Rajavartiolaitoksen vierailu HKTL-arkistolla

05.06.2023

Rajavartiolaitoksen väkeä kävi vierailulla ja tutustumassa Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen arkistoon (HKTL-arkisto) 16.5.2023. Mukana olivat edustajat Rajavartiolaitoksen esikunnasta, Rajamuseolta sekä Raja- ja Merivartiojoukkojen perinneyhdistyksestä.

HKTL-arkistoon on tallennettu laaja kokoelma Rajavartiolaitoksen ja folkloristiikan oppiaineen yhdessä vuosina 2011–2017 keräämää perinneaineistoa. Yhteisen projektin tavoitteena oli tallentaa jatkokäyttöön rajavartijoiden työpaikkaperinnettä, juhlatapoja ja tapahtumia työmaalla. Karttuneeseen aineistoon kuuluu suuri määrä haastatteluja, muistelukirjoituksia ja valokuvia. Mukana kenttätöissä olivat oppiaineen opiskelijoiden ja opettajien lisäksi myös perinneyhdistyksen aktiivit. Arkistoon tallentuneesta aineistosta Lassi Saressalo kirjoitti 2019 teoksen Tarinoita rajalta: historiaa ja muistoja Rajavartiolaitoksen sadan vuoden taipaleelta (Rajavartiolaitos, Helsinki).

– Nyt tapahtuneella vierailulla keskusteltiin yhteistyön jatkamisesta sekä tutustuttiin HKTL-arkiston uusiin arkistotiloihin. Mahdollisen jatkokeräyksen tavoitteena on saada talteen uudempaa perinnettä rajalla toimivilta ja toimineilta työntekijöiltä, ja kertomuksia muun muassa rajavalvonnasta kylmän sodan ajalta, kertoo projektitutkija Heli Syrjälä.

– Uusi perinneaineisto on mahdollista tallentaa aiemmin kerätyn jatkoksi ja se täydentäisi hienosti vanhempaa aineistoa, iloitsee folkloristiikan professori Anne Heimo.

HKTL-arkistossa olevat Rajavartiolaitoksen aineistot ovat käytettävissä tutkimukseen, opetukseen ja museokäyttöön sekä tapauskohtaisesti harkinnanvaraisesti muuhun käyttöön.

Seitsemän henkilöä istuu pöydän ääressä toimistotilassa ja katsoo kameraan.

Arcanumin Luoma-tilassa juotiin yhdessä kahvit keskustelun lomassa. Vasemmalta Sanni Lilja, Tero Kaakinen, Seppo Lyytikäinen, Juha-Pekka Laitala, Jani Loijas, Saimi Ruuttunen, Laura Salmi. Kuvaaja: Heli Syrjälä

Lisätietoja aineistosta: hktl-arkisto@utu.fi

Luotu 05.06.2023 | Muokattu 05.06.2023