Turun yliopiston tutkijat mukana laatimassa suositusta urheiluun palaamisesta hengitystieinfektion jälkeen

16.11.2022

Asiantuntijatyöryhmä on koostanut suosituksen paluusta urheiluun hengitystieinfektion jälkeen. Uusi, laajennettu suositus korvaa aiemman suosituksen paluusta urheiluun koronavirusinfektion jälkeen. Suositusta olivat mukana laatimassa Turun yliopiston terveysliikunnan professori, Paavo Nurmi -keskuksen ylilääkäri Olli J. Heinonen sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri, LT Katja Mjøsund Paavo Nurmi -keskuksesta ja Olympiavalmennuskeskus Helsingistä.

Koronaviruspandemian alussa suositeltiin selvää rasitustaukoa lievän covid-19-infektion jälkeen. Nykyisen tutkimusnäytön perusteella liikuntaan ja urheiluun voi palata samalla tavalla kuten muidenkin lievien ylähengitystieinfektioiden (”flunssien”) jälkeen. Virusinfektion jälkeen tulee kuitenkin noudattaa yleisiä ohjeita kotona pysymisestä tartuntojen välttämiseksi.

– Uusi suositus antaa selkeät ohjeet, miten nyt tulee toimia, kun koronasta on saatu lisää tutkimustietoa ja infektion luonne on muuttunut. Uudet ohjeet ovat selkeät ja antavat ajanmukaiset toimintaohjeet, jotka sopivat kaikkiin ylähengitystieinfektioihin. Turun yliopistossa tehdään aktiivista ja korkeatasoista tutkimusta urheilijoiden ylähengitystieinfektioista, Heinonen summaa. 

Suosituksen on laatinut suomalainen liikuntalääketieteen asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat Heinosen ja Mjøsundin lisäksi Maarit Valtonen (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja Suomen Olympiakomitea), Kerttu Toivo (Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti)  ja Kirsi Korpi (Sydänsairaala). 

Toipumisvauhti ja lajin kuormittavuus ohjaavat urheiluun paluuta

Paluu urheiluun pariin ylähengitystieinfektion jälkeen tulee tehdä asteittain oman kehon tuntemuksia kuulostellen. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että äkillisten oireiden, kuten kuumeen, lihassäryn, kurkkukivun ja väsymyksen, aikana ei tule harjoitella. 

Aktiivisuuden lisääminen tapahtuu vaiheittain ja äkillisten oireiden helpotuttua voi käydä esimerkiksi kävelyllä. Kun vointi arjessa on hyvä, voi aloittaa asteittain nousujohteisen määrän ja tehon lisäämisen harjoitteluun. Kunkin vaiheen kesto riippuu taudin vaikeudesta. Vaiheiden kestossa tulee ottaa huomioon myös lajin kuormittavuus sydämelle ja verenkiertoelimistölle.

Äkilliset viruksen aiheuttamat ylähengitystieinfektiot ovat yleinen ongelma ja tavallisin syy urheilijan poisjääntiin kilpailuista ja harjoittelusta. Urheilu infektion aikana voi hidastaa paranemista ja lisätä riskiä vakavillekin komplikaatioille kuten esimerkiksi sydänlihastulehdukselle. Mikäli virusinfektio ei parane odotetusti tai oireet pahenevat, tulee hakeutua lääkärin arvioon. 

Luotu 16.11.2022 | Muokattu 16.11.2022