Asiasana: Turun biotiedekeskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Krooninen enterovirusinfektio muokkaa laajasti haiman solujen toimintaa

10.09.2019

Enterovirusinfektiot ovat yleisiä ja usein melko vähäoireisia virusinfektioita, joiden ajatellaan liittyvän myös tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen. Tyypin 1 diabetes on sairaus, jossa haiman insuliinia tuottavat beetasolut tuhoutuvat, ja se on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Turun ja Tampereen yliopistojen tuore tutkimus tukee yhteyttä enterovirusinfektioiden ja tyypin 1 diabeteksen välillä.

Turun Biotiedekeskus 30 vuotta: Kansainvälisen tiedesymposiumin aiheina ruskea rasva sekä Alzheimerin taudin ja syöpätautien uudet hoidot

21.08.2019

Turun Biotiedekeskus juhlistaa 30-vuotissyntymäpäiväänsä 22.–23.8.2019 järjestettävällä symposiumilla, jonka teemana on immuunijärjestelmän toiminta elämän eri vaiheissa. Turun biokeskuksen BioCity Turun vuosikokous on muodostunut biotieteiden ja molekyylilääketieteen tärkeimmäksi kokoukseksi Turussa. Puhujat edustavat maailmanluokan huippututkimusta ja tilaisuuteen osallistuu neljäsataa tutkijaa.  

Tutkijat löysivät uusia ykköstyypin diabeteksen puhkeamista ennustavia tekijöitä – tavoitteena kehittää keinoja sairauden torjumiseen

08.08.2019

Uusimmilla geenitutkimuksen tekniikoilla toteutettu tutkimus paljasti, että tyypin 1 diabetekseen sairastuvilla lapsilla tiettyjen geenien joukko aktivoituu jo varhain ennen taudin puhkeamista. Tutkimustulos luo perustan ykköstyypin diabetekselle alttiiden lapsien tunnistamiseen ennen sairastumista.

Turun biotiedekeskuksen tutkijat löysivät uuden syövän kasvua säätelevän reseptorin – yllättävä yhteys Alzheimerin tautiin

28.05.2019

Uusi tutkimuslöytö liittyy SORLA-nimiseen proteiiniin, jonka geenivirheiden tiedetään säätelevän Alzheimerin tautia. Sen toimintaa on tutkittu aiemmin lähinnä aivoissa, mutta nyt toimintaa selvitettiin syöpäsoluissa. Akatemiaprofessori Johanna Ivaskan johtama tutkimusryhmä havaitsi, että SORLA-proteiini ilmeni voimakkaasti nk. HER2-positiivisissa syövissä, ja sen estäminen soluissa esti myös näiden syöpätyyppien kasvun.

Turun biotekniikan keskus täyttää 30 vuotta ja vahvistaa rooliaan kansainvälisenä huippuosaamiskeskittymänä

24.04.2019

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen teknologiapalveluita tuottava ja biotieteen huippututkimukseen kytkeytynyt Turun biotekniikan keskus täyttää 30 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi keskuksen nimi muuttuu kansainvälisempään muotoon mahdollisimman laajan näkyvyyden varmistamiseksi ja toiminnan vahvistamiseksi Turun teknologiapalvelujen ytimessä. Keskuksen brändinimenä toimii jatkossa Turku Bioscience – suomeksi Turun biotiedekeskus.  

Mediakutsu: Turun biotekniikan keskus vahvistaa merkittävällä tavalla rooliaan alueen huippuosaamiskeskittymänä – Tule kuulemaan keskuksen tulevaisuuden visioista 24.4.

18.04.2019

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen teknologiapalveluita tuottava ja biotieteen huippututkimukseen kytkeytynyt Turun biotekniikan keskus täyttää 30 vuotta. Keskus on merkittävä tekijä alueen korkeatasoisen biotieteen tutkimuksen mahdollistajana ja alan yritysten toimintaedellytysten turvaajana.