Asiasana: InFLAMES Lippulaiva
Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.
Tutkijat löysivät uuden puolustuskeinon malariaa vastaan – keltaisuus toimii elimistön luonnollisena suojamekanismina
Turun yliopiston biotiedekeskuksen tutkijat ovat olleet mukana merkittävässä kansainvälisessä tutkimuksessa, joka paljasti keltaisuuden uudenlaisen roolin elimistön luonnollisena puolustuskeinona malariaa vastaan.
Miten tehdä tutkimuksesta vaikuttavaa? Avoimen tieteen kysymyksistä keskusteltiin Open Science & Impact Festivalissa
Tänä keväänä ensimmäistä kertaa järjestetty Open Science and Impact Festival kokosi toukokuussa 200 tutkijaa Turkuun jakamaan kokemuksia ja kuulemaan parhaita käytäntöjä tutkimuksen avoimuuden ja vaikuttavuuden lisäämiseksi.
Akateemikko Sirpa Jalkasen ja professori Markku Jalkasen muotokuva on liitetty Turun yliopiston kokoelmiin
Akateemikko Sirpa Jalkasen ja professori Markku Jalkasen muotovalokuva paljastettiin ja luovutettiin yliopiston kokoelmiin 28.5. 2025. Kuvan luovutti Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pekka Hänninen ja sen vastaanotti yliopiston rehtori Marjo Kaartinen. Paljastustilaisuus pidettiin Medisiina D -rakennuksen Alhopuro-salissa, joka on myös kuvan sijoituspaikka.
Turun immunologinen tutkimus vahvistuu entisestään, alalle miljoonien EU-rahoitus
Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat saaneet 3,72 miljoonan euron EU-rahoituksen immunologian tutkijatohtoriohjelmalle. Ohjelmaan, jonka kokonaisbudjetti on 7,66 miljoonaa euroa, palkataan kolmeksi vuodeksi 22 kansainvälistä tutkijaa. Heistä koulutetaan sekä immunologisen tutkimuksen huippuja että yritysmaailmaa ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta ymmärtäviä osaajia.
Uusi koetin tekee näkyväksi syöpäsolun viestinnän, tutkijat voivat käyttää tietoa rintasyövän leviämisen estossa
Turun yliopistossa ja Turun biotiedekeskuksessa toimiva tutkimusryhmä on kehittänyt tavan kuvata leviävien rintasyöpäsolujen soluviestintää. Menetelmä on paljastanut, että muihin syöpätyyppeihin parhaillaan kehitteillä oleva syöpälääke saattaisi estää rintasyövän leviämistä.
InFLAMES Corporate Corner: Lääkekehityksessä menestys syntyy vain niin, että tiede tulee aina ensin
Uudet lääkekeksinnöt eivät synny yksilön tarpeesta vaurastua ja menestyä. Ne syntyvät vain siten, että tiede tulee aina ensin. Tämä pätee myös lääketeollisuuteen. InFLAMES-lippulaivan Corporate Cornerissa hahmoteltiin, minkälaista johtajuutta vaaditaan tieteessä ja teollisuudessa, kun tutkijoiden ideoista tehdään tuotteita, joista hyötyvät sekä potilaat että kansantalous.
Professori Paulina Salminen maailman lihavuuskirurgisen järjestön Euroopan presidentiksi
Kansainvälisesti tunnettu, vatsaelinkirurgian kehittäjä ja kliininen tutkija, professori Paulina Salminen on valittu ensimmäisenä naisena Euroopan lihavuuskirurgisen yhdistyksen presidentiksi. Valinta tehtiin yhdistyksen vuosikokouksessa 17.5.2025 Venetsiassa.
Beksmarilimabi-lääkkeestä hyötyvät potilaat voidaan tunnistaa, syövän täsmähoito on yhä lähempänä
Turun yliopiston tutkijat ovat ottaneet askeleen kohti yksilöllisempiä ja tehokkaampia syöpähoitoja. Uudessa tutkimuksessa selvisi, missä oloissa vasta-ainelääke beksmarilimabi voi aktivoida elimistön oman puolustusjärjestelmän syöpää vastaan ja kuinka voidaan tunnistaa potilaat, jotka hyötyvät lääkkeestä.
Tutkimusjohtaja Andy Chan Genentechistä vierailee Turussa
InFLAMES-lippulaivan uudeksi vierailevaksi professoriksi kutsuttu Genentechin tutkimusjohtaja Andrew ”Andy” Chan saapuu Turkuun toukokuun 26. päivä.