Turun korkeakoulujen yhteistyö syvenee – tavoitteena lisäävän valmistuksen osaamisen parantaminen Varsinais-Suomessa

25.08.2023

Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Åbo Akademi tiivistävät yhteistyötään koskien lisäävää valmistusta. Tavoitteena on rakentaa hyvä yhteistyömalli, jossa tehdään yhteistyötä niin koulutuksen kuin yritysmaailmankin kanssa. Yhteen hiileen puhaltaminen vahvistaa Varsinais-Suomen lisäävän valmistuksen osaamista.

- Turku on eräs suomalaisen teollisen metallien 3D-tulostuksen syntypaikka. Turun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa tehdään alan tutkimusta sekä koulutusta. Yksi uusimpia tutkimuslinjojamme on ns. multimateriaalitulostus. Esimerkiksi suorakerrostuksella saadaan samaan tuotteeseen tulostettua kuparia sekä ruostumatonta terästä, kertoo Heidi Piili, konetekniikan erikoistutkija Turun yliopistosta.

Korkeakoulujen välinen syvempi yhteistyö tarkoittaa käytännössä esimerkiksi yhteisiä koulutuskokonaisuuksia ja tutkimushankkeita korkeakoulujen välillä, mutta myös kestävämpiä yhteyksiä elinkeinoelämän suuntaan. Turun ammattikorkeakoulussa on jo pitkään tehty käytännön tutkimusta lisäävään valmistukseen liittyen, kuten myös Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa.  

- Tarkoituksemme on luoda kestävät yhteydet ja yhteistyön muodot. Näissä kolmessa korkeakoulussa on paljon lisäävään valmistukseen liittyvää työtä, ja tiiviimmällä yhteistyöllä voimme jatkossa palvella paremmin alueen elinkeinoelämää, visioi Turun ammattikorkeakoulun valmistustekniikan tutkimusryhmän vetäjä ja lehtori Joonas Pekkarinen.  

Kolme korkeakoulua pystyy tarjoamaan yrityksille laajemman testauskapasiteetin ja infrastruktuurin. Korkeakoulut ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä muun muassa Koneteknologiakeskus Turku Oy:ssa, jonka kautta monet yritykset ovat saaneet apua esimerkiksi mittauksien tai prototyyppien suhteen.  

Yhteistyötä kehitetään Kestävästi lisäävää -hankkeessa, joka päättyy syyskuussa 2025.

Luotu 25.08.2023 | Muokattu 25.08.2023