Ensimmäinen Turku Imaging Day kutsuu kokoon Turun kuvantamisyhteisön

13.09.2023

Turussa järjestetään lokakuun 3. päivänä ensimmäinen Turku Imaging Day. Päivä kutsuu kokoon Turun korkeakoulujen kuvantamisyhteisön, joka saattaa olla odottamattoman suuri. – Kaikista bio- ja lääketieteen tutkijoista lähes 100 prosenttia käyttää työssään kuvantamista, summaa Turun lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuspäällikkö Pasi Kankaanpää.

Turku on jo pitkään kutsunut itseään Suomen ja Euroopan kuvantamisen pääkaupungiksi. Se ei tarkoita vain huippuluokan laitteita, palvelukeskittymiä ja infrastruktuureja, vaan ihmisiä, jotka käyttävät ja kehittävät kuvantamismenetelmiä. He pitävät yllä ja rakentavat edelleen Turun mainetta alalla. Pasi Kankaanpään mukaan oli siksi korkea aika järjestää heille oma tapahtuma, jossa tekijät voivat tavata kasvokkain ja jakaa kokemuksia sekä ideoida yhteistyömahdollisuuksia.

– Tarjoamme mahdollisuuden verkostoitua. Emme tarkkaan ottaen tiedä, kuinka suuri kuvantamisyhteisömme on ja paljonko ihmisiä tulee mukaan, se jää nähtäväksi. Ajatuksena on, että kokoonnumme nyt omalla joukolla, emmekä esimerkiksi kutsuneet muualta puhujia tilaisuuteen. Annamme tilaa varsinkin omille nuorille tutkijoillemme kertoa työstään, Kankaanpää kertoo.

Kokeneiden tutkijoiden äänen päivään tuovat muun muassa lääketieteellisen tiedekunnan dekaani, professori Pekka Hänninen ja apulaisprofessori Kirsi Virtanen PET-keskuksesta. Hänninen kertoo Nobel-palkintoon johtaneen korkean resoluution fluoresenssimikroskoopin kehitystyöstä Turussa ja Kirsi Virtanen johdattelee kuulijat tutkimuksiin, joiden tuloksena tehtiin aikuisen ruskea rasva -löytö.

Mukaan erikoistumisalasta riippumatta

Tutkimuspäällikkö Jiri Funda Turun PET-keskuksesta toivoo, että eri vaiheissa uraansa olevat tutkijat tulevat mukaan kuvantamispäivään. Hänkin rohkaisee varsinkin varhaisvaiheen tutkijoita osallistumaan tilaisuuteen.

Funda on vakuuttunut, että erikoistumisalastaan riippumatta tutkijat voivat hyötyä toinen toistensa osaamisesta. Omasta tutkimuksesta kertomiseen päivässä on tarjolla muun muassa perinteinen posterinäyttely, mutta asiansa voi esittää vaikkapa kahden minuutin pikapuheena.

– Kyseessä on kilpailu, jossa saa puhua omasta tutkimuksestaan, mutta vain puheen ja kuvien avulla, dioissa ei saa olla tekstiä, Funda kertoo. Hän toivoo, että osallistujat ottavat huomioon yleisön erilaiset tieteelliset taustat ja laativat esityksensä mahdollisimman yleistajuiseen muotoon.

Turku Imaging Dayn järjestää BioCity Turun kuvantamisen tutkimusohjelma Field of View. Tapahtumapaikkana on Medisiina C:n Osmo Järvi-sali, jossa tieteellinen ohjelma alkaa lokakuun 3. päivä kello 9:00.

Luotu 13.09.2023 | Muokattu 13.09.2023