Lapin lämpöennätys rikki Kevolla

31.05.2013

Kevolla on hikoiltu perjantaina 30,5 asteen lämpötilassa. Mittarilukema on Ilmatieteen laitoksen mittaushistoriassa koko Lapin toukokuinen lämpöennätys. Keskivertovuoden toukokuun viimeiseen päivään verrattuna lisäasteita on lähes 20.

​Kesän saapuminen pikavauhtia on pakottanut myös työntekijät kiristämään tahtia. Tutkimusavustaja Heini Koivuniemi kantaa kasvatuksessa olevia mittarintoukkia toiseen paikkaan.

​Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitoksen Kevon asemajohtajan Otso Suomisen mukaan kasvukauden edistymisestä kertovat lämpösumma oli jo ennen kuukauden loppua toiseksi korkein koko mittaushistorian aikana.
 
- Vain vuoden 1963 toukokuun 5 asteen lämpösumma on ollut korkeampi. Keskimäärin toukokuun lopussa lämpötila on kymmenen asteen kieppeillä, Suominen sanoo.

Tunturimittarin toukat syöneet jo itsensä suuriksi

Kevon keskeisten tutkimuskohteiden eli tunturikoivun ja mittarintoukkien kehitys on suoraan sidoksissa lämpösummaan.
 
- Normaalisti mittarien toukat koteloituvat vasta juhannuksen jälkeen, mutta nyt ne saattavat koteloitua jo kesäkuun puoliväliin mennessä. Jos lämpötila laskee jyrkästi, mittarit lopettavat syömisensä, mutta ei kylmyys niitä tapa. Ne ovat vaihtolämpöisiä, tutkimusteknikko Tommi Andersson sanoo.
 
Huonommin voi käydä mustikalle ja hillalle, jotka kukkivat jo. Jos kesäkuu yllättää hallalla, kukinta tuhoutuu.
 
Se, että sekä tunturikoivujen että mittaritoukkien kehitys on liki kolme viikkoa viimeisen 30 vuoden keskiarvoa edellä, heijastuu työntekoon asemalla.
 
- Tämä vaikuttaa kaikkeen toimintaamme ja pistää myös tutkijoiden aikatauluja uusiksi pikavauhtia. Tunturikoivussa on jo täysi lehti, vaikka se on monesti juhannuksena vasta hiirenkorvalla. Poikkeuksellista on myös se, että lämmöstä voi aikaisen ajankohdan vuoksi nauttia shortseissa ilman, että hyttyset ovat kiusana, Suominen kertoo.
 
 Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: Otso Suominen 
Luotu 31.05.2013 | Muokattu 14.08.2013