KOHTI-hanke rakentaa uudenlaista mallia suomen kielen oppimiseen – keskiössä oppijalähtöisyys ja arjen puhuttu kieli

28.05.2025

Turun yliopistossa käynnistyneen Kielen Oppiminen Hyvinvoinnin ja Tulevaisuuden Investointina (KOHTI) -hankkeen tavoitteena on tukea kansainvälisten osaajien pääsyä osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja työelämää. Arjen suullista kielitaitoa ja oppijoiden yksilöllistä kielitaustaa painottava hanke tarjoaa uudenlaisen lähestymistavan suomen kielen opetukseen ja oppimiseen. 

KOHTI-hankkeen taustalla on huoli aivovuodosta sekä vahva tahto tukea kansainvälisten osaajien työllistymistä ja arkea osana suomalaista yhteiskuntaa. Suomen kielen taito on tällä hetkellä yksi keskeisimmistä tekijöistä siinä, jäävätkö kansainväliset osaajat Suomeen valmistumisensa jälkeen. KOHTI-hankkeen tavoitteena onkin omalta osaltaan vahvistaa osaamisen huoltovarmuutta ja alueellista pitovoimaa.

Vuoden 2025 alussa käynnistyneessä hankkeessa keskitytään aluksi Turun yliopiston kansainvälisten väitöskirjatutkijoiden suomen kielen taitojen kehittämiseen. Yliopistossa kehitettävässä ja pilotoitavassa mallissa kielenopetus on intensiivistä, foneettiseen asiantuntemukseen perustuvaa ja oppijan taustan huomioon ottavaa. Kielen oppiminen halutaan tuoda luontevaksi osaksi tutkijoiden työnkuvaa, minkä vuoksi opetukseen on mahdollista osallistua omalla työajalla. Ensimmäiset kurssit käynnistyvät syksyllä 2025.

Oppijan kielitaustan huomioiva kielen opetus auttaa tunnistamaan tarpeita

KOHTI-hankkeen toteutuksessa avainasemassa ovat Turun yliopiston fonetiikan asiantuntijat, joiden osaamisen avulla varmistetaan, että kursseille osallistuvien tutkijoiden oma kielitausta pystytään huomioimaan opetuksessa. Näin voidaan rakentaa oppimiskokemus, joka vastaa kunkin tutkijan yksilöllisiä tarpeita kielen oppijana.

– Emme opeta suomen kieltä niin sanotusti yleisellä tasolla, vaan keskitymme juuri siihen kieleen, jota osallistuja tarvitsee arjessaan ja työyhteisössä. Lähestymistapa muistuttaa käänteistä luokkahuonetta, eli opetuksen sisältö rakentuu osallistujan oman kielitaustan ja tarpeiden mukaan. Opetusta myös kehitetään osallistujilta saadun palautteen ja pilotissa tehtävän foneettisen tutkimuksen perusteella, kertoo hanketta johtava tutkijatohtori Katja Haapanen.

Vaikka KOHTI-hanke kytkeytyy vahvasti fonetiikan asiantuntemukseen, keskeisessä asemassa ovat myös Turun yliopiston muut asiantuntijat ja sidosryhmät. Monialainen ja moniammatillinen toteuttajatiimi tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa yliopiston kieli- ja viestintäopintojen keskuksen kanssa. Kehittämisen kohteena ovat myös työkalut työnantajille ja organisaatioille, jotta foneettista kielenoppimista voidaan tukea paremmin myös erilaisissa työyhteisöissä yliopiston ulkopuolella. Lisäksi kielen oppimista on tarkoitus kehittää jatkossa työelämäprofessorien ja alumnien tuella.

Kielen opetus osana alueellisen pitovoiman kehittämistä

KOHTI-hankkeen pilotin pohjalta syntyvä malli on tarkoitus saattaa laajemmin koko yliopistoyhteisön ja myös muiden organisaatioiden käyttöön. Tavoitteena on luoda skaalautuva ja laadukas konsepti, joka vastaa muuttuvan työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. 

Turun yliopistossa KOHTI-hanke liittyy tiiviisti laajempaan kansainvälisten osaajien Suomeen asettumista tukevaan työhön. Hanke täydentää muun muassa UNICOM+ -hankkeen ja muiden käynnissä olevien kehittämistoimien kokonaisuutta. Yliopiston vararehtori Maija S. Peltola painottaa, että alueellisen pitovoiman vahvistaminen edellyttää monialaista yhteistyötä yli sisäisten yksikkörajojen. Lisäksi tarvitaan tiivistä vuoropuhelua ulkoisten sidosryhmien kanssa. KOHTI-hanke on erinomainen konkreettinen esimerkki tämänkaltaisesta tavoitteellisesta yhteistyöstä.

– Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia. Meidän on varmistettava, että tänne muualta muuttavilla asiantuntijoilla on mahdollisimman hyvät edellytykset päästä osaksi yhteiskuntaamme ja yhteisöjämme. Arjen suullinen kielitaito on tässä ratkaisevassa asemassa, toteaa vararehtori Peltola.
 

Luotu 28.05.2025 | Muokattu 28.05.2025