Suu ja sen bakteerien sekä virusten vaikutus suun terveyteen ja yleisterveyteen. Suu on osa ihmisen kokonaisuutta.

Katso professoriluento:

Professoriluento tekstiversiona

Suu on ihmeellinen paikka

Suu on ihmeellinen ja mystinen paikka. Vastasyntyneelle lapselle se on tärkeä ja yksi ensimmäisistä kontakteista ulkomaailmaan. Vauvoilla on voimakas primitiivinen refleksi, hamuamis- ja imemisheijaste, jonka vuoksi lapsi vie kaiken mahdollisen suuhunsa ja kokee samalla siitä suunsa kautta mielihyvää.  Suun merkitys ihmisille kulkee läpi koko elämän. Suu on ravinnon ja mielihyvän lähde ja se on monille varsin intiimi paikka.

Kolleegaani Markku Salmea siteeraten ”Suu on jopa mystinen osa ihmistä: hyvin monimutkainen anatomialtaan, toiminnaltaan, tärkeä myös ihmisen kehityksessä. Suuhun liittyy syöminen, puhuminen, hengitys, ilmeet, seksuaalisuus, tuntoherkkyys ja immuunipuolustus. Jotkut afrikkalaiset heimot käyttävät jopa teroitettuja hampaitaan aseena. Sosiaalisesti suu on siis tuiki tärkeä.”

Elimistössämme suun bakteeristo on yksi rikkaimmista mikrobipopulaatioista: suusta voi löytyä yli 800 eri bakteerilajia ja suun bakteeristo vaikuttaa, sekä suun terveyteen, että yleisterveyteen. Yleisimmät suussa esiintyvät tautitilat ovat kroonisia tulehdussairauksia.

Suun bakteerit aiheuttavat suuhun kariesta, eli hampaiden reikiintymistä. Hampaan tukikudoksiin eräät bakteerit aiheuttavat myös tulehdusprosessia, ientulehdusta ja pidemmälle edenneenä hampaiden tukikudostuhoa eli parodontiittia.

Osa suun patogeeneistä on varsin invasiivisia, eli niillä on kyky kulkeutua muihin kudoksiin.  Niitä pitkin  tai verisuonten kautta ne voivat näin ollen aiheuttaa yleisterveydellisiä muutoksia. Suun bakteerit voivat vaikuttaa yleisterveyteen myös immunologisten mekanismien kautta ja hajotessaan ne voivat vapauttaa endotoksiinejä, bakteerien sisältämiä myrkkyjä.

Suun bakteerit voivat aiheuttaa verenmyrkytyksen eli sepsiksen tai sydän tulehduksen. Ne voivat myös tehdä paiseita ja levitä vakavaksi yleistulehdukseksi. Tiedetään, että suun bakteereilla on vaikutusta sydämen terveyteen myös aiheuttamalla ateroskleroosia. Maksan toimintaan ne vaikuttavat provosoimalla tulehduksen välittäjäaineita ja suun bakteerien aiheuttamien tulehdusten on todettu lisäävän myös raskauskomplikaatioita ja niillä on yhteys vauvojen alhaiseen syntymäpainoon. Suun krooniset tulehdukset voivat myös heikentää esim. reuman ja sokeritaudin hoitotasapainoa joihin ne osallistuvat provosoimalla tulehdusprosesseja. Sokeritaudin sekä reuman tiedetään olevan myös elimistön matala-asteisia tulehdustiloja.

Nykyisin tekonivelpotilaillekin suoritetaan suun tulehduspesäkkeiden kartoitus, jotta suun bakteerit eivät pääsisi infektoimaan uuden nivelen leikkausaluetta.

Suun bakteerien ja syljen avustuksella aloitamme ruuan sulatuksen jo ennenkuin ruoka siirtyy ruokatorven kautta mahalaukkuun ja suolistoon jatko käsiteltäväksi.

Suu onkin siis itseasiassa ”saman putken alkupää” kuin loppu suolikanava, aina peräsuoleen saakka. Tiedetään, että suun terveys vaikuttaa suolistoon, mutta niin myös monet ruuansulatuskanavan ongelmat voivat heijastua suun terveyteen ja suolen omat bakteerikannat vaikuttavat myös yleisterveyteen ja hyvinvointiin.

Suun limakaloilla oireileviin suoliperäisiin muutoksiin kuuluvat mm. refluksitauti ja tulehdukselliset suolistosairaudet, jotka voivat ilmentyä limakalvon poltteluna, aftoina ja haavaumina, sekä mukulakivimäisenä turvotteluna. Suun patogeenien on havaittu linkittyvän myös moniin syöpiin. On useita tutkimuksia, joissa parodontopatogeeneille, jotka aiheuttavat parodontiittia, eli hampaiden tukikudosten tuhoutumista, on löydetty yhteyksiä haimasyövän syntyyn. Tutkimuksia on myös mahalaukun syövästä ja näistä bakteereista.  Tiettyjen tutkimusten mukaan parodontiitti onkin haimasyöpään liitetty riskitekijä.

Itse olemme omissa tutkimuksissamme löytäneet parodontopatogeenejä niin kielen, suunielun, vatsan ja paksusuolen syövistä. Suun bakteerien varmaa merkitystä näiden syöpien syntyyn ei ole pystytty vielä osoittamaan. Kun me kuitenkin tiedämme, että pahanlaatuisen kasvaimen syntyyn tarvitaan useampi geneettinen tai epigeneettinen muutos, voi olla mahdollista, että suun bakteeristo osallistuisi tähän malignisoitumisprosessiportaikkoon yhtenä askelmana kohti pahanlaatuisuutta. Tämä vaatii kuitenkin vielä jatkotutkimuksia.

Suun bakteerien yleisterveydellisten vaikutusten ehkäisemiseksi hyvä suuhygienia ja hampaiden kunnossa pitäminen ja säännölliset tarkastukset ja puhdistukset ovat  kaiken a ja o. Nämä kaikki ovat mekaanisia toimenpiteitä ja niiden avulla saadaan terveyshyötyä. Suun hoidon tueksi antibioottien käyttö ei ole suositeltavaa, ellei kyseessä ole akuutti infektio. Antibioottien käyttöä on vältettävä resistenttien bakteerikantojen ehkäisemiseksi.

Suun bakteerien lisäksi meillä on paljon viruksia, jotka aiheuttavat muutoksia myös suun limakalvoille. Ihmisen papillooma virus saattaa aiheuttaa hyvänlaatuisia kasvaimia ja viruksen korkean maligniteettiasteen virusmuodot ovat osallisina syöpien syntyyn, etenkin suunielusyövän.  Varsinkin nielurisan alueen syöpä, on usein HPV-tauti, ja niiden määrä on vuosien aikana lisääntynyt.

Viime vuonna ja vielä tämän vuoden aikana olemme yhdessä joutuneet taistelemaan Covid-19 virusta vastaan. Suu yhdistyy myös tähän virukseen, sillä saksalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että vakava-asteinen parodontiitti olisi Covid potilailla yhteydessä vakavampaan tautityyppiin ja kuolleisuuteen. 

Suu on osa ihmistä ja ihminen muodostaa kokonaisuuden, jossa mitään osaa ei tule unohtaa.

Niin kuin meidän on ihmiskuntana muistettava, että me olemme osa luontoa, sen kokonaisuutta ja arvaamattomuutta. Luontoa tulee kunnioittaa ja säilyttää. Sitä ei voi hallita.

Kuten olemme joutuneet viimeaikoina kokemaan, jopa luonnon pienimmät organellit, bakteerit ja virukset, saattavat laittaa elämämme sekaisin.

Jaana Hagström
Jaana Hagström aloitti suupatologian ja radiologian osaston professorina syyskuussa 2020. Professuurin erityisalana on suupatologia, joka kuvaa suun alueen limakalvomuutosten ja suussa ilmentyvien yleissairauksien perussyitä ja histologisia piirteitä sekä näiden hoitoa.

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet 

  • suunielun syöpä
  • tollin kaltaiset reseptorit
  • krooninen sialadeniitti ja sylkirauhastuumorit
  • suun bakteerien ja virusten vaikutus syövässä

Professuuriini kuuluu opetusta suupatologiasta ja suulääketieteestä hammaslääkätieteen kandidaateille. Tutkimuksissani olen kiinnostunut immuunipuolustuksen vaikutuksesta erilaisiin syöpiin, suun ja suolikanavan alueella. Tähän läheisesti liittyy suun bakteerien ja virusten rooli näissä syövissä.  Syöpätutkimuksessa olen keskittynyt syövän biologian selvittämiseen ja etsimään kudosmerkkiaineita, joilla voitaisiin ennustaa syövän käyttäytymistä ja mahdollisesti helpottaa  syövän hoitomuotojen valintaa.

Tutkinnot ja dosentuurit 

  • suupatologian dosentti, Helsingin yliopisto 2011
  • kliinisen hammashoidon (suupatologia) erikoishammaslääkäri, Helsingin yliopisto 2006
  • hammaslääketieteen tohtori, Helsingin yliopisto 2003
  • hammaslääkäri, Helsingin yliopisto 1986