Asiasana: kuvantaminen ja kliininen diagnostiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Lääketieteellinen tiedekunta ja Turunmaan Duodecim-seura jakoivat vuoden 2022 tunnustuspalkinnot Turun Lääketiedepäivillä

08.11.2022

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta jakoi vuoden 2022 tunnustuspalkinnot Turun Lääketiedepäivillä torstaina 8.11.. LT, dosentti, kardiologian erikoislääkäri Antti Ylitalo sai vuoden 2022 Kliinisen silmän, ja oppimateriaalin tuottajapalkinto myönnettiin terveystieteiden opettajankoulutuksen kansainväliselle opintokokonaisuudelle. Vuoden erikoislääkärikouluttajina palkittiin tuki- ja liikuntaelinradiologit Milja Holstila sekä Ia Kohonen. Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto myönnettiin infektiosairauksien professori Jarmo Oksille. 

Tekoäly voi nopeuttaa aivoinfarktin tunnistamista

30.03.2020

Aivoinfarktin nopea tunnistaminen magneettikuvista (MRI) on tärkeää potilaan hoidon valinnan kannalta. Turun yliopiston ja Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen tutkijat kehittivät täysin automatisoidun menetelmän, jonka avulla akuutti iskeeminen muutos voidaan tunnistaa aivojen magneettikuvista. Journal of Neuroscience Methods -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että tekoälyn avulla on mahdollista vähentää tähän liittyvää radiologien työkuormaa. 

Opiskelu diagnostisen radiologian oppiaineessa

Radiologian opetukseen kuuluu lyhyt perehdytys kliiniseen radiologiaan lääketieteen prekliinisissä perusopinnoissa. Varsinainen radiologian koulutusjakso lääketieteen opiskelijoille järjestetään opintojen kliinisessä vaiheessa, jossa se on integroitu muuhun kliiniseen opetukseen kuten kirurgiaan ja sisätauteihin. 

Diagnostinen radiologia

Diagnostisen radiologian oppiaineen opetuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille valmiudet tavallisimpien sairauksien radiologisessa diagnostiikassa, tutkimusindikaatioiden hallinnassa ja tutkimusmenetelmän valinnassa. Oppiaineen tutkimustoiminnan painopistealueina ovat magneettikuvauksen kliiniset, funktionaaliset ja metaboliset sovellutukset.