Asiasana: Turun biotiedekeskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tutkijat kehittivät yksinkertaisen tavan muunnella soluviestintää valon avulla

22.10.2020

Optogenetiikka on menetelmä, jolla voidaan valon avulla ohjata tarkasti soluviestintää ja solujen toimintaa, mikä mahdollistaa sairauksiin liittyvien mekanismien uudenlaisen tutkimisen. Turun biotiedekeskuksen tutkijat kehittivät uuden, helpon tavan käyttää optogeneettisiä työkaluja. Tutkijat hyödynsivät kehittämäänsä menetelmää syöpälääkkeiden sivuvaikutusten tutkimiseen.

Ympäristöön kiinnittyminen on välttämätöntä solun liikkumiselle ja kudosten muodostamiselle (Väitös: FM Siiri Salomaa, 25.9.2020, solubiologia ja anatomia)

FM Siiri Salomaa selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, miten solun tarttumista säätelevät proteiinit säätelevät myös solun tukirankaa ja sitä kautta solun liikkumista. Salomaa esittää uutta tietoa SHANK3- ja sharpiini-proteiinien toiminnasta ja kuvaa uusia, suoria vuorovaikutuksia niiden ja solun muiden proteiinien välillä.

Turun yliopiston tutkijoille jatkorahoitusta Suomen Akatemian TERVA-ohjelmasta

17.09.2020

Tieteellä terveyteen eli TERVA-akatemiaohjelman jatkokaudelle on valittu viisi hankekonsortiota. Suomen Akatemia ja Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Lääketieteen säätiö sekä Suomen Aivosäätiö rahoittavat konsortioita yhteensä 3,45 miljoonalla eurolla kahdeksi vuodeksi. Turun yliopistossa toteutetaan useita osahankkeita kahdessa jatkorahoituksen saaneessa tutkimuskonsortiossa.

Terveysinnovaatioita ja -koulutusta edistävä SPARK Finland -ohjelma vahvistuu Turussa

24.06.2020

SPARK Finland -verkoston toimijat Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa, Joensuussa ja Turussa ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen kaudelle 2020–2023. Turussa SPARK-toiminnassa jatkavat uudella kaudella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Åbo Akademi ja Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta, luonnontieteen ja tekniikan tiedekunta sekä erillislaitokset Turun biotiedekeskus ja Turun Valtakunnallinen PET-keskus. 

Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 2 miljoonaa Turun yliopiston korona- ja syöpätutkimuksille

11.06.2020

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 1,1 miljoonan euron avustuksen Turun yliopiston virologian professori Ilkka Julkusen johtamalle tutkimusryhmälle, joka paneutuu laaja-alaisesti pandeemisen koronaviruksen tutkimiseen ja elimistön immuunipuolustuksen yksityiskohtiin. Säätiö myönsi lisäksi 975 000 euroa professori Jukka Westermarckin johtamalle tutkimukselle, joka keskittyy mekanismeihin, joilla RAS-onkoproteiini vaikuttaa syöpäsolujen pahanlaatuiseen käyttäytymiseen.