Asiasana: Turun biotiedekeskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Suomen Akatemialta Turkuun 1,8 miljoonaa euroa elämän molekyylitason säätelyverkostojen tutkimukseen

03.12.2019

Suomen Akatemia on valinnut seitsemän tutkimuskonsortiota rahoitettaviksi elämän molekulaariset säätelyverkostot (R’Life) -akatemiaohjelmassa. Konsortioissa on yhteensä 21 osahanketta, ja niille myönnettiin yhteensä kuusi miljoonaa euroa nelivuotisiin projekteihin. Turun yliopiston hankkeille myönnettiin yhteensä yli 1,8 miljoonaa euroa.

Solujen ”jalat” ylläpitävät kantasolujen monikykyisyyttä

18.10.2019

Solut kiinnittyvät ympäristöönsä käyttämällä useista proteiineista muodostuneita rakenteita, joita kutsutaan fokaaliadheesioksi. Ne toimivat ikään kuin jalkoina, joita solu hyödyntää myös liikkumiseen. Fokaaliadheesiot ovat tärkeitä monille solubiologisille ilmiöille, mutta niitä ei ole silti aikaisemmin tutkittu ihmisen monikykyisissä kantasoluissa. Turun biotiedekeskuksen akatemiaprofessori Johanna Ivaskan tutkimusryhmä paljasti ensimmäistä kertaa monikykyisten kantasolujen fokaaliadheesioden tarkan nanorakenteen.

Turun biotiedekeskus juhlisti 30-vuotista taivaltaan

11.10.2019

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen teknologiapalveluita tuottava ja biotieteen huippututkimukseen kytkeytynyt Turun biotiedekeskus viettää 30-vuotisjuhlavuottaan. Keskiviikkona 2.10. keskus juhlisti pyöreitä vuosiaan seminaarilla, jossa esiteltiin toiminnan saavutuksia vuosien varrelta.

Lääketieteen Nobel-palkinnolla vahva yhteys Turun yliopistoon

07.10.2019

Lääketieteen Nobel-palkinto myönnettiin 7.10.2019 Gregg Semenzalle, Sir Peter Ratcliffelle ja William Kaelille heidän tekemästään solujen perustutkimuksesta. Turun yliopiston dosentti Panu Jaakkola kuului vuosina 1999–2001 Ratcliffen tutkimusryhmään ja oli pääkirjoittajana palkintoon yhdistetyssä tutkimuksessa, joka käsitteli solujen reagointia käytettävissä olevaan happeen. Jaakkola jatkoi aiheen tutkimista Turun yliopistossa vuosina 2001–2019.