Juhani Knuutin uutuuskirja antaa huutia terveysviestinnän vaihtoehtoisille faktoille

18.08.2020

Miten erottaa oikea terveystieto huuhaasta, toimivat neuvot virheellisistä väittämistä? Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti opastaa uudessa kirjassaan ymmärtämään ja tulkitsemaan ympärillämme vellovia, usein varsin ristiriitaisia terveysväittämiä.

kauppatavarana terveys -kirjan kansiTerveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa on nykyisin verkossa runsaasti. Tiedon laadun ja oikeellisuuden arvioiminen on siksi yhä haastavampaa. 

Parhaimmillaan jaettu informaatio innostaa ihmisiä etsimään lisätietoa ja saa aikaan terveyttä edistäviä muutoksia elintavoissa. Pahimmillaan se on harhaanjohtavaa tai jopa hengenvaarallista.

Kauppatavarana terveys – Selviydy terveysväitteiden viidakossa -kirjassa (Minerva) Knuuti arvioi suosittuja terveysväitteitä tutkitun tiedon valossa. Kirjassa analysoidaan 72 erilaista terveysteemaa tai hoitoa ja niihin liittyviä terveysväitteitä. Analyysi perustuu tieteellisen kirjallisuuden huolelliseen arviointiin yleistajuisesti ja ymmärrettävästi – ja viesti on vastaansanomaton.

Samalla kirjassa pohditaan tutkimukseen ja terveysväitteisiin liittyviä muita ilmiöitä. Miksi erikoiset terveysväitteet ovat niin suosittuja? Millä tavalla oma tulkintamme tiedosta syntyy? Mikä selittää virheellisten terveysuskomusten itsepintaisuutta? Miten tehdään lääketieteellistä tutkimusta?

Kirja kannustaa oman arkijärjen tehokkaampaan käyttämiseen sekä kriittisen lukutaidon kehittämiseen. Kirjan järeän tietopaketin luettuaan lukija ymmärtää paremmin terveysväitteiden luotettavuutta sekä terveysviestinnän ilmiöitä.

Lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuuti on toiminut yli kolmenkymmenen vuoden ajan lääkärinä ja tutkijana. Hän on toiminut Suomen Akatemian Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikön johtajana 2008–2019 sekä kirjoittanut useita eurooppalaisten sydänsairauksien Käypä hoito -ohjeita. Hän on julkaissut yli 500 tieteellistä artikkelia ja osallistunut useiden oppikirjojen laatimiseen. Knuuti on yli viiden vuoden ajan ollut aktiivinen tieteen yleistajuistaja, ja hän sai Terveystoimittajat ry:n palkinnon ansiokkaasta terveysväitteitä käsittelevästä blogista. 

Luotu 18.08.2020 | Muokattu 21.08.2020