Asiasana: Biolääketieteen laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Solun tukirakenteiden tutkijat kokoontuvat Turussa 9.–11.6.

07.06.2019

Järjestyksessään 11. solun välikokoisiin säikeisiin keskittyvä kokous (EUROIF2019) kerää alan arvostetuimpia tutkijoita eri puolilta maailmaa Turkuun 9.–11. kesäkuuta 2019. Åbo Akademin ja Turun yliopiston järjestämä kokous esittelee alan tuoreimpia löydöksiä, jotka liittyvät solun tukirankaan kuuluvien välikokoisten säikeiden rakenteeseen, toimintaan ja niiden merkitykseen solujen ja kehon eri toiminnoissa. 

Väittelijä selvitti neurofibromatoosi-sairauden etenemistä solutasolla (Väitös: insinööri (YAMK) Paula Pennanen, 8.6.2019, solubiologia ja anatomia)

Perinnölliseen neurofibromatoosiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, joten on tärkeää tuntea tarkemmin sairauteen liittyvät solutapahtumat. Paula Pennanen osoitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että neurofibromatoosiin liittyvien ihon hyvälaatuisten kasvainten solujen jakautuminen lisääntyy huomattavasti sukupuolihormonien vaikutuksesta. Pennanen tutki luunsyöjäsolujen muodostumista säätelevää soluviestintää ja havaitsi, kuinka tumat voivat siirtyä solusta toiseen.

Pohjoismaiset rokoteohjelmat ja Suomen olympiajoukkueen flunssatilanne aiheina huippukongressissa Turussa

29.05.2019

Pohjoismaissa kiertävä kolmepäiväinen ScanVir 2019 -kongressi järjestetään Turussa 3.-5.6.2019. Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen virusopin järjestämään kongressiin saapuu noin 150 virologisen tutkimuksen ja diagnostiikan huippuosaajaa Pohjoismaista ja muualta Euroopasta. Turkuun on järjestetty kattava katsaus pohjoismaisesta virustutkimuksesta.

Jukka Kerolle 400 000 euron apuraha kilpirauhassairauksien tutkimiseen

09.05.2019

Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen kliininen tutkija ja dosentti sekä Tyksin erikoislääkäri Jukka Kero saa Lastentautien tutkimussäätiöltä 400 000 euron kolmivuotisen henkilökohtaisen apurahan. Keron tutkimusryhmä on kehittänyt tautimalleja kilpirauhassairauksien mekanismien tutkimiseksi ja tutkinut erityisesti synnynnäisten kilpirauhassairauksien perinnöllisyyttä Suomessa.

Sidekudosmolekyyli dekoriinin geeniterapia tarjoaa uuden mahdollisuuden taistella syöpiä vastaan tulevaisuudessa (Väitös: FM Marie Nyman, 11.5.2019, lääketieteellinen biokemia ja genetiikka)

FM Marie Nyman tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan soluväliaineen keskeisen sidekudosmolekyylin dekoriinin ilmentymistä ja merkitystä ihmisen epiteeliperäisissä syövissä. Tutkimuksessa selvisi, että virtsarakon syövän, paksusuolisyövän tai ulkosynnyttimien syöpien syöpäsolut eivät ilmentäneet dekoriinia. Lisäksi tutkimuksessa osoitettiin, että dekoriiniin perustuvalla geeniterapialla on mahdollista ehkäistä tutkittuja syöpiä edustavien solujen pahanlaatuista käyttäytymistä soluviljelyolosuhteissa.

Turun yliopiston biolääketieteen opinnäytteet esitellään kaikille avoimessa Terveydeksi – New Discoveries 2019! -seminaarissa

17.04.2019

Opinnäyteseminaarissa lääketieteellisen tiedekunnan biolääketieteen koulutusohjelman keväällä valmistuvat opiskelijat esittelevät luonnontieteiden kandidaatin tai maisterin tutkintonsa opinnäytteet. Seminaari järjestetään 24.–26.4.2019 Medisiina D:n, Alhopuro-salissa, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Terveydeksi!-seminaari/New Discoveries!-seminar

Aika

24.4.2019 klo 8.00 - 26.4.2019 klo 15.00
Terveydeksi - New Discoveries 2019! -biolääketieteen opinnäytetyöseminaari järjestetään tänä vuonna 24.-26.4. 2019, Medisiina D:n Alhopuro-salissa. Seminaarissa esitetään suullisesti biolääketieteen / terveyden biotieteiden Pro gradu -tutkielmia ja LuK -tutkielmia. Seminaari on kaikille avoin. Lue...