Asiasana: filosofia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Seminaari lääkkeisiin ja ruokaan liittyvästä etiikasta ja kestävyydestä

12.01.2023

Mitä on kestävä kehitys terveydessä, diagnostiikassa ja lääkekehityksessä? Mitkä ovat lääkkeiden ja ruoan ympäristövaikutukset? Mitä on lääkkeiden hinnoittelun etiikka? Tule kuuntelemaan keskustelua näistä ja muistakin mielenkiintoisista aiheista Thematics Talk Together -seminaarisarjan luennolle 8.2.2023.

Olli Koistinen pitää avoimen yleisöluennon Spinozan filosofiasta

12.10.2022

Teoreettisen filosofian professori Olli Koistinen pitää keskiviikkona 26.10. kello 18.15 alkaen kaikille avoimen luennon Intuitiivinen tieto Spinozan filosofiassa. Luento pidetään Publicum-rakennuksen (Assistentinkatu 7) Mauno Koivisto -salissa ja on Suomen Filosofisen Yhdistyksen kuukausiesitelmä.

 

Minuuden ymmärtäminen edellyttää monitahoista selitysmallia (Väitös: VTM Heidi Haanila, 25.3.2022, filosofia)

Eri tekijöiden välinen dynamiikka on tärkeää minuuden ymmärtämisessä. Valtiotieteiden maisteri Heidi Haanila selvitti väitöstutkimuksessaan, että minuuden kokonaisuuden ymmärtämiseksi tulee huomioida lukuisia osatekijöitä ja lisäksi näiden tekijöiden keskinäinen vuorovaikutus. Minuuden dynamiikka on merkittävä tutkimuskohde, sillä se liittyy myös psyykkiseen hyvinvointiin.

Juha Räikkä: ”Totuus on vain sivuseikka” – Uusi salaliittoajattelu pyrkii keräämään joukkoja ja vahvistamaan viholliskuvaa

07.03.2022

Perinteiset salaliittoteoriat tarjoavat tyypillisesti vaihtoehtoisen totuuden viralliselle tiedolle. Uudessa salaliittoajattelussa väitteiden totuudellisuus on sivuseikka. Ensisijaisena tarkoituksena on rakentaa viholliskuvia. Salaliittoteorioiden leviämisen hillitseminen on aina ollut työlästä, mutta viime vuosina siitä on tullut entistäkin hankalampaa, kirjoittaa käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä. Kirjoitus on julkaistu alun perin MustRead Akatemiassa. 

Uutuuskirja kertoo J. E. Salomaan tien paimenpojasta filosofian professoriksi

19.11.2021

Turun yliopiston filosofian oppiaineen järjestyksestä toisesta professorista, Jalmar Edvard Salomaasta on julkaistu elämäkerta. Salomaa toimi professorina 1931–1958. Hän toimi aiemmin myös Turun Suomalaisen Yliopistoseuran kiertävien asiamiesten kärkijoukkossa 1919–1923, vuodesta 1922 alkaen  Yliopistoseuran yliasiamiehenä. Salomaa kävi myös Yhdysvalloissa keräämässä rahaa uudelle yliopistolle.

Itsekontrolli on saavutettavuuskysymys – ei pään sisäistä ”tahdonvoimaa” (Väitös: VTM Polaris Koi, 19.11.2021, fílosofia)

Itsekontrollin puute nähdään usein yksilön epäonnistumisena. Valtiotieteiden maisteri Polaris Koi osoittaa väitöstutkimuksessaan, että itsekontrollissa onnistumiselle voi olla lukuisia esteitä, joista monet eivät ole yksilöstä itsestään kiinni. – Inhibitioon ja ’tahdonvoimaan’ keskittyvä keskustelu vaikeuttaa sitä, että kaikki voisivat tunnistaa itselleen soveltuvia itsekontrollin muotoja ja harjaantua niissä, Koi toteaa.  

Väitöstutkimus sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden filosofiasta laajentaa käsitystämme hyvästä elämästä ja ihmisyydestä (Väitös: VTM, FM Tiia Sudenkaarne, 28.8.2021, filosofia)

Valtiotieteiden ja filosofian maisteri Tiia Sudenkaarne tuo suomalaisen tieteen kaanoniin uuden teoreettisen viitekehyksen, queer-bioetiikan, joka auttaa valottamaan marginaalisina pidettyjä LHBTQI+-kysymyksiä filosofisesti rikkaina ja yhteiskunnallisesti merkittävinä.