinvointia monella tapaa. Yhtäältä ymmärryksemme hyvinvoinnin ulottuvuuksista syvenee: mitä kaikkea kuuluukaan aineelliseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ymmärrystä edesauttavat historialliset, tulevaisuusorientoituneet ja kulttuuriset vertailut, miten ihmisenä olemista on jäsennetty erilaisissa mahdollisissa maailmoissa. Toisaalta humanistinen tutkimus ja sen jalkauttaminen erilaisille sidosryhmille luo hyvinvointia tarjoamalla kiinnityskohtia ja olemisen ankkurointia vaikkapa paikallishistorian, näyttelyn, suullisen perinteen keruun tai muun kulttuuritapahtuman muodossa, toteaa Hiiskutun päätoimittaja, uskontotieteen yliopistonlehtori Matti Kamppinen pääkirjoituksessaan. 

Hiiskutun syysnumero tarjoaa lukijoilleen monipuolisen lukupaketin. Sen sivuilla avataan näkökulmia muun muassa traumakertomusten eettisyyteen, kieliaineistojen kehittämiseen, eskareiden ja seniori-ikäisten yhteisiin leikkeihin, sananlaskujen tulkintoihin ja moniäänisen Suomen historiaan. Lehdessä myös kuljetaan Suomen kirkollisen toiminnan alkujuurilla, astellaan Martti Rautasen jalanjäljissä Namibiassa, unelmoidaan ylirajaisesta Itämerestä ja matkustetaan suomalaisten aikakoneessa eli saunassa. 

Tiedekunnassa tehtävän tutkimuksen lisäksi numerossa kerrotaan ajankohtaisista tapahtumista, opinnäytteistä ja tiedekunnan opettajista ja tutkijoista. 

– Minkä tahansa Hiiskutun syysnumeron yksittäisen jutun lukeminen parantaa lukijan hyvinvointia aktivoimalla ajattelua ja luomalla yhteyden turkulaiseen humanismiin, Kamppinen summaa. 

>> Lue Hiiskuttua sen omalla verkkosivustolla

Luotu 07.11.2018 | Muokattu 27.11.2018