Mukana ovat kaikki Turun korkeakoulut, ja niiden kampuksilla toimivat lounasravintolat. ”Terveellinen lounasruokailu on luontoteko”, muistuttavat teemaviikon järjestäjät.
Turun opiskelijaravintoloissa vietetään viikolla 44 vastuullisen ruuan teemaviikkoa. Kestävässä ruoassa yhdistyvät ihmisten hyvinvointi ja ekologiset ruokavalinnat.
– Vastuullista ruokaa kampuksella -teemaviikko on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omaa suhdettaan ruokaan. Mitkä valinnat kestävässä ruokailussa tuntuvat vaikeilta? Miten kestävä ruoka olisi helppoa?, kysyy yksi teemaviikon järjestäjistä, erikoistutkija Saska Tuomasjukka Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksesta.
– Yksi helpotus arkeen löytyy läheltä: opiskelijaravintoloissa ruoka on jo lähtökohtaisesti kestävämpää kuin lounasravintoloissa yleensä. Kun ottaa tauon ja syö terveellisen lounaan työ- tai opiskelupäivän keskellä, jaksaa myös itse paremmin, Tuomasjukka painottaa.
Vastuullista ruokaa kampuksella -viikkoon osallistuvat kaikki Turun korkeakoulut ja niiden yhteydessä sijaitsevat lounasravintolat. Vastuullisen ruuan teemaviikko sijoittuu Turun korkeakoulujen kestävyys- ja vastuullisuusyhteistyön jatkumoon, jossa pyritään tekemään kestävästä toiminnasta työ- ja opiskelupaikkojen arkipäivää.
– Opiskelijaravintolat ovat helppoja paikkoja tehdä kestäviä valintoja. Proteiinin lähteissä kannattaa suosia kasviproteiineja kuten tofua ja palkokasveja sekä villikalaa, erityisesti jos se on suomalaista järvikalaa. Hiilihydraateista riisin vaikutus luonnon monimuotoisuuteen on perunaan verrattuna kaksitoistakertainen. Perunan lisäksi ohra ja kaura ovat hyviä valintoja. Monien ateriaan kuuluu myös kahvi, joka on usein aterian raskain osa. Senkin jalanjälkeä voi pienentää valitsemalla luomua tai vaihtamalla sen teehen, kertoo projektitutkija Aino Tarkkio ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksesta
Turun yliopiston koordinoimaa teemaviikkoa on ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen tutkijoiden lisäksi järjestämässä kestävän kampusarjen toiminnot -työryhmä sekä Turun alueen korkeakoulujen kestävän kehityksen yhteistyöryhmä. Turun yliopiston Reilun kaupan korkeakoulun kannatustyöryhmä ja Turun yliopiston ylioppilaskunta ovat mukana tukemassa kampanjaa.
Turun yliopiston kestävän kampusarjen visio on, että vuonna 2025 yliopistoyhteisömme on sitoutunut kampusarjessaan kestävää tulevaisuutta rakentaviin periaatteisiin ja toimintatapoihin.