TUCEMEMS: tapahtumat

TUCEMEMS järjestää tieteellistä ohjelmaa sekä jäsenilleen että suurelle yleisölle. Toiminta ja tapahtumat ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. TUCEMEMSin toiminnan perusrunko koostuu kuukausiesitelmistä, Studia generalia -luentosarjoista, tieteellisistä konferensseista ja työpajoista. Lisäksi keskus järjestää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa erilaisia tilaisuuksia Turussa ja muualla Suomessa.

Tutkimuskeskuksen toiminnan rungon muodostavat kuukausittaiset jäsenistölle suunnatut esitelmät, joissa tutustutaan jäsenten viimeisimpiin tutkimushankkeisiin ja -alueisiin. Esitelmien jälkeen keskustelua ja kuulumisten vaihtoa jatketaan pienen purtavan äärellä rennoissa tunnelmissa.

Tutkimuskeskus järjestää vuosittain myös yleisöluentosarjan, Studia generalian, jossa käsitellään ajankohtaisia teemoja useamman eri alan tutkijoiden luennoilla. Studia generalia -luentosarjoissa on käsitelty mm. materiaalista kulttuuria ja uskontoa, ruumiillisuutta ja seksuaalisuutta historiassa, kartanoelämää, kuvien merkitystä uskonnoissa, kansankieltä ja kirjallista tuotantoa ja reformaation merkitystä sekä viimeisimpänä elämää ja tutkimusta Turun Akatemiassa. Yleisöluentosarjat ovat suosittuja tapahtumia, joihin turkulaiset innokkaasti osallistuvat.

Edistääkseen vanhempien aikojen tutkimusta ja julkaisutoimintaa TUCEMEMS kokoaa tutkijoita koolle konferensseihin ja työpajoihin. Tilaisuuksien aiheet vaihtelevat jäsenistön kiinnostuksen mukaan, ja niiden tarkoituksena on koota tutkijoita yhteen eri oppiaineista, yliopistoista ja tutkimusinstituuteista.

 

Kevään 2022 Studia generalia -luentosarja, Valistus – 1700-luvun kulttuuri-ilmiö

Mitä oli valistus ja kuinka se on vaikuttanut ihmisten arkeen, maailmankuviin ja arkeamme jäsentäviin instituutioihin? Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies -keskuksen kevään 2022 Studia Generalia -luentosarjassa 1700-luvun aatevirtauksia lähestytään laajasta näkökulmasta, jossa keskiössä ovat ihmiset ja toimijat käsitteellisen ja kulttuurisen muutoksen takana. Luentosarjan alkusysäyksenä on toiminut professori Charlotta Wolffin johtama tutkimushanke Valistuksen tekijät. Ajatustapojen muuttaminen 1700-luvun Pohjois-Euroopassa (Suomen Akatemia, 2017–2021). Luentosarja on päivitetty uusinta vuodelta 2020, jolloin se keskeytyi pandemian takia.

Sarjaan kuuluvat luennot järjestetään maanantai-iltoina klo 17:00-18:30. Vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi ensimmäinen luento on kokonaan etäluento (ZOOM).

24.1.Charlotta Wolff: Valistus ja modernin eurooppalaisuuden alku

Voit ilmoittautua 24.1. luennolle tästä linkistä: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=12143. Saat ilmoittautumisesta kuittauksena zoom-linkin sähköpostiisi.

Seuraavat luennot (ilmoittatuminen avautuu myöhemmin):

14.2. Jukka Sarjala: H. G. Porthan ja 1700-luvun tunneteoriat

14.3. Leena ja Hannu Salmi: Madame de Genlis – valistuksen ja romantiikan pedagogi

11.4. Mia Korpiola: Valistuksen vaikutus Suomen ja Ruotsin oikeuskehitykseen

16.5. (ilmoitetaan myöhemmin)