Asiasana: Biolääketieteen laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusioimusolmukkeet auttavat immuunipuolustusta hyökkäämään syöpäsoluja vastaan

12.12.2022

Turun yliopiston InFLAMES-lippulaivan tutkijat ovat olleet mukana selvittämässä, miten niin sanotut uusioimusolmukkeet voivat auttaa immuunipuolustusta löytämään syöpäkudoksen ja tuhoamaan sen. Löydös on osa laajaa kansainvälistä tutkimusyhteistyötä, jonka tulokset julkaistiin arvostetussa Cancer Cell -tiedelehdessä.

Bioinformatiikka edistää pikornavirusten perustutkimusta ja hoitokehitystä (Väitös: FM Eero Hietanen, 16.12.2022, virologia)

Pikornavirukset muodostavat yhden suurimmista ihmisiin tarttuvista virusheimoista, jotka uhkaavat erityisesti vastasyntyneitä ja nuoria lapsia. Pikornavirusheimon laajan kirjon myötä hoitokeinojen kehitys niiden infektiota vastaan on hyvin vaikeaa. Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa FM Eero Hietanen tutki pikornavirusten evoluutiota, taudin syntyä ja vasta-ainekehitystä hyödyntämällä laajasti bioinformatiikkaa. Bioinformatiikka on tärkeä työkalu virologisessa perustutkimuksessa, ja sen helposti lähestyttävää käyttöä tulee Hietasen mukaan edistää entisestään.

Novo Nordisk -säätiöltä rahoitus Jukka Kerolle kilpirauhassairauksien tutkimukseen

07.12.2022

Novo Nordisk -säätiö on myöntänyt Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen erikoistutkijalle Jukka Kerolle rahoituksen tutkimukseen, jossa selvitetään kilpirauhassairauksien genetiikkaa ja geenivirheiden merkitystä uusilla tauti -ja soluviljelymalleilla. Aiemmin tänä vuonna Novo Nordisk myönsi rahoituksen myös Turun Biotiedekeskuksen johtajalle, professori ja InFLAMES-ryhmänjohtaja Riitta Lahesmaalle ja biolääketieteen laitoksen professori Noora Kotajalle.

Varhaislapsuuden immuunijärjestelmän kehitystutkimukselle miljoonarahoitus

01.12.2022

Ensimmäiset elinkuukaudet ja -vuodet ovat ratkaisevia ihmisen immuunijärjestelmän kehitykselle. Se, minkälainen puolustusjärjestelmä lapselle muotoutuu, saattaa määrittää, mihin sairauksiin hän myöhemmin elämässään sairastuu. Kymmenen yliopiston yhteinen INITIALISE- tutkimusprojekti ryhtyy nyt selvittämään, mitkä tekijät muokkaavat lapsen immuunijärjestelmää ja voiko siihen vaikuttaa. Projekti on saanut lähes seitsemän miljoonan euron Horisontti Eurooppa-rahoituksen. 

Ilmoitus; Opetusnäyte FT Kalle Rytkönen

Aika

3.11.2022 klo 10.00 - 11.00
FT Kalle Rytkönen antaa torstaina 3.11.2022 klo 10 opetusnäytteen fysiologian ja toiminnallisen genomiikan dosentuuria varten. Paikkana on kokoushuone B510.Luennon aihe on Geenien ilmentymismuutosten tulkinta toiminnallisen rikastusanalyysin avulla, ja se on suunnattu perusvaiheen opintoihin. Kesto...

Ilmoitus; Opetusnäyte FT Kirsi Ketola

Aika

4.11.2022 klo 13.30 - 15.00
FT Kirsi Ketola antaa julkisen opetusnäytteen molekyylilääketieteen dosentuuria varten perjantaina 4.11.2022 klo 13.30 (IPP seminaarin yhteydessä)zoomissa: https://utu.zoom.us/j/64196971456Aiheena on ”Neuronal Stem Cell-like Lineage Reprogramming in Prostate Cancer”. Luento pidetään englanniksi, ja...