Professori Outi Korhosen tekoälyhankkeelle 560 000 euron rahoitus Business Finlandilta
Kyseessä on niin kutsuttu tutkimuksesta liiketoimintaa -rahoitus, jossa tutkimustuloksilla odotetaan olevan merkittävää kaupallista arvoa.
Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhosen johtama AICRIT-tutkimushanke on saanut Business Finlandin myöntämän 560 000 euron rahoituksen. Hankkeessa tutkitaan Korhosen aiemmassa tutkimuksessa kehitetyn algoritmityökalun hyödyntämistä liiketoimintana.
Kyseessä on niin kutsuttu tutkimuksesta liiketoimintaa -rahoitus, jossa tutkimustuloksilla odotetaan olevan merkittävää kaupallista arvoa. Oikeustieteellisessä tiedekunnassa ei ole aiemmin juurikaan haettu tämän tyyppistä rahoitusta, jota myönnetään useimmiten teknologian ja lääketieteen hankkeille.
Korhosen hankkeen vaikutus tekoälyn hyödyntämiseen kriittisessä päätöksenteossa on merkittävä, Business Finland toteaa rahoituspäätöksessään.
Kesäkuun alussa alkanut hanke jatkuu vuoden 2026 loppuun saakka.
Jatkoa Suomen Akatemian hankkeelle
Korhosen aiemmassa, Suomen Akatemian rahoittamassa CIDS-tutkimushankkeessa (2022-2026) on kehitetty tutkijoiden tarpeisiin kriittistä tekoälykoodia. Niin kutsuttu Raduel-työkalupakki auttaa tutkijoita datan läpikäymisessä.
Nelivuotinen CIDS-hanke jatkuu elokuun loppuun 2026 asti.
Tarkoituksena on, että niin kutsuttujen diginatiivien organisaatioiden tutkimuksessa voitaisiin hyödyntää joka paikkaan leviävää generatiivista tekoälyä akateemista kriittisyyttä vaarantamatta.
Korhosen kriittinen lähestymistapa yhdistyy senioritutkija Jari Ala-Ruonan kauppatieteellinen näkökulmaan. Ala-Ruona näki kriittisen tekoälytyökalun kaupallisen potentiaalin.
Korhonen ja Ala-Ruona näkevät, että kriittinen ja keskusteleva ote tekoäly- ja digimaailmaan on ratkaisevassa asemassa tulevaisuuden asiantuntemuksen ja päätöksenteon laadun varmistamiseksi.
– Ei riitä, että tekoälytyökaluille asetetaan erilaisia normeja ja parametrejä. Pitää pureutua myös koodin syvyyksiin ja katsoa, millä kaikilla tasoilla voidaan tehdä kriittisiä valintoja, ja millä tasoilla vaihtoehtoja on vähän, Korhonen sanoo.
Korhosen tutkimustiimeissä työskentelee tällä hetkellä kahdeksan henkilöä oikeustieteen, filosofian, kauppa-, tietojenkäsittelytieteen aloilta.