Suomen teollisuus tähtää datan hyödyntämisessä maailman kärkeen – Turun yliopisto mukana luomassa uusia työpaikkoja

17.09.2019

Suomalaisten huippuyritysten Intelligent Industry -ekosysteemi tavoittelee kymmeniin tuhansiin uusiin työpaikkoihin johtavaa kasvua datan ja tekoälyn hyödyntämisellä. Tavoitteena on luoda yrityksiin parhaimmillaan jopa 65 000 uutta työpaikkaa. 

Suomalaiset yritykset tavoittelevat älykkään teollisuuden globaalia johtoasemaa InDEx -ohjelman (Industrial Data Excellence) avulla. Datan tehokkaampi hyödyntäminen muun muassa tekoälyn avulla on avainroolissa yhteistyössä, jossa rakennetaan Suomeen teollisuuden datayhteisöä ja yhteistä data-alustaa.

– Älykkään teollisuuden synnyttämiseksi ihmiset, koneet ja laitteet täytyy saada kommunikoimaan saumattomasti keskenään. Kunnianhimoisia tuloksia voidaan saada aikaan vain mittavalla yhteistyöllä, ja juuri siihen ekosysteemimme pyrkii. Intelligent Industry kokoaa yhteen teollisuutemme merkittävimpiä ja innovatiivisimpia toimijoita. InDEx-ohjelma on kansallisen mittakaavan suurhanke, sanoo Juha Pankakoski, Intelligent Industry -ekosysteemin puheenjohtaja ja Konecranes Oyj:n teknologiajohtaja.

Turun kauppakorkeakoulu vastaa InDEx -ohjelmassa tutkimuksesta, jonka tavoitteena on luoda yhteisölle yhteiset pelisäännöt, mikä mahdollistaisi tiedon jakamisen ja uusien data-intensiivisten liiketoimintamallien syntymisen.

– Se on mielenkiintoinen haaste, sillä hankkeessa on mukana toistakymmentä yritystä, osa jopa toistensa kilpailijoita. Ohjelman tutkimusteema on jatkumoa kauppakorkeakoulussa jo pitkään tehtyyn tutkimukseen liiketoimintaekosysteemeistä ja bisnesmallien innovoinnista, kertoo tutkimuspäällikkö Marikka Heikkilä Turun kauppakorkeakoulusta. 

Datan tehokas hyödyntäminen lisää liikevaihtoa arviolta 2–3 prosenttia vuosittain

InDEx-ohjelman rahoittaa Business Finland ja ohjelmaan osallistuvat Konecranes, Cargotec, Danfoss, Elekmerk, Fastems, HT Laser, Nokia, PrimaPower, Raute, SSAB ja Tieto. DIMECC Oy -innovaatioalustan alla toimivan InDEx-ohjelman akateemiset kumppanit ovat Turun yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Vaasan yliopisto ja VTT. 

Intelligent Industryn työtä johtava Antti Karjaluoto kuvaa vajaan 10 miljoonan euron panostuksen hyötysuhdetta huikeaksi.

– Tähtäämme kasvuun, joka johtaa kymmeniin tuhansiin uusiin työpaikkoihin. Pessimistinen arvio on 25 000 uutta työpaikkaa viidessä vuodessa, optimistisempi arvio on 65 000 työpaikkaa. Tämä on mahdollista, koska datan tehokkaampi hyödyntäminen tuottaa arviolta 2–3 prosentin suuruisen vuosittaisen lisän teollisuusyrityksen liikevaihtoon. Lisäksi valmistavassa teollisuudessa jopa 99 prosenttia datan arvosta jää nyt hyödyntämättä globaalisti. Pystymme yhdessä nopeisiin tuloksiin, koska potentiaali on niin valtava. InDExiin osallistuvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 35 miljardia euroa, Karjaluoto toteaa.

Hyötyjinä sekä Suomen talous että ilmasto

Intelligent Industry -ekosysteemi ja InDEx-ohjelma luovat Suomelle monipuolista kasvua ja torjuvat samalla ilmastonmuutosta. Näin arvioi ekosysteemiä johtavan DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala. Kulmalan mukaan käynnistymässä on tekoälyvetoinen teollisuusvallankumous, jossa Suomella on datan osalta jo valmiiksi vahva asema. Tästä kertoo muun muassa EU-komission DESI-indeksi.

– Kun tuomme Suomen kansantalouteen yli miljardin euron verran uutta liikevaihtoa vuodessa, luomme huimat kasvumahdollisuudet pk-yrityksille ja startupeille. Alihankinnan kautta niitä on tulossa heti mukaan ainakin 40. Talouskasvu ja työpaikat eivät kuitenkaan ole ainoa hyöty. Voimme säästää datan älykkäämmällä käytöllä energiaa jopa kymmeniä prosentteja. Tällä on suuri merkitys ilmastonmuutoksen torjumiselle, listaa Kulmala avautuvia myönteisiä mahdollisuuksia.
 

Luotu 17.09.2019 | Muokattu 17.09.2019