Asiasana: Turun biotiedekeskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Solujen ”jalat” ylläpitävät kantasolujen monikykyisyyttä

18.10.2019

Solut kiinnittyvät ympäristöönsä käyttämällä useista proteiineista muodostuneita rakenteita, joita kutsutaan fokaaliadheesioksi. Ne toimivat ikään kuin jalkoina, joita solu hyödyntää myös liikkumiseen. Fokaaliadheesiot ovat tärkeitä monille solubiologisille ilmiöille, mutta niitä ei ole silti aikaisemmin tutkittu ihmisen monikykyisissä kantasoluissa. Turun biotiedekeskuksen akatemiaprofessori Johanna Ivaskan tutkimusryhmä paljasti ensimmäistä kertaa monikykyisten kantasolujen fokaaliadheesioden tarkan nanorakenteen.

Turun biotiedekeskus juhlisti 30-vuotista taivaltaan

11.10.2019

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen teknologiapalveluita tuottava ja biotieteen huippututkimukseen kytkeytynyt Turun biotiedekeskus viettää 30-vuotisjuhlavuottaan. Keskiviikkona 2.10. keskus juhlisti pyöreitä vuosiaan seminaarilla, jossa esiteltiin toiminnan saavutuksia vuosien varrelta.

Lääketieteen Nobel-palkinnolla vahva yhteys Turun yliopistoon

07.10.2019

Lääketieteen Nobel-palkinto myönnettiin 7.10.2019 Gregg Semenzalle, Sir Peter Ratcliffelle ja William Kaelille heidän tekemästään solujen perustutkimuksesta. Turun yliopiston dosentti Panu Jaakkola kuului vuosina 1999–2001 Ratcliffen tutkimusryhmään ja oli pääkirjoittajana palkintoon yhdistetyssä tutkimuksessa, joka käsitteli solujen reagointia käytettävissä olevaan happeen. Jaakkola jatkoi aiheen tutkimista Turun yliopistossa vuosina 2001–2019.

Mediakutsu: Turun biotiedekeskus – 30 vuotta tiedettä ja palveluita

27.09.2019

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen teknologiapalveluita tuottava ja biotieteen huippututkimukseen kytkeytynyt Turun biotiedekeskus viettää 30-vuotisjuhlavuottaan. Keskiviikkona 2.10. keskus kutsuu sidosryhmänsä ja yhteistyökumppaninsa seminaariin, jossa esitellään toiminnan saavutuksia vuosien varrelta. Myös median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Päivän teemana on erityisesti se, miten korkean tason avoimen saatavuuden teknologiakeskukset mullistavat tieteen tekemisen edellytyksiä.

Krooninen enterovirusinfektio muokkaa laajasti haiman solujen toimintaa

10.09.2019

Enterovirusinfektiot ovat yleisiä ja usein melko vähäoireisia virusinfektioita, joiden ajatellaan liittyvän myös tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen. Tyypin 1 diabetes on sairaus, jossa haiman insuliinia tuottavat beetasolut tuhoutuvat, ja se on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Turun ja Tampereen yliopistojen tuore tutkimus tukee yhteyttä enterovirusinfektioiden ja tyypin 1 diabeteksen välillä.

Turun Biotiedekeskus 30 vuotta: Kansainvälisen tiedesymposiumin aiheina ruskea rasva sekä Alzheimerin taudin ja syöpätautien uudet hoidot

21.08.2019

Turun Biotiedekeskus juhlistaa 30-vuotissyntymäpäiväänsä 22.–23.8.2019 järjestettävällä symposiumilla, jonka teemana on immuunijärjestelmän toiminta elämän eri vaiheissa. Turun biokeskuksen BioCity Turun vuosikokous on muodostunut biotieteiden ja molekyylilääketieteen tärkeimmäksi kokoukseksi Turussa. Puhujat edustavat maailmanluokan huippututkimusta ja tilaisuuteen osallistuu neljäsataa tutkijaa.