Asiasana: Suomen ESO-keskus
Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.
Euroopan eteläisen observatorion uutta jättiteleskooppia esitellään yleisöluennolla 10.6.
Atacaman autiomaahan Chileen rakennetaan uusi jättiläisteleskooppi, jonka havaintolaitteistojen suunnittelussa ja rakentamisessa on mukana myös Turun yliopisto. Jättiläisteleskooppia esitellään yleisöluennolla tiistaina 10.6., ja tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.
Avaruutta tutkitaan nyt oman tähtemme energialla – Turun yliopisto edistää kestävää tähtitiedettä
Turun yliopisto rakennutti Kanariansaarilla La Palmalla sijaitsevan NOT-teleskoopin yhteyteen aurinkopaneelijärjestelmän, joka kattaa noin 40 prosenttia teleskoopin energiantarpeesta. La Palmalla sijaitsee lukuisia teleskooppeja, joista NOT-teleskooppi on ensimmäinen, joka hyödyntää aurinkoenergiaa.
NASAn IXPE ja pohjoismainen optinen teleskooppi paljastivat mustien aukkojen röntgensäteilyn syntytavan
Kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä tunnisti mekanismin, jolla supermassiivisista mustista aukoista purkautuvien plasmasuihkujen röntgensäteet syntyvät.
ELT-teleskoopin uusi huipputarkka MICADO-kamera on läpäissyt lopullisen suunnitelmakatsauksen
MICADO on ESOn ELT-teleskooppiin tuleva tehokas korkean resoluution kamera. Nyt kamera on läpäissyt lopullisen suunnitelmakatsauksen, mikä on merkittävä vaihe matkalla kohti tämän vuosikymmenen lopussa alkavia havaintoja. MICADOn aloittaessa toiminnan tähtitieteilijät pystyvät ottamaan kuvia maailmankaikkeudesta uskomattomalla tarkkuudella. Turun yliopisto on mukana instrumentin kehitystyössä.
Uudet kuvat mustasta aukosta - tutkijat vahvistivat kuvassa näkyvän mustan aukon varjon
Event Horizon Telescope -yhteistyöhanke eli EHT on julkaissut uusia kuvia supermassiivisesta mustasta aukosta galaksin Messier 87 keskustassa. Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijat olivat mukana muodostamassa kuvia uusista havainnoista.
Iskuaallot voivat saada mustan aukon vaikutuksesta tuhoutuvan tähden jäänteet loistamaan
Tuore tutkimus antaa uutta tietoa mustan aukon vaikutuksesta tuhoutuvan tähden kirkkaasta säteilystä. Säteily ei välttämättä saa alkuaan mustan aukon läheisyydessä, vaan se voi muodostua iskuaalloissa, joita syntyy, kun mustaa aukkoa kiertävän tuhoutuneen tähden kaasu törmää itseensä.
Tähtitieteilijät alkavat tehdä värielokuvia mustista aukoista
Euroopan tiedeneuvosto on myöntänyt 14 miljoonan euron Synergy Grant -rahoituksen hollantilaisten ja brittiläisten tähtitieteilijöiden johtamalle tutkimusryhmälle värielokuvien tekemiseen mustista aukoista. Turun yliopiston tutkijat ovat mukana kansainvälisessä yhteistyössä.
Mustan aukon hiukkassuihkujen mysteeri ratkesi – paineaalto vaikuttaa hiukkasten kiihtymiseen
Blasaarit ovat kaukaisia galakseja, jotka kuuluvat tähtitaivaamme kirkkaimpiin kohteisiin. Tuore kansainvälinen tutkimus osoittaa, että blasaarien hiukkassuihkujen hiukkaset kiihtyvät paineaallon vaikutuksesta.
MAGIC-teleskooppi havaitsi gammapurkauksesta erittäin korkeaenergisiä gammafotoneja
Gammapurkaukset ovat lyhyitä ja erittäin kirkkaita räjähdyksiä, joita välähtää taivaalla noin kerran päivässä. Niiden ajatellaan syntyvän erittäin massiivisten tähtien kuolinparkaisuna tai kahden neutronitähden törmätessä – yleensä kaukaisissa galakseissa. Nyt MAGIC-teleskooppi on onnistunut havaitsemaan gammapurkauksesta ensimmäistä kertaa erittäin korkeaenergisiä fotoneja.