Porilaisten lahjan korko näkyy Turun yliopiston 100-vuotisnäyttelyssä

19.10.2020

Satavuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä Turun yliopisto muistaa juurensa. Suomen itsenäistymisen kynnyksellä käynnistyi varojenkeruu maailman ensimmäisen suomenkielisen yliopiston perustamiseksi. Nyky-Porin alueella asuvat lahjoittivat nykyrahassa mitattuna yli 325 000 euroa. Nyt niiden korko on nähtävillä Porin kirjastossa.

Yhteensä 22 040 lahjoittajaa mahdollisti Turun yliopiston perustamisen. Keräyksessä merkillepantavaa on se, että lahjoituksia tekivät niin maanviljelijät, kauppiaat kuin yrityselämän edustajat. Lähes 340 nyky-Porin alueella asuvaa antoi oman osuutensa.

Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely on saapunut 20.10–7.11. esille Porin pääkirjastoon (Gallen-Kallelankatu 12). Näyttely kertoo, miten merkittävä vaikutus lounaisen Suomen ja koko maailman kannalta lahjoituksilla on ollut.

Pori on yksi Turun yliopiston nykyisistä kampuskaupungeista. Turun kauppakorkeakoulu aloitti liiketaloudellisen täydennyskoulutuksen Porissa vuonna 1984 ja 13 vuotta myöhemmin se käynnisti Porissa yo-merkonomeille ja tradenomeille suunnatun tutkintokoulutuksen. Vuonna 1999 Porissa aloitti toimintansa Turun yliopiston merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen Porin yksikkö, kaksi vuotta myöhemmin Porissa käynnistyi Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen toiminta.
Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle -näyttelyssä esitellään tiedeyhteisön historiaa, turkulaista tieteellistä tutkimusta, opiskelijaelämää ja kampuksen näkymistä turkulaisessa katukuvassa.

Näyttelyssä nostetaan esille myös turkulaisia tutkimustarinoita kuten hampaiden terveyttä edistävä Ksylitoli ja koulukiusaamiseen puuttuva KiVa-Koulu.
Näyttely vastaa myös kysymyksiin: Olivatko 1960-luvun turkulaiset opiskelijat yhtä radikaaleja kuin helsinkiläiset? Miksi Yliopistonkatu ei ole lähelläkään yliopistoa? Ketkä presidenteistämme ovat opiskelleet Turun yliopistossa? Mitä yliopiston rakennuksessa tehtiin sodan aikana?

Lisätietoja: yleisen historian professori Leila Koivunen, leila.koivunen@utu.fi, 050 328 9844

 

Luotu 19.10.2020 | Muokattu 19.10.2020