Biotekniikan tutkimus

Biotekniikan yksikön tutkimus painottuu molekulaariseen biotekniikkaan, uudenlaisiin in vitro diagnostisiin menetelmiin ja bioaffiniteettimääritysten analyyttisiin sovelluksiin, leimatekniikoihin sekä rekombinanttiproteiineihin ja vasta-ainemuokkaukseen. Keskitymme niin ihmisen terveyteen kuin ruokaan ja ympäristöön liittyviin teemoihin. Tutkimme ja kehitämme uusia, nopeita ja tehokkaita diagnostisia määrityskonsepteja immunokemiallisia ja nukleiinihappojen hybridisaatioon perustuvia menetelmiä käyttäen. Uudet kliiniset analyytit, joita voidaan hyödyntää sairaudentilojen ennustamisessa ja toteamisessa ovat yksi päätutkimuskohteistamme, ja tärkeä pitkäaikainen tavoite on hyödyntää tutkimustuloksia erityisesti suomalaisen diagnostiikkateollisuuden tukemiseen.

Biotekniikan tutkimuksen painopistealueet

Kliininen diagnostiikka ja biomerkkiainetutkimus

Kliininen diagnostiikka on biotekniikan osastolla kehitettävien diagnostisten tekniikoiden pääasiallinen sovelluskohde. Muilla tutkimuksen painopistealueilla, kuten uudentyyppisten leimateknologioiden, räätälöityjen sitojamolekyylien ja innovatiivisten määrityskonseptien saralla saavutettuja tuloksia hyödynnetään kliinisten biomerkkiaineiden tutkimuksessa syöpä- ja sydänsairauksia sekä tarttuvia tauteja tutkimuskohteina painottaen.

Tutkimus keskittyy niin uusien biomerkkiainekandidaattien tunnistamiseen kuin perinteisempien merkkiaineiden kanssa työskentelyyn, niiden muuntuneiden muotojen ja posttranslationaalisten modifikaatioiden merkityksen huomioiden. Syöpämerkkiaineiden glykovariantit ovat tutkimuksemme tämänhetkinen pääkohde, jonka tavoitteena on parantaa nykyisten menetelmien laatua erityisesti munasarja-, eturauhas- ja rintasyövän diagnosoinnissa ja seurannassa.

Leima- ja määritysteknologiat

Tutkimuksen tavoitteena on vastata in vitro -diagnostisten menetelmien esiintuomiin uusiin haasteisiin kehittämällä yksinkertaisia ja tehokkaita määritystekniikoita. Keskitymme tutkimuksessamme luminesenssi-ilmiöön pohjautuviin leima- ja määritystekniikoihin, painottaen erityisesti luminoivien lantanidiyhdisteiden, upkovertoivien nanokristallien, käyttöä diagnostisissa sovelluksissa. Leimateknologioiden lisäksi tutkimme ja kehitämme uusia homogeenisiä määritystekniikoita, lantanidileimoja sekä molekyylisitojia.

Bio-orgaanisen kemian laboratoriossa kehitetään leimateknologioita, joita voidaan hyödyntää monetyyppisissä biokemiallisissa sovelluksissa. Tutkimus keskittyy tehokkaasti luminoivien, stabiilien leimojen sekä lantanidikelaattipohjaisten "on-off"-tyyppisten luminesenssikytkinten kehittämiseen.

Vasta-aine- ja proteiininmuokkaus

Tutkimusryhmä on erikoistunut sitojaproteiinien tuottoon geenimuokkauksen avulla. Erikoisalaamme on räätälöityjen rekombinanttivasta-aineiden tuottaminen bioanalyyttisten sovellusten tarpeisiin.

Point-of-care diagnostiset menetelmät

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää nopeita ja helppokäyttöisiä immunomääritys- ja nukleiinihappopohjaisia diagnostisia menetelmiä sovelluksiin, joita tarvitaan esimerkiksi terveyhuollossa potilaan lähellä työskennellessä tai suoritettaessa ympäristöanalyysejä kenttäolosuhteissa. Tutkimus on erityisesti keskittynyt lateraalivirtaustekniikkaa soveltaviin menetelmiin ja erittäin herkkiin sydänsairauksien diagnosoinnissa ja seurannassa hyödynnettäviin vieritestausmenetelmiin.

Nukleiinihappodiagnostiikka

Tutkimusprojekteissamme kehitetään homogeenisiä nukleiinihappojen hybridisaatioon perustuvia diagnostisia menetelmiä sekä helppokäyttöisiä esikäsittelymenetelmiä biologisille näytemateriaaleille, kuten patogeenisille bakteereille.

Ympäristö- ja elintarvikediagnostiikka

Ympäristö- ja elintarvikediagnostiikka keskittyy parantamaan nykyisin saatavilla olevia menetelmiä ja kehittämään uusia bioaffinitteetimäärityksiä havaitsemaan haitallisia ja myrkyllisiä yhdisteitä ja niiden tuottajaorganismeja ruuassamme ja ympäristössämme. Keskitymme erityisesti veden laadun määrittämiseen tarkoitettuihin menetelmiin, kuten sinilevien ja niiden tuottamien myrkkyjen havainnointiin ja kvantitointiin.

Lisäävän valmistuksen keskus bio- ja lääketeollisuudelle -hanke (AMBioPharma)

Hankkeen tavoitteena on kehittää in vitro -diagnostiikan testikasettien valmistusmahdollisuuksia 3D-tulostuksella.

https://www.utu.fi/fi/yliopisto/teknillinen-tiedekunta/bioteknologia/tutkimus/biotekniikka/ambiopharma

 

Uusimmat julkaisut

Time-in-therapeutic-range defined warfarin and direct oral anticoagulants in atrial fibrillation : a Nationwide Cohort Study (2024)

Annals of Medicine
Lehto, Mika; Luojus, Alex; Halminen, Olli; Haukka, Jari; Putaala, Jukka; Linna, Miika; Mustonen, Pirjo; Kinnunen, Janne; Lehtonen, Ossi; Teppo, Konsta; Tiili, Paula; Kouki, Elis; Itäinen-Strömberg, Saga; Niemi, Mikko; Aro, Aapo L.; Hartikainen, Juha; Airaksinen, K. E. Juhani; FinACAF Study Group
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )