Saksan kielen kansainvälisessä online-talvikoulussa matkustetaan eurooppalaisiin kielimaisemiin

25.01.2021

Kevätlukukaudella 2021 saksan kielen oppiaine toteuttaa kansainvälisen talvikoulun, joka on tarkoitettu saksan kielen kandi- ja maisteriopiskelijoille. Online-vierailuluennoilla opiskelijat matkustavat moninaisissa eurooppalaisissa kielimaisemissa ja perehtyvät sosiolingvistisen tutkimuksen ajankohtaisiin näkökulmiin ja menetelmiin.

Kansainvälistä yhteistyötä uudella konseptilla

Kansainvälinen online-talvikoulu järjestetään maaliskuun 2021 ensimmäisellä viikolla. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä oppiaineen kansainvälisten partnereiden kanssa. Yhteistyökumppanit tulevat Bonnin, Saarlandin, Tallinnan, Duisburg-Essenin ja Berliinin (Freie Universität) yliopistoista sekä Viadrinan Europa-yliopistosta (Frankfurt/Oder). 

– Talvikoulusta on tarkoitus tehdä uusi jatkuva perinne saksan oppiaineeseen ja tukea kotikansainvälistymistä. Turun yliopiston saksan kielen opiskelijoille talvikoulu muodostaa osasuorituksen kandidaattiopintojen sosiolingvistiikan kurssilla ja maisterivaiheen erikoistumiskurssilla, saksan professori Leena Kolehmainen kertoo.

Tapahtuma on avoin kaikille vierailuluentojen aiheista kiinnostuneille, mutta siihen tulee ilmoittautua (ks. jäljempänä).

Sosiolingvistinen kielimaisemamatka

Talvikoulun 2021 painopisteenä on sosiolingvistiikka. Saksankieliset vierailuluennot vievät opiskelijat sosiolingvistiselle kiertomatkalle eurooppalaisiin kielimaisemiin. Ne tutustuttavat opiskelijat monipuolisesti ajankohtaisen sosiolingvistisen tutkimuksen aineistoihin, metodeihin ja näkökulmiin. 

Kiertomatka alkaa pohjoissaksalaisesta Worpsweden pikkukylästä, jossa tutustutaan genreanalyysin keinoin kauppojen ja myymälöiden korona-ajan kyltteihin. Matka päättyy monikieliseen metropoliin Berliiniin, jossa opiskelijat tutustuvat pääkaupungin multietnolekti Kiezdeutschiin (”lähiösaksaan”) ja sen tutkimukseen.

Matkan välietapit ovat monikielisellä Saksa–Ranska–Luxemburg-rajaseudulla, jossa opiskelijat saavat eväitä variaation- ja murretutkimuksen näkökulmiin, Tallinnan saksankielisissä koulutus- ja opiskeluympäristöjen kielimaisemissa sekä itäisen Saksan ajassa muuttuneessa kadunnimimaisemassa ja sen tutkimuksessa. 

Ohjelma

Eine soziolinguistische Reise durch europäische Sprachlandschaften  Internationale online-Winterschule für Bachelor- und Masterstudierende Deutsch als Fremdsprache

Ma 1.3. klo 14–16
Anja Steger (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn):
Geschäftsaushänge während der Corona-Pandemie: Eine Genre-Analyse am Beispiel des Künstlerdorfes Worpswede

Ti 2.3. klo 10–12
Katrin Menzel (Universität des Saarlandes):
Standardsprache und Dialekt im saarländisch-lothringisch-luxemburgischen Dreiländereck

Ke 3.3. klo 10–12
Maris Saagpakk (Universität Tallinn)
Linguistik Landscape in Bildungseinrichtungen: Einblicke in die gelebte Mehrsprachigkeit auf den eduscapes

To 4.3. klo 10–12
Frauke Griese (Universität Duisburg-Essen)
Gedächtnis und Identität: Kommemorative Straßennamen im Osten Deutschlands 

Pe 5.3. klo 10–12
Philipp Krämer (FU Berlin/Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder))
Eine mehrsprachige Metropole und ihr Multiethnolekt: Kiezdeutsch in Berlin

Ilmoittautuminen 

Tapahtuma on avoin kaikille vierailuluentojen aiheista kiinnostuneille. Ilmoittaudu etukäteen täyttämällä oheinen e-lomake 25.2.2021 mennessä. Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille.

> Ilmoittautumislomake (Webropol)

Saksan kielen oppiaine toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan!

Luotu 25.01.2021 | Muokattu 25.01.2021