Turun kaupunki lahjoittaa kaksi professuuria Turun yliopiston uusiin diplomi-insinöörikoulutuksiin

04.11.2019

Turun kaupunki lahjoittaa kaksi viisivuotista professuuria Turun yliopistolle alkaen vuodesta 2020. Turun kaupunginhallitus päätti lahjoituksesta kokouksessaan 4.11.2019.

Kyseessä on Turun kaupungin lahja ensi vuonna sata vuotta täyttävälle Turun yliopistolle. Lahjoitusprofessuurit on suunnattu kone- ja materiaalitekniikkaan, joissa yliopisto aloittaa ensi vuoden syksyllä uudet diplomi-insinöörien koulutukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö laajensi heinäkuussa 2019 Turun yliopiston tekniikan koulutustarjontaa antamalla yliopistolle konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusvastuut.  

Kahden lahjoitusprofessuurin kustannukset ovat vuositasolla 240 000 euroa. Turun yliopiston tekniikan diplomi-insinöörikoulutuksiin otetaan ensi vuonna yhteensä 273 opiskelijaa. Uusiin kone- ja materiaalitekniikan koulutuksiin otetaan 100 opiskelijaa. Yliopisto kasvattaa myös jo käynnissä olevien biotekniikan ja tietotekniikan diplomi-insinöörikoulutusten sisäänottoa.

– Turussa toimivien korkeakoulujen, suurimpana kohta satavuotiaan Turun yliopiston, arvo kaupungille ja Turun tulevaisuudelle on mittaamaton. Turun yliopisto on nyt aloittanut nousun merkittävien tekniikan alan tiedeyliopistojen joukkoon, mikä on Turun ja Lounais-Suomen alueen kehityksen ja kilpailukyvyn kannalta suorastaan historiallinen edistysaskel, toteaa Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

– Tätä on tavoiteltu pitkään. Yhdessä sitoutumalla pystymme vastaamaan tulevaisuuden osaamisen ja tuotekehityksen tarpeisiin, tukemaan suhdanteista riippumatonta kilpailukyvyn kasvua ja vahvistamaan erittäin laadukasta innovaatioalustaa. Tulemme näkemään alueen vetovoiman kasvua, uusia yrityksiä sekä uusia ja uudenlaisia työpaikkoja, Arve jatkaa.

– Turun kaupungin lahjoitus on merkittävä lisäys alueen tekniikan koulutukseen ja tutkimukseen. Samalla kaupunki näyttää hyvää esimerkkiä siinä, miten konkreettisesti voidaan yliopistolle lahjoittamalla tukea oman alueen osaamisen ja sitä kautta hyvinvoinnin kasvua, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola sanoo.

Professori, Teknologiakampus Turun johtaja Mika Hannula toimii tekniikan koulutuksen kokonaissuunnitelmasta vastaavan työryhmän puheenjohtajana. Suunnitteluun on otettu mukaan alueen korkeakoulujen lisäksi muut tekniikan yliopistot, alueen yrityksiä sekä opiskelijat.

– Uudet diplomi-insinöörikoulutukset ja Turun yliopistoon rakentuva innovatiivinen tekniikan kokonaisuus luovat alueelle paljon lisää tekniikan osaamista ja myös uusia mielenkiintoisia opiskelumahdollisuuksia. Turun kaupungin lahjoitus on hieno osoitus siitä yksituumaisuudesta, jolla talousalueen kilpailukyvystä ja hyvinvoinnista halutaan yhdessä huolehtia. Kahden tekniikan professorin lahjoittaminen Turun yliopistolle on ennen kaikkea investointi hyvään tulevaisuuteen, Hannula sanoo.

 

TK
Kuva: Turun yliopiston teekkarilakki (Hanna Oksanen)

Luotu 04.11.2019 | Muokattu 14.05.2020