TUCEMEMS: tapahtumat

TUCEMEMS järjestää tieteellistä ohjelmaa sekä jäsenilleen että suurelle yleisölle. Toiminta ja tapahtumat ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. TUCEMEMSin toiminnan perusrunko koostuu kuukausiesitelmistä, Studia generalia -luentosarjoista, tieteellisistä konferensseista ja työpajoista. Lisäksi keskus järjestää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa erilaisia tilaisuuksia Turussa ja muualla Suomessa.

Tutkimuskeskuksen toiminnan rungon muodostavat kuukausittaiset esitelmät, joissa tutustutaan jäsenten ja kutsuttujen vierailijoiden viimeisimpiin tutkimushankkeisiin ja -alueisiin.

Tutkimuskeskus järjestää vuosittain myös yleisöluentosarjan, Studia generalian, jossa käsitellään ajankohtaisia teemoja useamman eri alan tutkijoiden luennoilla. Studia generalia -luentosarjoissa on käsitelty mm. materiaalista kulttuuria ja uskontoa, ruumiillisuutta ja seksuaalisuutta historiassa, kartanoelämää, kuvien merkitystä uskonnoissa, kansankieltä ja kirjallista tuotantoa ja reformaation merkitystä, Turun Akatemiaa, sekä viimeisimpänä valistuksen aikaa ja sen vaikutuksia. Yleisöluentosarjat ovat suosittuja tapahtumia, joihin turkulaiset innokkaasti osallistuvat.

Edistääkseen vanhempien aikojen tutkimusta ja julkaisutoimintaa TUCEMEMS kokoaa tutkijoita koolle konferensseihin ja työpajoihin. Tilaisuuksien aiheet vaihtelevat jäsenistön kiinnostuksen mukaan, ja niiden tarkoituksena on koota tutkijoita yhteen eri oppiaineista, yliopistoista ja tutkimusinstituuteista.

 

Tulevat tapahtumat

Kuukausiesitelmät, syksy 2023

Kuukausiesitelmät torstaisin klo 16:15 alkaen / Presentations on Thursdays at 16:15

Arcanum A255/257, Turun yliopisto / University of Turku

28.9. Outi Kaltio: “Ensimmäinen kattava latinankielinen lääketieteen oppikirja: Constantinus Africanuksen Pantegni, Theorica ja sen tekstihistoria 1000-luvun lopulta 1500-luvulle”

Tiivistelmä: Constantinus Africanuksen (k. ennen 1099) Pantegni on ensimmäinen latinankielinen kattava lääketieteen oppi- ja käsikirja. Se on käännös ja mukaelma arabialaisesta alkutekstistä. Väitöstutkimuksessani tarkastelin PantegninTheorica-osan tekstihistoriaa ja eri versioita kymmenien säilyneiden käsikirjoitusten avulla. Tutkimukseni havainnollistaa tämän tärkeän teoksen varhaista reseptiota ja muuntumista, sekä arabialaisen lääketieteen välittymistä latinankieliseen Eurooppaan 1000-luvulta alkaen.     

Mahdollisuus seurata esitelmää etänä: ilmoittaudu https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=16353

 

12.10. Sara Norja: "Between Science and Magic: Alchemical language use in medieval and early modern England"

Abstract: Alchemy was popular in medieval and early modern England, but English-language alchemical manuscript texts have remained an understudied resource for linguists. However, researching alchemical texts can provide valuable insights into the development of scientific language. My postdoctoral research in the project TiTaRa (Between Science and Magic) explores the vernacularisation and manuscript contexts of this early science. How to approach alchemical texts as research material? Can we examine the values placed on alchemy by studying the visual aspects of alchemical manuscripts? What was the Latin influence on Middle English alchemical terminology? In my presentation, I will go through some strands of my postdoctoral research to give an overview of studying English alchemy through a philological lens.

You can follow the presentation also remotely, sign up: 

https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=16695

 

Marraskuussa ei kuukausiesitelmää / No presentation on November

Joulukuu / December (tba)

Puuttuvat tiedot päivittyvät syyskuun aikana

6.10. klo 14-17 yleisöseminaari: Pyhä Birgitta 650

Birgitta Birgerintytär oli ruotsalainen aatelisnainen ja mystikko, joka on tunnettu näyistään ja perustamastaan luostarijärjestöstä. Birgitta kuoli Roomassa 23. heinäkuuta 1373, tänä vuonna on siis kulunut 650 vuotta siitä, kun Birgitta syntyi pyhimykseksi.

Birgitan muistovuoden kunniaksi projekti Eletty usko keskiajan Suomessa (Tampereen Yliopisto/SLS), Turun tuomiokirkkoseurakunta ja Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) järjestävät yleisöseminaarin Birgitan päivän aattona, 6.10.

Tervetuloa kuuntelemaan esitelmiä Pyhästä Birgitasta!

Paikka: Turun tuomiokirkko

Mahdollisuus etäseurantaan, siirry: https://www.turunseurakunnat.fi/tapahtumat/2023-10-06/pyha-birgitta-seminaari

14:00 Avaussanat: Tuomas Vaura (Turun Tuomiokirkkoseurakunta)

14:05-13:25 Sofia Lahti (Helsingin Yliopisto) –  "Pyhän Birgitan reliikkejä Turussa ja Naantalissa"

14:30-14:50 Anna-Stina Hägglund (Tampereen Yliopisto) ”Piispa Maunu Tavast ja lahjoitukset pyhälle Birgitalle”

Tauko

15:10-15:30 Elina Räsänen (Helsingin Yliopisto) – "”Esineiden pitkä historia. Pyhää Birgittaa kuvaavat moniväriset puuveistokset Suomessa"

15:40-16:00 Sari Katajala-Peltomaa (Turun Yliopisto) – ”Ankara ja pitkä matka. Suomalaispyhiinvaeltajat Birgitan haudalla”

Kahvitauko

16:30 Hilkka-Liisa Vuori (Sibelius-Akatemia, Taideyliopisto) - ”Birgittalaissisarten lauluja Naantalin luostarista, laulutyöpaja”

Seminaarin puheenjohtaja: Marika Räsänen (Turun Yliopisto)

Taivaallista armoa ja Helvetin tulta - Pyhän Birgitan juhlanäyttely

Vitriininäyttely Feeniks-kirjastossa 8.9.-31.12.2023. 

Verkkonäyttely: https://sites.utu.fi/libuniturku/verkkonayttelyt/birgitta/

Nätutställning på svenska: https://sites.utu.fi/libuniturku/sv/webbutstallningar/birgitta/

650 vuotta sitten kuoli ruotsalainen mystikko Pyhä Birgitta. Juhlavuoden näyttelyt kertovat Pyhän Birgitan ja hänen Revelationes celestes -teoksensa poikkeuksellisesta merkityksestä eurooppalaisessa kulttuurissa.   

Näyttelyn tekemiseen liittyvä juttu kirjaston sivuilla; lue täältä.

Näyttelyn tekijät:  

Turun yliopiston kirjasto  

Levd religion i medeltida Finland -tutkimushanke (https://projects.tuni.fi/elettyusko/) 

Yhteistyössä: Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) 

TUCEMEMS-tutkimuspiiri (TUPIIRI), Fall term 2023

TUCEMEMS-tutkimuspiirin tavoitteena on tarjota kommentteja ja vertaistukea muilta saman aikakauden tutkijoilta ja edistää monitieteistä keskustelua yli oppiainerajojen.

Tutkimuspiiri on tarkoitettu tukemaan antiikin, keskiajan ja uuden ajan alun tutkimusta kaikissa tutkijanuran vaiheissa, mutta erityisesti jatko-opinnoissa ja postdoc-vaiheessa. Tutkimuspiiriin voi tuoda kommentoitavaksi niin tutkimussuunnitelmia, apurahahakemuksia, artikkelin käsikirjoituksia kuin väitöskirjan luvun luonnoksia. Mikäli haluat sisällyttää piirin toiminnan omiin jatko-opintoihisi, sovi siitä ohjaajasi ja piirin vetäjien kanssa.

Piiri toimii sekä suomeksi että englanniksi / Discussions in Finnish and/or English

Tutkimuspiirin vetäjinä toimivat Marika Räsänen, Mari-Liisa Varila ja Reima Välimäki.

Jos olet kiinnostunut tutkimuspiirin toiminnasta, voit ottaa yhteyttä piirin vetäjiin tai kirjoittaa osoitteeseen tucemems-info[at]utu.fi

Syksyn ohjelma / Programme 2023:

22.9. klo 10-12 ensimmäinen kokoontuminen, jolloin mm. suunnitellaan syksyn ohjelmaa

29.9. klo 10-12 Discussion on a draft article

27.10. klo 10-12 tba

17.11. klo 10-12 Feedback session of applications

1.12. klo 10-12 Feedback session of applications

24.8.–30.11.2023 Aristoteles-lukupiiri: Mitä on hyvä elämä?

TUCEMEMS järjestää yhteistyössä Turun tuomiokirkkoseurakunnan ja Åbo Akademin kanssa Aristoteles-aiheista lukupiiriä!

Lukupiirissä aiheena on hyvän elämän ja onnellisuuden pohdinta: Mitä on hyvä elämä? Mitä on onnellisuus? Mitä ovat hyveet? Mitä on oikeudenmukaisuus? Lukupiirissä luetaan Aristoteleen Nikomakhoksen etiikka -teosta. Aristoteleen Nikomakhoksen etiikka on länsimäisen eettisen ajattelun perusta. Se on vaikuttanut lähtemättömästi myös kristilliseen ajatteluun.

Lukupiiri kokoontuu Turun tuomiokirkossa. Jokaisella kokoontumiskerralla luetaan yksi kirja. Oppaana Aristoteleen ajatteluun käytetään Tuomas Akvinolaisen laatimaa kommentaaria teokseen. Tapaaminen alkaa lyhyellä alustuksella päivän tekstiin.

Osallistuminen ei edellytä aiempaa Aristoteles-tuntemusta, joten kaikki ovat tervetulleita mukaan! Lukupiirissä luetaan Simo Knuuttilan laatimaa käännöstä, joka on lainattavissa esimerkiksi kaupungin kirjastoista.

Syksyn ohjelma:

To 24.8. V kirja
To 28.9. VI kirja
To 26.10. VII kirja
To 30.11. VIII kirja