Turun PET-keskukselle rahoitus koko kehon PET-kameraan

06.10.2021

Turun PET-keskus on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä viiden miljoonan euron avustuksen uuden sukupolven positroniemissiotomografin (PET) hankintaan. Uusi PET-kamera kuvaa koko kehon kerrallaan. Kamera välittää tietoa siitä, miten elimet ja elimistö ovat juuri kuvaushetkellä vuorovaikutuksessa keskenään, kertoo PET-keskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti.

PET-kuvantamista käytetään sekä sairauksien syiden tutkimiseen että niiden toteamiseen. PET on terveydenhoidossa tärkeä tutkimuskeino kun halutaan selvittää, onko potilaalla esimerkiksi syöpää, sydän- ja aivosairauksia tai tulehdustauteja.

Lääketieteellisessä tutkimuksessa PET:in rajoituksena on ollut, että laite kuvaa kerrallaan vain 20–25 senttimetrin siivun vartalosta. Kuva siitä, mitä koko elimistössä on samaan aikaan meneillään, on jäänyt vajavaiseksi. Nyt hankittava uusi laite kuvaa koko kehon samanaikaisesti. 

– Voimme ensimmäistä kertaa mitata elävien ihmisaivojen toimintaa ajantasaisesti, molekyylitasolla ja samaan aikaan kuvantaa muiden elinten toimintaa, Knuuti valottaa. 

Koska tutkimusmenetelmää ei ole ollut, kukaan ei esimerkiksi tiedä, miten sepelvaltimotaudista johtuva sydänlihaksen hapenpuute heijastuu aivoihin, Knuuti huomauttaa. Nyt senkin tutkiminen on mahdollista. Knuutin mukaan koko kehon PET-kuvantaminen tulee lisäämään ymmärrystä myös lihavuuden ja diabeteksen kaltaisista terveysongelmista, joissa ei ole kyse yhden elimen sairaudesta, vaan koko järjestelmän häiriötilasta.

Lääkekehityksen vauhdittaja

Turun PET-keskus on osa InFLAMES osaamiskeskittymää, jonka tavoitteena on kehittää uusia, ihmisen puolustusjärjestelmää hyödyntäviä lääkkeitä. Koko kehon kuvantaminen avaa tälle kehitystyölle aivan uusia näkymiä ja vahvistaa myös kansallisen lääkekehityskeskuksen resursseja.  

 – Voimme kuvantaa, missä kohdassa elimistöä lääke vaikuttaa, miten se pääsee vaikutuskohtaansa, miten se vaikuttaa ja kauanko sen vaikutus kestää, Knuuti kertoo. 

Koko kehon PET on 10–20 kertaa herkempi tavalliseen PET-kuvauslaitteeseen verrattuna. Tästä on selvää etua potilastyössä, sillä uusi PET paikantaa myös pienemmät syövän etäpesäkkeet. Uudella laitteella potilaan saamaa säteilyrasitusta voidaan pienentää huomattavasti, joten sillä voidaan kuvata paremmin myös lapsia. Nykyisillä PET-laitteilla ihmisen kuvaaminen pala kerrallaan kestää vajaat puoli tuntia, kun uusi laite tarvitsee kokovartalokuvaan vain muutaman minuutin.

Tulossa keväällä

Koko kehon PET:in kustannusarvio on 7,6 miljoonaa euroa, josta nyt saatu avustus kattaa valtaosan. Mukana hankinnassa tulevat olemaan myös Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

– Lääketieteellinen kuvantaminen on yksi Turun yliopiston merkittävimmistä tutkimusmenetelmistä ja PET-keskus on maailmanluokan toimija alallaan. Nyt saatu rahoitus tukee yliopiston strategisia tavoitteita ja profiloitumista erinomaisesti, ja vahvistaa alueellista kansainvälisen tason terveysalan ekosysteemiämme, toteaa Turun yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen.

Näillä näkymin uusi PET-kamera tulee Turkuun keväällä 2022. Vastaavia laitteita on maailmassa rutiinikäytössä toistaiseksi vain yksi. 

Turun PET-keskus on Turun yliopiston, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Åbo Akademin yhteinen valtakunnallinen tutkimuskeskus.

InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen, Suomen Akatemian rahoittama tutkimuksen lippulaivahanke. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot.

Luotu 06.10.2021 | Muokattu 06.10.2021