Video: Voiko omaa datajälkeä kontrolloida?

11.11.2019

Siinä missä esimerkiksi somepäivitysten myötä syntyvään datajälkeen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, teknisten datajälkien kontrollointi on haastavampaa. Ohjelmistotekniikan ja ohjelmistoturvallisuuden professori Ville Leppänen kertoo videolla, mitä keinoja meillä on tietojemme hallintaan verkossa.

Kaikenlaisista verkon välityksellä tehdyistä asioista jää datajälkiä – jätämme jälkiä tietoisesti ja tiedostamatta. Tietoisesti tehtyjä datajälkiä syntyy esimerkiksi sosiaalisen median käytöstä. Tiedostamattomat, tekniset datajäljet taas jäävät esimerkiksi eri laitteiden käytöstä.

Käyttämillämme laitteilla, kuten kännyköillä, on lähtökohtaisesti digitaalinen identiteetti, jota ei voi piilottaa. Hieman anonyymimmin laitteita voi käyttää esimerkiksi yksityisessä tilassa.

–Kysymys on ennen kaikkea siitä, voimmeko estää laitteen teknisen identiteetin kytkemisen meihin, kuvailee Leppänen.

Kaiken kaikkiaan teknisiin datajälkiin on vaikea puuttua. Sen sijaan tietoisesti aiheutettuihin datajälkiin voi selkeämmin vaikuttaa.

Leppänen on mukana Turun yliopistosta johdetussa monitieteisessä tutkimushankkeessa, joka selvittää datajälkeen liittyviä kokemuksia ja epäoikeudenmukaisuuksia. Lue hankkeen esittely Aurora-lehdestä!

Luotu 11.11.2019 | Muokattu 12.11.2019