Filosofi Elisa Aaltola valittiin Vuoden maailmanparantajaksi

30.05.2022

Vuoden 2021 maailmanparantajaksi on valittu tutkija, eläinfilosofi Elisa Aaltola. Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon myöntämä tunnustus on tarkoitettu henkilölle, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa.

Palkintoperustelujen mukaan Elisa Aaltolan työ tutkijana eläinten oikeuksien parantamiseksi on merkittävää ja tulevaisuuteen katsovaa. Filosofina Aaltola on erikoistunut eläimiä koskeviin eettisiin ja moraalisiin kysymyksiin. Tutkijan työn lisäksi Aaltola on osallistunut aktiivisesti eläinten oikeuksia käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun.

 – Ehdokkuuteni kertoo siitä, että ihmiset toivovat eläinten äänen nousevan yhteiskunnassa enemmän esille. Samalla tämä osoittaa, että eläinaihe on viimein nousemassa marginaalista vakavaan ja laajaan julkiseen keskusteluun. Parinkymmenen vuoden kovan työn jälkeen on hienoa nähdä tämä muutos, Aaltola sanoo.

Palkinto myönnettiin nyt toista kertaa, ehdotuksia palkiittavista saapui 78. Palkinnon rinnalla jaettiin kaksi kunniamainintaa, ilmastoaktivisti Ami Värtölle ja Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniukselle.

Palkinnon saajan valinneeseen tuomaristoon kuuluivat presidentti Tarja Halonen, toimittaja Liselott Lindstöm, Monihelin toiminnanjohtaja Abdirahim Husu Hussein ja rap-artisti ja kirjailija Karri ”Paleface” Miettinen. Tuomariston puheenjohtaja toimi Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen

Fingo on lähes 300 suomalaisen kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen ja globaalin kansalaiskasvatuksen parissa toimivan kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija.

Luotu 30.05.2022 | Muokattu 31.05.2022