Turun kauppakorkeakoulu on mukana merkittävässä EU:n Digitaalinen Eurooppa -rahoituksen saaneessa hankkeessa, jossa kehitetään ja pilotoidaan tekoälyn sääntelyn apuvälineitä. Hanke vastaa kasvavaan tarpeeseen varmistaa tekoälysovellusten vaatimustenmukaisuus ja turvallisuus.
Vuosina 2024–2026 toteutettavassa kansainvälisessä EUSAiR-hankkeessa luodaan ja pilotoidaan yritysten ja viranomaisten kanssa menettelytavat riskialttiiden tekoälysovellusten tunnistamiseen ja hallintaan. EU:n Digitaalinen Eurooppa -ohjelma on myöntänyt hankkeelle kahden miljoonan euron rahoituksen, josta Turun yliopiston osuus on 120 000 euroa.
– Tekoälysovellusten kehittäjien ja soveltajien tulee varmistaa perusoikeuksien kunnioittaminen ja lukuisten muun muassa tekijänoikeuteen ja tuoteturvallisuuteen liittyvien säädösten noudattaminen. Haluamme edistää tekoälyn vastuullista hyödyntämistä yhteiskunnassa sekä nopeuttaa eurooppalaisten tekoäly-yritysten markkinoille pääsyä ja vahvistaa niiden kilpailukykyä, kertoo Turun yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Jukka Heikkilä.
Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan tekoälylainsäädäntöä kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa määritellään vastuuviranomaiset ja toisessa luodaan tekoälykehitystä tukeva sääntelyn testiympäristö.
EUSAiR-hanke tekee yhteistyötä kahdeksan ministeriön muodostaman EU:n tekoälyasetuksen kansallisen toimeenpanon työryhmän ja etujärjestöjen kanssa. Kansainvälisesti hanke toimii 13 yhteistyökumppanin verkostossa kolmen Euroopan suurteholaskennan keskuksen ympärillä. Keskuksiin kehitetään pk-yrityksille maksuttomia vaatimustenmukaisuuspalveluja.
Hanke on osa laajempaa eurooppalaista tekoälyn kehitysohjelmaa, jossa Euroopan suurteholaskennan keskuksia kehitetään paremmin tekoälylaskentaan sopiviksi. EUSAiR-hanke kuuluu myös perusteilla olevaan Euroopan AI Factory -kehittämisverkostoon Barcelonan, Bolognan ja Kajaanin suurteholaskentakeskusten kautta. Suomessa EUSAiR-hankkeeseen kuuluvat myös CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy.
Yritysten palvelutarpeita tekoälyn sääntelyyn liittyen kartoitetaan parhaillaan verkkokyselyllä.