Eliölajien kartoitustapahtuma BioBlitz Skanssin biodiversiteettipuistossa 15.6. – kaupunkilaiset tervetulleita mukaan kartoitukseen!

22.05.2024

Haluatko ymmärtää luonnosta ja sen monimuotoisuudesta enemmän? Haluatko päästä asiantuntijoiden kanssa luontoon ja oppia tunnistamaan eliölajeja sekä ymmärtämään paremmin niiden käyttäytymistä? Tule mukaan kartoittamaan Skanssin biodiversiteettipuiston eliölajit yhdessä Turun yliopiston tutkijoiden kanssa! 

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja Turun kaupunki järjestävät BioBlitz-tapahtuman Euroopan ensimmäisessä biodiversiteettipuistossa Skanssin alueella lauantaina 15.6.2024 klo 06.00 alkaen ja se jatkuu sunnuntain puolelle aamuyöhön klo 03:00. Toinen kartoitus järjestetään uudelleen elokuussa lauantaina 31.8.2024. 

BioBlitz-tapahtumassa tarkoituksena on kartoittaa Skanssin biodiversiteettipuiston eliölajit 21 tunnissa mahdollisimman hyvin.

Tapahtuma alkaa lauantaina 15.6. klo 06.00 aamuaktiivisten eliöiden kartoituksella biodiversiteettipuistossa ja tervetulotilaisuus järjestetään klo 10 Skanssin kauppakeskuksessa. Tapahtumaan voivat tulla mukaan kaikki aiheesta kiinnostuneet.

– Haluamme tarjota kansalaisille mahdollisimman paljon tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta, ja BioBlitz antaa kaikille mahtavan mahdollisuuden tutustua kaupungissa löytyvään lähiluontoon. Jokainen voi löytää lajeja, joita ei ole lähiympäristössä ehkä ennen huomannutkaan! Luonnon monimuotoisuus on isosti esillä sekä Turun yliopiston että Turun kaupungin toiminnassa, ja yhdessä toimimalla voimme vaikuttaa vieläkin paremmin, sanoo biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi.  

–  BioBlitz on näkyvä aloitus koko Skanssin biodiversiteettipuistohankkeelle ja kuvaa hienosti sitä, miten puisto on tarkoitettu kaikkia kaupunkilaisia yhdistäväksi luontoympäristöksi. Alueen on tarkoitus toimia jatkossakin aktiivisessa tutkimus- ja opetuskäytössä. Biodiversiteettipuistosta saatavia oppeja ja pilotoituja käytäntöjä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös muilla Turun puisto- ja luontoalueilla, sanoo Skanssin biodiversiteettipuiston hankepäällikkö Menna Rantala.

BioBlitzissä eliölajien kartoitukseen voivat osallistua niin asiantuntijat, opiskelijat, luontoharrastajat kuin luonnosta kiinnostuneet kaupunkilaiset. 

Aiempaa osaamista eliölajien tunnistamisesta ei vaadita, vaan tapahtumassa voi päästä oppimaan lajien kartoittamista ja asiantuntijat opastavat kaupunkilaisia tunnistamaan eliölajeja toisistaan.  

Kartoitukseen voi osallistua vain osaksi aikaa tai koko tapahtuman ajaksi. Kartoittamisen lisäksi päivän ohjelmaan sisältyy myös oheistapahtumaa, esimerkiksi luentoja ja perheille suunnattuja tiedepajoja.

  • Mitä? BioBlitz – yhteisöllinen eliöiden kartoitustapahtuma 
  • Missä? Skanssin biodiversiteettipuistossa ja Skanssin ostoskeskuksessa 
  • Milloin? Lauantaina 15.6. BioBlitz alkaa klo 6:00 ja päättyy sunnuntaiyönä klo 03:00. Lisäksi elokuussa 31.8. samoihin aikoihin. 
  • Miksi? Luonnon monimuotoisuuden, tieteen ja ihmisten tietoisuuden puolesta. Kartoitukseen tarvitaan runsaan osallistujajoukon tietämystä, tuntemusta, osaamista ja innostusta! 
  • Kuka järjestää? Biodiversiteettipuistohanke (pääjärjestäjinä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja Turun kaupunki)

Tapahtuma järjestetään osana Urban Biodiversity Parks -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin European Urban Initiative – Innovative Actions (EUI-IA) -rahoitusohjelmasta.

 

Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu:

Tapahtuman www-sivu: BioBlitz Skanssi 2024

Tapahtuman sivu Facebookissa

Ilmoittaudu BioBlitz-tapahtuman uutiskirjelistalle (su 9.6. klo 23.59 mennessä.)

 

 

Luotu 22.05.2024 | Muokattu 24.05.2024