Asiasana: Turun biotiedekeskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tutkijat löysivät mahdollisen keinon estää rintasyövän uusiutumista

17.06.2024

Rintasyövän hoitotulokset ovat yleisesti hyvällä tasolla, mutta silti osa syövistä uusiutuu, kun kehoon uinumaan jääneet syöpäsolut heräävät uudestaan kasvamaan. Suomalaiset syöpätutkijat löysivät mekanismin, joka herättää uinuvat rintasyöpäsolut ja osoittivat, että sitä estämällä voidaan merkittävästi parantaa hoitotuloksia koemalleissa.

Turun biotiedekeskuksen tutkijat löysivät uuden ihmisen T-solujen säätelijän

30.05.2024

Professori Riitta Lahesmaan tutkimusryhmä on löytänyt uuden ihmisen T-solujen toiminnan säätelijän. Sen avulla voidaan vahvistaa tai vaimentaa ihmisen immuunipuolustusvasteita, mikä luo pohjan uusien hoitomenetelmien kehittämiselle immuunivälitteisiin tauteihin. Lahesmaan ryhmä toimii Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä Turun biotiedekeskuksessa ja osana InFLAMES-lippulaivaa.

Johanna Ivaskalle ja Lauri Nummenmaalle 2,5 miljoonan euron EU-rahoitukset syöpätutkimukseen ja kielteisten tunteiden tutkimiseen

11.04.2024

Turun yliopiston professorit Johanna Ivaska ja Lauri Nummenmaa ovat saaneet merkittävät tutkimusrahoitukset Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä. Ivaska sai rahoituksen hankkeelle, jossa selvitetään, miten terveen elimistön biologiset rajat vaikuttavat syövän etenemiseen. Nummenmaan hankkeessa tarkastellaan kielteisten tunteiden yhteyttä ihmisen fyysiseen hyvinvointiin.