Asiasana: diplomatia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Diplomatian tutkijat kokoontuvat Turkuun

22.05.2023

Uuden ajan diplomatiasta kiinnostuneet tutkijat kokoontuvat Turkuun 25.–27. toukokuuta. New Diplomatic History -verkosto perustettiin reilu 10 vuotta sitten tutkijoiden kaivattua yhteyttä uuden ajan diplomatian tutkijoiden kesken. Enää ei riitä perinteisen, valtiollisen tutkimus vaan rinnalle kaivataan laajempaa kuvaa.

Kulttuuridiplomatia antoi suomalaisille mahdollisuuden rakentaa kylmän sodan aikana pehmeämmin suhteita itään ja länteen

17.04.2023

Ulko- ja opetusministeriöt pyrkivät kylmän sodan aikana mahdollisimman pitkälle koordinoimaan Neuvostoliittoon suuntautuvia kulttuurisuhteita. Suomalaisesta kulttuuridiplomatiasta juuri kirjan julkaisseen Turun yliopiston poliittisen historian professorin Louis Clercin mukaan kulttuuri oli ulko- ja talouspolitiikkaan pehmeämpi keino rakentaa suhteita niin itään kuin länteen. Valtion ote oli kulttuuridiplomatiassa hallitseva 1980-luvulle saakka.

Ulkoministeriön historia Koiviston valinnasta EU-jäsenyyteen yksiin kansiin

22.01.2021

Mauno Koiviston presidenttikauden ja Martti Ahtisaaren ensimmäisen presidenttivuoden aikainen ulkoministeriön historia kirjoitetaan julki. Teoksen kirjoittaminen mahdollistui, kun julkisuuslain mukaisesti ulkoministeriön arkistot avautuivat vuoteen 1995 saakka. Uusi teos syntyy ulkoministeriön ja akateemisten tutkijoiden yhteistyönä.