Asiasana: Biologian laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Lintujen, lepakoiden ja sudenkorentojen päällekkäinen ruokavalio voi muodostua haitaksi hyönteiskadon yhteydessä

08.10.2020

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan erilaiset hyönteissyöjät kilpailevat keskenään samasta ravinnosta. Turun yliopiston ja Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat tekivät havainnon verratessaan samalla alueella Varsinais-Suomessa ruokailevia lintuja, lepakoita ja sudenkorentoja. Nämä keskenään hyvin erilaiset saalistajat söivät lähes samoja hyönteisiä kuten kärpäsiä, sääskiä ja muita kaksisiipisiä. Tulos nostaa katoavat hyönteiset uuteen valoon, sillä huomattava osa hyönteissyöjistä voikin olla suuremmassa vaarassa kuin aiemmin on ymmärretty.

Leudot syyssäät voivat koitua varpuspöllöjen kohtaloksi, kun ruokavarastot pilaantuvat (Väitös: MSc Giulia Masoero, 23.10.2020, biologia)

MSc Giulia Masoero havaitsi väitöskirjassaan, että sekä ravintoa varastoivien varpuspöllöjen määrä että niiden varastojen koko kasvoivat myyräkantojen kasvaessa. Suuristakaan varastoista ei kuitenkaan ollut hyötyä, mikäli ne pilaantuivat leutojen syyssäiden seurauksena ennen talvea. Erityisesti naaraspöllöille saalisvaraston pilaantuminen tarkoittaa kuolemaa tai lähtöä muualle.

Tutkijat löysivät uutta tietoa syöpäsolujen liikkeiden säätelystä

18.08.2020

PIM-kinaasit ovat syöpäsolujen kasvua ja leviämistä edistäviä entsyymejä. Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uutta tietoa siitä, miten PIM-kinaasit tehostavat syöpäsolujen liikkuvuutta säätelemällä solun tukirangan aktiinisäikeiden muodostumista. Tulokset antavat myös toivoa siitä, että kehitteillä olevat PIM-estolääkkeet voisivat hillitä syövän etäpesäkkeiden muodostumista.

Monilajiset bakteeriyhteisöt palautuvat ajan kanssa kriiseistä

12.08.2020

Kansainvälinen tutkimus osoittaa, että monilajisten bakteeriyhteisöiden toipumista avittaa myös alkuperäisen yhteisön pienikin lisääminen antibiootilla käsiteltyyn joukkoon. Turun yliopiston apulaisprofessori Teppo Hiltunen johti tutkimusta, jossa selvitettiin miten ympäristöhäiriöt vaikuttavat mikrobiyhteisöjen lajidiversiteettiin ja evoluutioon.

Sinitiaisten pesänrakennus on osittain perinnöllistä – pesämateriaalit vaikuttavat poikasten pärjäämiseen (Väitös: FM Pauliina Järvinen, 8.5.2020, biologia)

FM Pauliina Järvinen havaitsi väitöskirjassaan, että sinitiaisnaaraat rakentavat itselleen ominaisia pesiä lisääntymiskaudesta toiseen ja koristelevat pesiään muiden lintujen höyhenillä. Järvisen väitöskirja todistaa myös ensimmäistä kertaa, että pesämateriaalit ovat yhteydessä poikasten selviytymiseen.