Asiasana: Molekulaarinen biotekniikka ja diagnostiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Nuoret tutkijat 2021/Young Scientists 2021

Aika

23.3.2021 klo 8.30 - 26.3.2021 klo 16.00
Nuoret Tutkijat -tapahtuma on vuosittainen Turun yliopiston bioteknologian laitoksen opiskelijaseminaari, jossa maisteri- ja diplomi-insinööriopiskelijat esittelevät lopputöidensä tuloksia suullisin esitelmin ja posterein. Tilaisuus on opiskelijoiden itsensä järjestämä.Tapahtuma pidetään tänä vuonna...

Munasarjasyövän havaitsemiseen kehitetty pikatesti palkittiin kansainvälisellä innovaatiopalkinnolla

02.12.2020

Turun yliopistossa kehitetty pikatesti munasarjasyövän tunnistamiseen on palkittu kansainvälisellä innovaatiopalkinnolla. Palkittu artikkeli sisältyy tohtorikoulutettava Sherif Bayoumyn väitöskirjatyöhön. Seuraavaksi biotekniikan yksikön syöpädiagnostiikkaryhmä tähtää laajentamaan tutkimusta muihinkin syöpätyyppeihin.

Geenien hiljaisilla mutaatioilla on suuri vaikutus soluissa tapahtuvaan proteiinintuottoon (Väitös: FM Antti Kulmala, 15.5.2020, biotekniikka)

FM Antti Kulmala tutki väitöstyössään hiljaisten mutaatioiden vaikutusta kahden laajasti käytetyn sitojaproteiinityypin tuottoon Escherichia coli -bakteerissa. Kulmalan väitöstutkimuksessa havaittiin, että hiljaisilla mutaatioilla on mitä moninaisimpia vaikutuksia proteiinituottoon ja tuottoisännän elinkykyyn.

Uudenlaiset pikatestit helpottavat sairauksien diagnostiikkaa kehitysmaaolosuhteissa (Väitös: FM Teppo Salminen, 15.11.2019, biotekniikka)

Perinteinen laboratoriodiagnostiikka vaatii kalliita laitteita ja osaavaa laboratoriohenkilökuntaa, joita ei usein ole saatavilla kehitysmaiden olosuhteissa. FM Teppo Salminen kehitti osana Turun yliopistossa tarkastettavaa väitöstutkimustaan herkkiä ja helppokäyttöisiä pikatestejä malarian, hepatiitti C:n ja hinkuyskän havaitsemiseen. Tutkimuksessa pikatestien herkkyyttä pystyttiin parantamaan kannettavalla mittalaitteella mitattavien valoa tuottavien nanopartikkelien avulla.